https://kolorline.hu/A „Szőke-birodalomban” adták át a városvezetők a BarcikArt díjat Szőke Gábor Miklósnak

A „Szőke-birodalomban” adták át a városvezetők a BarcikArt díjat Szőke Gábor Miklósnak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Május 5-én Budapesten, a saját stúdiójában adta át Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester a BarcikArt kitüntető díjat Szőke Gábor Miklós szobrászművésznek. A díjat a magyar kultúra napja alkalmából még januárban ítélték oda a nemzetközileg elismert alkotónak.

A Szőke-szobrok – az unikornis, a kínai sárkány és az oroszlán – a kazincbarcikaiak és az idelátogatók számára is kedvesek, feltűnőek, a Kolorcity brand meghatározó elemei, melyek a művész nemzetközi szerepléseinek köszönhetően a világ szinte minden táján ismertté váltak. Az elismeréssel kapcsolatban év elején kérdeztük a szobrászt.

– Köszönöm a díjat, nagyon megtisztelő, hogy rám gondoltak. Szeretem Kazincbarcikát, már több, mint 7 éve áll a városban az első köztéri szobrom, az unikornis – emlékezett vissza a művész. Az első alkotás óta 2 szoborral is bővült a repertoár, amivel nem sok város büszkélkedhet. Szőke Gábor Miklós abszolút pozitív és progresszív dolognak tartja a városban létrejött Kolorcity brandet, ami 2013-ban indult el és azóta is dübörög. A Kolorcity program első mérföldköve volt az unikornis szobor, majd pár évre rá, Kazincbarcika 65. születésnapja alkalmából alkotta meg az első színes acélszobrát, a város másik címerállatát, az oroszlánt. Az alkotó elárulta, hogy egy-egy produktumnál figyelembe kell venni az épített környezetet, a város kultúráját, majd ezek alapján a saját stílusa és eszközei által készíti el a remekművet. A művész rendkívül hálás Kazincbarcikának, hogy bizalmat szavaztak neki és a Barcikart kitüntető díj birtokosa lehet, valamint nagy örömmel tölti el, hogy már 3 alkotás is díszíti a város különböző pontját. Szőke Gábor Miklós szerkesztőségünknek elárulta, hogy nem csak a köztéri szobrok által kötődik a Kolorcityhez. „Viszonylag gyakran látogatok Kazincbarcikára, mivel a keresztlányom nagyszülei ott laknak, és mindig figyelemmel kísérjük a szobrokat is, úgyhogy nem utoljára jártam a városban, mikor az acéloroszlánt felállítottuk”.

stúrdió

További híreink

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk