https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 25.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 25.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 16 fő
a meggyógyult személyek száma: 1601 fő
elhunytak száma: 53 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 12536 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg is tart a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 29 581 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. A védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
A járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a védettség csak a második vakcina után két héttel alakul ki, és ez az oltás típusától függően változó! Figyeljünk, mert a védettségi igazolványt olyanok is megkapják, akik még nem estek át a fertőzésen, illetve nem kaptak védőoltást!A
A beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, ezért a nyitás után fontos lenne, hogy mindenki ugyanolyan komolyan vegye a megelőzést elősegítő előírásokat, mint eddig.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések

A beoltottak száma szombaton elérte az ötmillió főt, ezért a kormány döntése értelmében újabb enyhítések léptek életbe.

A jelenleg érvényben lévő szabályok:

  • Az éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom megszűnt.

  • Az este 11 órás zárási kötelezettség az üzletek, a vendéglátóhelyek és a szabadidős létesítmények esetében is véget ért.

  • A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, és a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. 

  • A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály, valamint az egyéni, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

  • A bevásárlóközpontokban továbbra is fennmarad a másfél méteres távolságtartás és a kötelező maszkviselés is.

  • A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

  • Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is.

  • Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalom, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet. Ha vendéglátó üzletben tartják, abban az esetben a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérlik vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem. Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen. A védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, helyszínének üzemeltetője, vagy a helyszínnel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni! A szállodában vagy étteremben tartott magán és családi rendezvény esetén is az üzemeltető köteles gondoskodni a magánrendezvényen résztvevők elkülönítéséről.

  • A házasságkötés szertartása mindegy, hogy egyházi vagy polgári -, illetve a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik korlátozás alá, a lakodalom kivételével. Ha a polgári házasságkötésre „külsős” helyen, azaz nem házasságkötő teremben, polgármesteri hivatalban vagy vallási tevékenység céljára használt helyiségben kerül sor, akkor a lakodalomra vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni.

  • Az egyházi házasságkötés és a temetés, mint a vallási közösség szertartása esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg.

  • A kulturális eseményeket a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

  • A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható.

  • A zenés, táncos rendezvények életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

  • A zenés, táncos rendezvény helyszínén a videoklip-forgatáson, vagy más felvételen statisztaként történő közreműködés kivételével - beoltatlan személy is foglalkoztatható, de a fellépők kivételével a rendezvényen végig köteles maszkot viselni. Nem minősül zenéstáncos eseménynek az a kulturális esemény, amely az előadóművészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartottként az adott művészet céljára rendelt helyszínen zajlik előre megváltott ülőhelyekkel, és a néző - az előadás alatt - a székében tartózkodik.

  • Ha az 500 főnél több résztvevős szabadtéri rendezvény sportfesztivál, ott versenyzőként a koronavírus ellen nem védett, de a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is szerepelhet. Sportrendezvény, az olyan versenyrendszerben szervezett program vagy mérkőzés, amelyen versenyzőként kizárólag a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló vehet részt, a sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló mellett a szabadidős sportoló is részt vehet.

    • Az egyéb rendezvényekre, beleértve a gyűléseket is, az alábbiak az előírások:

    • Ha szabadtéren tartják, az ott foglalkoztatottakon kívül 500 főnél kevesebben vannak jelen, akkor ott a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Amennyiben ennél több személy van jelen, a sportfesztivál kivételével - akkor kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18 évnél fiatalabb személy vehet részt.

    • Ha zárt térben tartják, az ott foglalkoztatottakon kívül - kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt rajta.

    • Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára kivéve a fellépőket - a maszkhasználat szabályait a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének vezetője határozza meg. Ha a rendezvényen foglalkoztatott személy - ide szintén nem értve a fellépőket -, a koronavírus elleni védettséget a rendezvény szervezője felé nem igazolja, köteles a rendezvény befejezéséig maszkot viselni.

    • Ha a gyűlésen 500 főnél kevesebben vannak jelen, a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta. Ennél több résztvevőnél kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy lehet  a  helyszínen. A  spontán gyűlés tilos! A gyűlésekre vonatkozó korlátozások 2021. június 14. után szűnnek meg!
      (kormany.hu)


Tíz országban ismerik el a magyar védettségi igazolványokat

Május 21-éig a következő tíz országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről - a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében -, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről:

-   Bahrein
-   Csehország
-   Észak-Macedónia
-   Georgia
-   Horvátország
-   Mongólia
-   Montenegró
-   Szerbia
-   Szlovénia
-   Törökország

A magyar állampolgárok a fenti országokba - védettségi igazolvány birtokában - szabadon utazhatnak. Az utazási feltételek pontos részletezése a Konzuli Szolgálat honlapján (www.konzuliszolgalat.kormany.hu) olvasható. (KKM)


Ismét intézhetjük az ügyeinket időpontfoglalás nélkül is a kormányablakokban

A kormányablakokban és okmányirodákban, valamint a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon május 25-től újra fogadják az időpontfoglalással nem rendelkező ügyfeleket is. A személyes ügyintézés során - a járvány terjedésének megakadályozása érdekében - továbbra is be kell tartani a szükséges óvintézkedéseket. Egyidejűleg megszűnik az ügyfélkapu azonosítás nélküli online időpontfoglalás lehetősége.
A fokozatos újranyitásra irányuló kormányzati intézkedésekkel összhangban, a kormányablakokban és okmányirodákban tavaly ősszel bevezetett járványügyi korlátozás feloldásról született döntés értelmében: újra lehetséges a sorszámhúzás! A kormányhivatali ügyfélszolgálatokon - kivéve a gépjármű-ügyintézési pontokat - szintén nem kell időpontot foglalni. Az ügyfelek és az ügyintézők egészsége védelme érdekében továbbra is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, a higiéniás szabályok, valamint a megfelelő védőtávolság (min. 1,5 m) betartása, erre tekintettel - a helyi sajátosságoknak megfelelően - az ügyféltérben várakozók számának korlátozása is elrendelhető. Fontos, hogy az ügyintézésre érkező ügyfél mellett csak különösen indokolt esetben legyen kísérő személy, továbbá - ha az időjárás megengedi - a zárt ügyféltér helyett, inkább a szabadban várakozzanak.
A sorban állás elkerülését segíti a Kormányablak nevű mobilalkalmazás, amely térképen jeleníti meg az ország valamennyi kormányablakát és tájékoztatást ad arról, hogy a kiválasztott ügytípusban mennyi a várható várakozási idő a közelben lévő ügyfélszolgálatokon. Az applikácó hasznos új funkciója a sorszámszkennelés, ami lehetővé teszi, hogy a telefonunk kamerájával beolvassuk a kormányablakban kapott sorszámunkat és személyes értesítést kapjunk, mielőtt sorra kerülünk - így nem kell egyfolytában a sorszámkijelzőt figyelnünk, várakozhatunk az ügyféltéren kívül, vagy akár megihatunk egy kávét a közelben. A kényelmes és rugalmas ügyintézést segítő alkalmazás ingyenesen letölthető Google Play áruházból, valamint az App Store-ból.
A gördülékeny ügyintézés és a várakozási idő csökkentése érdekében célszerű továbbra is időpontot foglalni. Fontos változás, hogy az online időpontfoglaló rendszer használatához - az okmányok cseréjével kapcsolatos ügyek kivételével - ismét szükséges az Ügyfélkapus azonosítás. Természetesen a folyamatosan ingyenesen hívható 1818-as számon a telefonos időpontfoglaláshoz továbbra sem szükséges regisztráció!
Mielőtt elindulnánk, érdemes ellátogatni a megújult magyarorszag.hu oldalra, ahol a leggyakoribb ügytípusokhoz részletes tudnivalókat (pl. milyen kötelező mellékletei vannak a kérelemnek, hol intézhető, stb.), illetve - az ügyfélszolgálatok személyes felkeresése helyett - már számos ügyben online ügyintézési lehetőséget is találhatunk, amelyekhez már az arcképes azonosítást is használhatjuk. (kormanyablak.hu)

Kormányablak Kazincbarcika
Kazincbarcika, Fő tér 39.
Telefon: (+36) (48) 795 060
Web: http://kormanyablak.hu/hu

Nyitvatartás
hétfő, szerda 08:00 - 18:00
kedd, péntek 08:00 - 14:00
csütörtök 08:00 - 16:00


Ismét elérhetővé válik a Barcika Szolg Kft. ügyfélszolgálati irodáiban a személyes ügyintézés

Tekintettel a pandémiás helyzet enyhülésére, valamint az ügyfélszolgálaton dolgozók beoltottsági  állapotát  szem  előtt  tartva,  a  Barcika  Szolg  Kft.  ügyfélszolgálati  irodája  2021. május 31-től (hétfő) ismételten elérhetővé válik a személyes ügyintézéshez az alábbi nyitvatartási időkben:

Távhőszolgáltatás 
hétfő 07:00 - 19:00
kedd, szerda, csütörtök 08:00 - 15:30 
péntek 08:00 - 12:00  

Távhő pénztári nyitvatartás 
hétfő 07:00 - 18:45 
kedd, szerda, csütörtök 08:00 - 15:30 
péntek 08:00 - 12:00

Ingatlangazdálkodás
csütörtök 08:00 - 15:00


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk