https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 30.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 30.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma:  99  fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma:  1458  fő
elhunytak száma:  48  fő
oltásban részt vett lakosok száma: 9151 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg is tart a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 27 540 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. A védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására. A járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a védettség csak a második vakcina után két héttel alakul ki, és ez az oltás típusától függően változó! Az első oltáskor kapott orvosi igazoláson megtalálható, hogy az illető mikor kapja a második adag vakcinát! A védettségi igazolványt olyanok is megkapják, akik még nem estek át a fertőzésen, illetve nem kaptak védőoltást, mert a rendszer jelenleg még nem működik megfelelően!
A beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, ezért a nyitás után fontos lenne, hogy mindenki ugyanolyan komolyan vegye a megelőzést elősegítő előírásokat, mint ez idáig.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Már az első oltás beadása után lehet tudni a második oltás időpontját

A háziorvosok feladata közé tartozik, hogy felhívják a lakosság figyelmét az oltás fontosságára! Az általuk kiadott első oltás utáni igazoláson szerepel a második vakcina beadásának tervezett időpontja, de ha ez oltóponton történik, azt a háziorvosok nem tudják megfelelően követni, ezért kérik, hogy ezt az oltott személy kísérje figyelemmel. A háziorvosi praxisokban történik minden regisztrált személy első oltásának koordinációja, de a második oltás időpontjára csak a rendelőkben történt vakcinák beadása után tudják felhívni a figyelmet, az oltópontokon történtekről sajnos nincs információjuk! Az oltópontokon kiadott igazoláson is szerepel a második oltás dátuma és annak pontos időpontja!


Szombaton nyílnak a helyek a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, éjféltől lesz kijárási tilalom

Szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11:00 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban április 30-án.
A kormányfő elmondta, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, a múzeumok, a mozik, a színházak, az edzőtermek, a sportesemények, és ezeket a helyeket hozzátartozó kíséretében kiskorúak is látogathatják.
Csütörtök estére már több mint 3,91 millióan megkapták az oltásukat, ezért pénteken biztos eléri a négymilliót a beoltottak száma, így szombaton életbe léphetnek az új szabályok - közölte a miniszterelnök.
A 16 - 18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával - az érettségi vizsgákat követően - május 10-e után indul. Annyi vakcina van Magyarországon, hogy az összességében mindenki számára elegendő, aki be akarja magát oltatni. Most már csak az embereken múlik, hogy fölvegyék az oltást - hangsúlyozta a kormányfő.
A miniszterelnök leszögezte, még nem vagyunk túl a járványon, felelősségteljesen kell viselkednünk!


Újra látogathatók az idősotthonok

Április 29-től azonnali hatállyal visszavonja a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban egy éve elrendelt látogatási tilalmat - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, csütörtökön.
Csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ismét a látogatás lehetőségével, az ilyen személy magával viheti a találkozóra a 18 évnél fiatalabb gyermekét is. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek az egyéb kapcsolattartási lehetőségeket a bentlakók és a családtagjaik között az intézményeknek - a korábbi szabályok szerint - továbbra is biztosítaniuk kell. A szociális és bentlakásos intézményekben lakók és dolgozók továbbra is igényelhetik a védőoltást!
Megszűnik az intézményelhagyási tilalom is a védettségi kártyával rendelkezők számára. Amennyiben valaki nem rendelkezik azzal, és 72 óránál hosszabb időre elhagyja az otthont, csak negatív antigén gyorsteszt elvégzését követően térhet vissza.

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ idősotthonaiban az alábbi látogatási protokoll van érvényben. A nem oltott idős ellátottak védelme érdekében a következő szabályok betartása kötelező:

  • A látogatás lehetősége a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, továbbá védettségi igazolvánnyal rendelkező személy által felügyelt 18 év alatti személy részére biztosítható.

  • A védettségi igazolvány minden alkalommal bemutatandó!

  • Az utcai cipő talpát a bejáratnál kihelyezett fertőtlenítő folyadékba mártott lábtörlőn alaposan le kell törölni!

  • Kötelező a kézfertőtlenítés!

  • A szájmaszk szabályos viselése kötelező!

  • A találkozás csak az arra kijelölt, illetve a munkatársak által meghatározott helyen történhet (közösségi helyiség, étkező, udvar).

  • A védőtávolság betartása kötelező (1,5-2 m)!

  • Fekvőbeteg ellátott látogatása esetén - a többi esetlegesen nem oltott szobatárs védelme érdekében - az eddigi szigorú protokoll szabályok betartása kötelező (védőruházat).

  • Csomag csak az intézmény munkatársán keresztül adható át az ellátott részére, a fertőtlenítési protokollok miatt.

  • Egy ellátottat egyszerre 2 fő látogathat, maximum 30 perc időtartamban.


Május 3-án kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák

Május 3-án, azaz hétfőn - szigorú járványügyi szabályok betartása mellett - kezdődnek meg az írásbeli érettségi vizsgák. A megváltozott érettségi vizsgákról szóló kormányrendelet szerint az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei - néhány kivételtől eltekintve - elmaradnak, azonban, ha az adott tárgyból csak szóbeli vizsga van, akkor az megszervezhető. Külön rendelkezésként tér ki a jogszabály arra, hogy az érettségiző javíthat a szóbeli vizsga eredményén, ha az írásbeli teljesítménye 12–25 százalék közötti; a rendelkezés szerint testnevelésből lesz szóbeli és gyakorlati vizsga is.
A tantermekben az írásbeliző vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a 10 főt. Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett dokumentum szerint az írásbelin a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező, viszont, a diákoknak csak a vizsga előtt kell maszkot viselniük, az írásbeli alatt ajánlott, de nem kötelező! Szóbeli vizsga esetében a felkészülés ideje alatt a maszk viselése szintén ajánlott, de nem szükséges, valamint a szóbeli felelet során sem kötelező!
Az idei érettségi vizsgaidőszakot szabályozó kormányrendelet szerint, ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését az adott vizsgatárgyból / vizsgatárgyakból törölni kell! Tehát leghamarabb 2021 októberében érettségizhetnek le azok a végzős középiskolások, akik koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként nem tudnak elmenni a május 3-án kezdődő írásbelikre.


Szombattól ismét vásárolható jegy az autóbuszokon

A Volánbusz járatain szombattól ismét lehet jegyet vásárolni a buszvezetőktől, visszaáll a fedélzeti jegyértékesítés és az első ajtós felszállási rend.
A járatokon az első üléssorok továbbra sem használhatóak, megmarad a kordonos lezárásuk, a száj és az orr maszkkal való eltakarása ezentúl is mindenki számára kötelező a Volánbusz valamennyi járatán és utasforgalmi létesítményeiben!
A Volánbusz azt kéri az utasoktól, hogy a május 3-án kezdődő érettségi időszakra, valamint a várhatóan május 10-től kezdődő iskolanyitásra tekintettel időben, és lehetőség szerint elektronikus úton vegyék meg jegyüket, bérletüket.
Kiemelték, hogy a MÁV-Volán-csoport összehangolt, egységes működésének köszönhetően egyre több lehetőség áll rendelkezésre a jegyek és bérletek elektronikus úton történő megváltására. Az autóbuszjegyek és bérletek továbbra is megvásárolhatóak a Volánbusz pénztáraiban, a jegykiadó automatáiban, a partnereknél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban; egyes települések helyi díjtermékei pedig a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is.
Újdonság, hogy a MÁV-Start pénztáraiban ezentúl bármely hónapban megválthatók lesznek a havi bérletek, - így már a május havi, legfeljebb 60 kilométerre érvényes helyközi autóbuszbérlet is - valamint április 29-től már az övezetes jegyek is elérhetők 60 kilométerig, országszerte, csaknem 300 helyszínen.
Az első ajtós felszállás újraindulásával egyidőben megszűnik az ellenőröknél történő pótdíjmentes jegyváltás lehetősége, tehát az utazás csak érvényes menetjeggyel vagy bérlettel kezdhető meg. (Volánbusz Zrt.)


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk