https://kolorline.hu/Betiltották az egyszer használatos műanyagokat

Betiltották az egyszer használatos műanyagokat

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket és oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékeket tilos forgalomba hozni a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint júliustól nem lehet forgalomba hozni az alábbi egyszer használatos műanyag termékeket:

  • Fültisztító pálcika
  • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika)
  • Tányér
  • Szívószál
  • Italkeverő pálcika
  • Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet
  • Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, illetve fogyasztása általában az edényből történik, vagy készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást
  • Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is
  • Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is
  • Könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével
  • Oxidatív úton lebomló műanyagtermékek (ezek olyan adalékanyagokat tartalmazó műanyagok, amelyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy kémiai lebontását idézik elő).

A nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár 2023. január 1-jéig haladékot kapott, azután ennek is tilos lesz a forgalomba hozatala.
Néhány termékre nem terjed ki a rendelet hatálya: a kisgyermekeknek készült poharakat, valamint az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakat és pálcikákat júliustól is forgalomba lehet hozni.

Az új jogszabály betiltja a 15 mikron feletti falvastagságú műanyag zacskókat – ilyenek tipikusan az uzsonnás zacskók, kutyapiszok piszok szedésére szolgáló zacskók is.

A mostani tiltással a jövőben forgalomba nem hozható termékeknek mind lesz megfelelő, de környezetkímélő alternatívája, ilyenek például az élelmiszerboltokban a hálós textilzsákok, vagy a papír szívószálak, a műanyag helyett.

Nemcsak az egyes egyszer használatos műanyag termékeknek a kivezetése kezdődött meg, de ezzel szinte egyidejűleg, 2021. július 3-ától uniós szinten egységes jelölésekkel kell ezekről tájékoztatást nyújtani a fogyasztók számára. Fel kell majd tüntetni, hogy a termékek műanyagból készültek, illetve tartalmaznak műanyagot, és negatív hatást gyakorolnak a környezetre.

Forrás: mti, forbes

További híreink

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

Táncos programok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 03. 15:00

Visszatérő és hatalmas sikerű eleme a Kolorfesztiválnak a tánc. Idén sem lesz ez másként. Fellép a Flash Táncstúdió, visszatér Kugler Zsolt, érkezik az ArtMed Motion és a Bridanse is.

Frissül a vízijáték repertoárja

Dátum: 2024. aug 03. 12:05

Néhány héttel ezelőtt Szitka Péter polgármester felhívást tett közzé, amelyben a városlakók javaslatait várta újabb dalokra, hogy a friss dallamok emeljék a vízijáték-show élményét. Az eredmény megszületett, így a Kolorfesztivál nyitónapjától 4 zeneszámmal bővül a repertoár.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk