https://kolorline.hu/Iskola már nincs, de a veszélyek megmaradtak

Iskola már nincs, de a veszélyek megmaradtak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Megkezdődött a várva várt nyári szünidő. Ilyenkor a gyermekek hirtelen gondtalanná, felszabadulttá válnak. Ezzel együtt sok olyan helyzet adódhat, amelyben a legkisebbek, vagy a kamaszok is fokozottan veszélyeztettetek, ezért kérjük a szülőket, fogadják meg az alábbi tanácsainkat.

  • Beszéljék meg gyermekeikkel, hogy mi a teendő, amikor egyedül maradnak otthon!  Például, hogy kit engedhetnek be a lakásba, és kit nem, vagy mi a teendő, ha idegenek érkeznek, és be akarnak jutni a lakásba valamilyen ürüggyel.

  • Meg kell tanítani a gyermekeknek, hogy az idegenekkel legyenek mindig óvatosak, ne szálljanak be ismeretlen autóba, ismeretlenektől ne fogadjanak el ajándékot!

  • Ismerjék meg gyermekeik baráti körét, elérhetőségeiket, a többi szülővel alakítsanak ki legalább annyi kapcsolatot, hogy a gyermekeik programját egyeztessék, és esetlegesen ellenőrizni tudják annak valóságtartalmát (például a barátnál alvás)!

  • Fel kell hívni a fiatalok figyelmét, hogy legyenek óvatosak az ismerkedéssel. Az új ismerőst kezeljék fenntartásokkal, figyeljenek arra, hogy általa ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe! A szórakozóhelyen ne hagyják őrizetlenül a poharukat! A hazajutáshoz használják a tömegközlekedést vagy hívjanak taxit! Szervezzék meg, hogy megbízható barátokkal, felnőttel együtt térjenek haza!

  • Tanítsák meg gyermekeiknek a legbiztonságosabb útvonalakat, amelyeken egyedül közlekedhetnek, esetleg járják le azokat. Kerüljék az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!

  • Tudatosítsák bennük, hogy feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet! Csak annyi pénz legyen náluk, amennyi feltétlenül szükséges, értékeiket soha ne hagyják őrizetlenül!

  • Tanítsák meg gyermekeiket a tudatos és biztonságos internethasználatra, és arra, hogy a virtuális világban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a valóságban!

  • A baj legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel, óvatossággal elkerülhető.

Ha Önök vagy gyermekeik úgy érzik, bajba kerültek, hívják a 112-es központi segélyhívószámot!

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk