https://kolorline.hu/ALTEO Nyrt. – 1 milliárd forintos fejlesztés Kazincbarcikán

ALTEO Nyrt. – 1 milliárd forintos fejlesztés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. idén 1 milliárd forintos fejlesztés hajt végre a kazincbarcikai fűtőmű területén. A beruházás során egy új, különleges akkumulátoros energiatároló rendszert építenek ki, amely hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a villamosenergiaellátást a városban.

Az újonnan épülő rendszer az eddigi piaci technológiákhoz képest sokkal pontosabban, azaz magasabb minőségben és alacsonyabb áron képes biztosítani a primer, vagy is elsődleges szabályozási szolgáltatást a villamosenergia-rendszer számára. Miközben jótékony hatást gyakorol a rendszer működésére, a fenntartási költségeinek csökkenésén keresztül mérsékelheti a villamosenergia felhasználókra nehezedő pénzügyi terhet is.

– A villamosenergia-rendszerben a kereslet és kínálat egyensúlyát folyamatosan biztosítani kell, a termelésnek a pillanatnyi fogyasztói igényhez kell alkalmazkodnia. A rendszer üzemében a fogyasztásé a meghatározó szerep és a termelésnek követnie kell a mindenkori fogyasztói igényt, ehhez az erőművek teljesítményét állandóan szabályozni kell. A megújuló energiaforrás alapú erőművek térhódításával egyre nagyobb igény jelentkezik a szabályozó kapacitások rendelkezésre állására. Az ALTEO Szabályozási Központjának folyamatos fejlesztése is ezt a célt szolgálja, amely fejlesztés egyik módja az energiatárolók létesítése. Cégünk az első, 6 MW-os energiatárolót Budapesten, a zuglói fűtőerőmű területén valósította meg mintegy 2,5 éve. Most a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építjük fel a másodikat 5 MW-os teljesítménnyel – mondta el Kovács Tamás Vállalkozási és Projektfejlesztési Divízió Projektmenedzser, aki hozzátette, hogy a kazincbarcikai akkumulátoros energiatároló architektúrája eltér a jelenleg működő sztenderd megoldásoktól.

A beruházás különleges, európai szinten is egyedülálló egyediségét az adja, hogy a nagyteljesítményű energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is alkalmaznak.

– Kazincbarcika Város Önkormányzata közel húsz esztendeje ápol sikeres és jól működő kapcsolatot az ALTEO Nyrt.-vel. A cég üzletpolitikájában eddig is nagy szerepet játszott a barcikai fogyasztók elégedettsége. Emellett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is számíthattunk a kiemelt stratégiai partnerünkre. Tavaly tavasszal 1500 db szájmaszkkal, télen pedig 1 millió forint értékben kéz- és felületfertőtlenítő szerrel járultak hozzá a város járványügyi védekezéséhez – emelte ki Szitka Péter polgármester.

Az ütemterv szerint a telephelyi kivitelezési munkák május közepétől augusztus végéig fognak tartani. A rendszer beüzemelését és a szükséges tesztek elvégzését követően a projekt befejezését 2021 október közepére tervezik.

A projektre vonatkozóan az ALTEO a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül 228 M Ft vissza nem térítendő támogatásban és 249 M Ft kedvezményes hitelben részesült.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.