https://kolorline.hu/Lakossági tájékoztató közmeghallgatásról

Lakossági tájékoztató közmeghallgatásról

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán indult, a 314/2005. (XII.25.) Korányrendelet (Rend.) hatálya alá tartozó összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról.

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy a BorsodChem Zrt. tevékenysége során az anilingyártás megvalósításhoz szükségessé válik a telephelyi hidrogén gyártási kapacitásnak a jelentős megnövelése, a hidrogén előállítása ipari mennyiségben fosszilis tüzelőanyagokból.

A földgáz gőzreformere bontásakor úgynevezett szintézisgáz képződik, amely H2, CO és CO2 keveréke, tehát az eljárásban a hidrogén és a szén-monoxid ikertermékként képződik. A gőzreformálási reakciók vezetésével (pl. CO2 visszavezetés) a H2/CO arány bizonyos határok között szabályozható. A tervezett üzemet hidrogéntermelésre optimalizálják, emiatt CO2 visszavezetés a kezdeti szakaszban nem lesz. A BorsodChem telephelyén már működik három földgáz átalakítással működő üzem (HYCO-1, -2, -3), a negyedik földgáz gőzreformálásos eljárást alkalmazó hidrogén és szén-monoxid üzem neve HYCO IV Üzem lesz.

Az üzem tervezett kapacitása:
Szén-monoxid: max. 12 000 Nm2/h
Hidrogén: 48 000 Nm2/h

A tervezett üzem a BorsodChem IV. sz. telepén (Berente 578 hrsz) kerül megvalósításra, Berente legközelebbi lakóházai kb. 650 méterre állnak, Kazincbarcika, Bolyai téri épületei ÉNy-ra kb. 2,0 km-re, Sajószentpéter házai pedig DK-re 2,2 km-re vannak.

Közvetlen hatásterület vélelmezett határa (érintett település): Berente
Közvetett hatásterület vélelmezett határa (feltételezetten érintett település): Kazincbarcika és Múcsony
Az országhatáron átterjedő környezeti hatása nincs.
Az eljárás megindításának napja: 2021. április 20.
Az eljárás lefolytatásának irányadó ügyintézési határideje:  60 nap
Az ügyintézési határidőbe nem számító időtartam:

  • az eljárás felfüggesztésének, szünetelésének időtartama

Ügyintéző neve: Nagyné Gogolya Renáta
Elérhetősége (e-mail-cím):   komplex@borsod.gov.hu

Az összevont eljárás megindításának ténye:
A BorsodChem Zrt. (3700 Kazincbarcika, Bolyai tér 1.) megbízásából eljáró ENVIRA 96 Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (székhely: 3763 Bódvaszilas, Kossuth u. 53., fióktelephely és levelezési cím: 3530 Miskolc, Mélyvölgy út 3.) 2021. április 19. napján, EPAPIR-20210419-171 számon benyújtott kérelmében a BorsodChem IV. sz. telepén (Berente 578 hrsz) hidrogén és szén-monoxid gyártó üzem (HYCO IV.) létesítéséhez összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárást kezdeményezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályon.

Az engedélyezési dokumentációban foglaltak alapján megállapítást nyert, hogy a tervezett tevékenység a környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Kormányrendelet (Rend.) 1. sz. melléklet 20. pontja (Komplex vegyiművek, azaz olyan létesítmények amelyekben több gyártóegység funkcionálisan összekapcsolva csatlakozik egymáshoz, és amelyekben kémiai átalakítási folyamatokkal ipari méretben történik, szervetlen vegyi alapanyagok gyártása), valamint a 2. sz. melléklet 4.2.a. pontja (Vegyipari létesítmények, alapvető szervtelen anyagok, nevezetesen gázok, nevezetesen ammónia, klór, hidrogén-klorid, fluor vagy hidrogén-fluorid, szén-oxidok, kénvegyületek, nitrogén-oxidok, hidrogén, kén-dioxid, karbonil-klorid (foszgén) gyártása) hatálya alá tartozik.

Fentiek alapján, a Rend. 1. § (4) bekezdés alapján a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárást a környezethasználó kérelmére a környezetvédelmi hatóság - önálló engedélyezési eljárások lefolytatása helyett - összevontan folytatja le.

A benyújtott kérelem alapján 2021. április 20-án összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás indult.

Egyes gazdaságfejlesztési célú és munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról, valamint egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításról szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 141/2018. (VII.27.) Korm. rendelet 2. sz. melléklet 13. sora szerint a tervezett létesítmény nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás.

Az összevont eljárás során a nyilvánosság tájékoztatásának érdekében a Környezetvédelmi Hatóság:

  1. Közleményt tesz közzé a Rend. 24.§ (7) bekezdése alapján, a Rend. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az eljárás megindítását követően honlapján, illetve a www.hirdetmeny.magyarorszag.hu honlapon.
  1. A Rend. 24. § (7) bekezdése szerint eljárva, a Rend. 8. § (2) bekezdése alapján - figyelembe véve a Rend. 24. § (3) bekezdésben foglaltakat - a tevékenység telepítési helye szerinti település jegyzőjének, valamint a feltételezhetően érintett település jegyzőjének - az elektronikus úton közzétett kérelem és melléklet elérési helyének megadásával - megküldi a közleményt, a közlemény közterületen és a helyen szokásos módon történő közhírré tétele érdekében.
  1. A Rend. 24.§ (7) bekezdése szerint eljárva, a Rend. § (1) bekezdése alapján az alábbi időpontban és helyszínen közmeghallgatást tart:Ű
    2021. május 31. (hétfő) 14:00 órai kezdettel a Berentei Művelődési Házban (3704 Berente Bajcsy-Zsilinszky út 1.)

A kérelem, a dokumentáció, valamint annak további kiegészítései megtekinthetőek a http://emlktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html internetes oldalon, BO/32/5304/2021. számon.

A közzététel és a betekintési lehetőség időtartama legalább 30 nap.

A Rend. 9. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a közmeghallgatásról készült jegyzőkönyv megtekinthető lesz a környezetvédelmi hatóság http://emlktf.hu/engedelyek/lista.html internetes oldalán BO/32/5304/2021 számon közmeghallgatás jegyzőkönyve megnevezés alatt.

Azonban felhívom a figyelmet, hogy a Kormány Magyarország egész területére vészhelyzetet hirdetett ki a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel.

A vészhelyzet fennállása idején a járvány megfékezése, lelassítása céljából kerülni kell a tömeges rendezvények megtartását, valamint a személyes érintkezéseket a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni.

Ennek megfelelően tájékoztatom, hogy amennyiben a vészhelyzet tárgyi közmeghallgatás időpontjában még fennáll, a környezetvédelmi hatóság a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Kormányrendelet 9. § (1) bekezdése, valamint a vészhelyzettel összefüggő egyes intézkedésekről szóló 570/2020. (XII.9.) Korm. rendelet 9.§-a alapján, az érintettek személyes megjelenése nélkül tart közmeghallgatást az alábbi módon:

A környezetvédelmi hatóság http://emiktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html internetes oldalán BO/31/5304/2021 számon Közmeghallgatás megnevezése alatt 2021. május 31. napján közzéteszi - a Rend. 9. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - a kérelmező vagy annak képviselője által, a tervezett tárgyi tevékenységre vonatkozóan elkészített, a megvalósítást és annak környezeti hatásait bemutató kép- és hangfelvételt, illetve a környezetvédelmi hatóság által összeállított eljárást ismertető dokumentumot, vagy kép- és hangfelvételt.

A fentiek ismeretében az érintett nyilvánosság megteheti észrevételeit, kérdéseit, melyet a környezetvédelmi hatósághoz, vagy Berente település Jegyzőjéhez lehet benyújtani, a környezetvédelmi hatóság által összeállított eljárást ismertető dokumentumban vagy kép- és hangfelvételben meghatározott - az eljárás ügyintézési határidejére és az észrevételek érdemben történő megválaszolásának időigénye figyelembevételével megállapított - határnapig.

Az 570/2021. (XII.9.) Korm. rendelet 9. §-a (5) bekezdés alapján, a környezetvédelmi hatóság http://emlktf.hu/Ugyfelinf/engedélyek/lista.html internetes oldalán BO/32/5304/2021 számon a közmeghallgatásra vonatkozóan tett észrevételekkel kapcsolatos tájékoztatását közzéteszi.

A környezetvédelmi hatóság a Rend. 10. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a környezeti hatások értékelése szempontjából lényeges észrevételeket a szakhatóság bevonásával érdemben megvizsgálja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal az eljárást lezáró határozatában az alábbi döntéseket hozhatja:

  1. Megadja a tevékenység gyakorlásához szükséges egységes környezethasználati engedélyt.
  2. A kérelmet elutasítja.

Tisztelettel: Szitka Péter polgármester

További híreink

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk