https://kolorline.hu/Galagonya Citerazenekar – Öt díjjal tértek haza Mezőtúrról

Galagonya Citerazenekar – Öt díjjal tértek haza Mezőtúrról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület szervezésében július 18-án tartották meg a III. Nemzetközi Citerazenekari Fesztivált Mezőtúron. A kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar öt díjjal tért haza a rendezvényről.

A határon innen és túlról résztvevő citeraegyüttesek és -zenekarok három kategóriában mérhették össze tudásukat: a tradícionális, hagyományőrző citerazenélésben, magyar népdalok, népdal-összeállítások előadásával; innovatív kategóriában, a népzene szabályait tiszteletben tartó, de a tovább fejlődés útját járó, megújuló citerazenélés, magyar népdalok és feldolgozások előadásával, harmonizált kísérettel; valamint az unikum kategóriában, szabad stílusban, kötetlen formában, az eddigi műfaji korlátokból kilépve zeneileg értékes citerazenéléssel, bármilyen zenedarab előadásával.A kazincbarcikai együttes az utóbbi két kategóriában indult, és mindkettőt meg is nyerte.
Valamennyi kategóriában a zsűri által kiválasztott legjobbak Fesztivál-díjban részesültek, amelyet szintén bezsebeltek a Galagonyák.

Galagonya

A felkért zsűri nem kisebb nevekből állt, mint Hajdú Ágota ének-népzene tanár, etnográfus, a gyermek népzenei oktatás módszertanának szakértője, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola citera- és népdalének tanára; Birinyi József, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett hangszeres előadóművész, a Filharmónia hangszeres szólistája, néprajz- és népzenekutató, népi hangszerkészítő, a citeraoktatás módszertanának kialakításában meghatározó oktató, televíziós rendező, producer, sokszoros nívódíjas; és Bódi György, a Pannónia citerazenekar művészeti vezetője, aki szívesen foglalkozik népzenei feldolgozások citerazenekari hangszerelésével és klasszikus zenei átiratok készítésével.
A fesztiválon a tradícionális és az innovatív kategória versenyzői részére alkalom nyílt KÓTA Aranypáva Népzenei Térségi és Országos Minősítő fokozat megszerzésére is, amelyben a legrangosabb, országos Aranypáva - díjat nyerte el a kazincbarcikai zenekar: dr. Szilágyi Szabolcs, Darvasné Kovács Katalin, Galán Mihály, Heidrich Marysol, Lóska Renáta, Molnár Edina, Scserbin János és Tóth Mária.

Galagonya

 

További híreink

GYORSHÍR - nem maradnak el a KolorPlatz-avató mai programjai

Dátum: 2024. máj 24. 14:24

Bár érkezik egy nagy eső, de elhagyja térségünket, így a KolorPlatz-avató mai programjai várhatóan nem maradnak el, maximum csúszásra lehet benne számítani.

Játszóeszköz-avató még három helyszínen

Dátum: 2024. máj 23. 21:06

Az időjárás megakadályozni nem tudta, csak az időpontját módosítani három kazincbarcikai játszótér új elemeinek ünnepét. A programra május 27-én (hétfőn) 16:00 órától kerül sor.

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Dátum: 2024. máj 23. 19:04

Május 29. és június 1. között 70+3 órában nonstop sportolást szervez rekordkísérlettel összekapcsolva a Kazinczy-Kertvárosi Általános Iskola Sportegyesülete. Ez lesz az idén 70 éves Kazincbarcika 70+3 órás sportrekord-kísérlete.

Duplán első a KVSE atlétika szakosztálya

Dátum: 2024. máj 22. 16:03

Sikeresen szerepelt a KVSE atlétika szakosztálya a Kölyökből Atléta program régiós csapatversenyén. Két korosztály is az első helyen végzett, így hamarosan az országos döntőben mérettetnek meg.

KolorTV élőben

Programajánló

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Játszóeszköz-avató

Kazincbarcika

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Kazincbarcika

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk