https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 18.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 18.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 33 fő
a meggyógyult személyek száma: 1573 fő
elhunytak száma: 53 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 11745 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg is tart a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 29 277 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. A védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
A járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a védettség csak a második vakcina után két héttel alakul ki, és ez az oltás típusától függően változó! A védettségi igazolványt olyanok is megkapják, akik még nem estek át a fertőzésen, illetve nem kaptak védőoltást, mert a rendszer jelenleg még nem működik megfelelően!
A beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, ezért a nyitás után fontos lenne, hogy mindenki ugyanolyan komolyan vegye a megelőzést elősegítő előírásokat, mint eddig.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Letölthető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás a szolgáltatóknak és az oltottaknak is

Ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció  nagyban  megkönnyíti  mind  az  oltottak,  mind  a  sok  embert  fogadó  szolgáltatók  (pl. mozik, színházak, koncert-, fesztivál-, sport- és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.
Az alkalmazás tehát azoknak is nagyban megkönnyíti az életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem! Az alkalmazást használó szolgáltatók pedig nem csak a beléptetést tudják így egyszerűsíteni, hanem jelentősen tudják vendégkörüket is növelni. Az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel (EESZT). Az alkalmazás így egyértelműen jelzi az oltás hiányát is. A mobilalkalmazás tehát az oltás tényét bizonyítja, a vírusfertőzésen való átesettséget azonban nem, azt továbbra is csak a védettségi igazolvánnyal lehet igazolni!

Az alkalmazás használatának lépései:

1.         Töltse le az EESZT mobilalkalmazást a telefonjára!

2.         Regisztráljon a www.eeszt.gov.hu honlapon! Ehhez elektronikus azonosítás szükséges
            (ügyfélkapu, e-Személyi Igazolvány, telefonos azonosítás).

3.         Regisztráció során meg kell adni egy 6 jegyű PIN kódot; a mobileszközön az alkalmazás
            használatához is csak ezt a PIN kódot kell használni.

4.         A regisztráció után az alkalmazás használatra kész.

5.         Az alkalmazás használatához jelentkezzen be a regisztráció során megadott PIN-kóddal!

6.         Válassza ki a COVID-oltásigazolás menüpontot; amennyiben van megfelelő oltás,
            megjelennek annak információi. A felhasználó azonosítását követően igazolja az oltott
            nevét, TAJ-számát, az oltás idejét, vagy annak hiányát.

7.         Ha Ön olyan helyre megy, ahol védettségi igazolvány szükséges, a szolgáltató az
            EESZT Covid Control applikáció segítségével ellenőrizheti az oltásának meglétét.

A szolgáltatók, a vendégek / látogatók beléptetésekor tehát az EESZT Covid Control applikációval tudják ellenőrizni, hogy a vendég / látogató oltott-e vagy sem. Ehhez a szolgáltatóknak ezt az EESZT Covid Control applikációt kell letölteniük!

Regisztráció védőoltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

A regisztráltaknak online időpontfoglaló oltásra: www.eeszt.gov.hu

EESZT lakossági alkalmazás:

EESZT Covid Control applikáció:

Store linkek:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.eeszt.mgw.app.allampolgari
https://apps.apple.com/hu/app/eeszt-lakossagi/id1550970543?l=hu


Szerda estig meghosszabbították az időpontfoglalás határidejét az oltásra

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
AstraZeneca- és Szputnyik vakcina már csak korlátozott számban áll rendelkezésre; az oltópontokon elérhető a Sinopharm vakcinája, és további Pfizer-szállítmányt is várnak, valamint hétfőn Janssen-oltóanyag is érkezett. A járványügyi adatok kedvezőek, de még nem lehet kijelenteni, hogy vége a járvány harmadik hullámának. (MTI)

Az online időpontfoglaló elérhetősége:
www.eeszt.gov.hu (ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Ha még nem regisztrált, akkor megteheti a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak, majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható! A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az igénylő a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt, az oltás előtti nap emlékeztető e-mailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható!
Kérik, hogy a lefoglalt időpontban mindenki pontosan jelenjen meg! Az oltásra vigye magával a személyi igazolványát, a TAJ-kártyáját, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatát, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.
A regisztráltak, ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontra!


Május 25. után lehet az intézmények udvarán ballagásokat tartani

A május 17-ei Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a ballagási rendezvény a köznevelési intézmény, illetve a szakképző intézmény (a továbbiakban együtt: nevelési, oktatási intézmény) nyitott, épületen kívüli területein - 2021. május 25. napját követően - megszervezhető, illetve megtartható.
A rendezvényen a ballagó gyermek, illetve tanuló által meghívott személyek életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, azzal a feltétellel, hogy a nevelési, oktatási intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak.
A helyszínére történő belépés módját, a nevelési, oktatási intézmény zárt részein történő áthaladás rendjét, valamint az egy ballagó által meghívható, a nevelési, oktatási intézmény területén lévő szabadtéren zajló eseményeire beléptethető meghívottak számát a nevelési, oktatási intézet vezetője állapítja meg.
A meghívottak, valamint a ballagási rendezvény résztvevői kötelesek szájat és orrot eltakaró maszkot viselni. Ez alól kivételt képez a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy, valamint a ballagó és a ballagási rendezvényen fellépő.


Tájékoztató a Hatósági és Jogi Osztály Szociális Csoportjának ügyfélfogadási rendjéről

A Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal Hatósági és Jogi Osztály Szociális Csoportjának ügyfélfogadási rendje 2021. május 25. napjától (hétfőtől) az alábbiak szerint változik:
Hétfő: 08:00 - 12:00
Csütörtök: 08:00 - 12:00, 13:00 - 17:00

Az ügyfelek és a dolgozók egészségének védelme érdekében az alábbi feltételek betartása mellett van lehetőség a személyes ügyintézésre:

  • A várakozás, 1,5 méter távolság betartásával történhet.

  • Az ügyfélfogadó térben egyszerre két fő tartózkodhat.

  • Kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az ügyintézés ideje alatt.

  • Belépéskor kézfertőtlenítő használata kötelező.

  • Az ügyfél belépéskor aláveti magát az érintés nélküli testhőmérséklet ellenőrzésének.

  • Beteg, lázas, köhögő állapotban a belépés szigorúan TILOS!

Az elektronikus és a postai ügyintézésre továbbra is van lehetőség. A szükséges nyomtatványok elérhetőek a www.kazincbarcika.hu weboldalon.


Pünkösdhétfőn nem változik a hulladékszállítási rend

A BMH Nonprofit Kft. hulladékszállítás rendje pünkösdhétfőn, azaz 2021. május 24-én nem változik. A hulladékot változatlanul, a korábbi megszokott rend szerint szállítják el.
A társaság illetékesei kérik, hogy a hulladékgyűjtő edényeket és zsákokat - a szállítás napján - legkésőbb reggel 6 óráig szíveskedjenek az ingatlan elé kihelyezni.
A hulladékudvarok és az ügyfélszolgálati irodák 2021. május 24-én zárva tartanak!

További információ:
BMH Nonprofit Kft.
www.bmhnonprofit.hu
+36 21 3500 111
ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk