https://kolorline.hu/Galagonya Citerazenekar – Öt díjjal tértek haza Mezőtúrról

Galagonya Citerazenekar – Öt díjjal tértek haza Mezőtúrról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület szervezésében július 18-án tartották meg a III. Nemzetközi Citerazenekari Fesztivált Mezőtúron. A kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar öt díjjal tért haza a rendezvényről.

A határon innen és túlról résztvevő citeraegyüttesek és -zenekarok három kategóriában mérhették össze tudásukat: a tradícionális, hagyományőrző citerazenélésben, magyar népdalok, népdal-összeállítások előadásával; innovatív kategóriában, a népzene szabályait tiszteletben tartó, de a tovább fejlődés útját járó, megújuló citerazenélés, magyar népdalok és feldolgozások előadásával, harmonizált kísérettel; valamint az unikum kategóriában, szabad stílusban, kötetlen formában, az eddigi műfaji korlátokból kilépve zeneileg értékes citerazenéléssel, bármilyen zenedarab előadásával.A kazincbarcikai együttes az utóbbi két kategóriában indult, és mindkettőt meg is nyerte.
Valamennyi kategóriában a zsűri által kiválasztott legjobbak Fesztivál-díjban részesültek, amelyet szintén bezsebeltek a Galagonyák.

Galagonya

A felkért zsűri nem kisebb nevekből állt, mint Hajdú Ágota ének-népzene tanár, etnográfus, a gyermek népzenei oktatás módszertanának szakértője, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola citera- és népdalének tanára; Birinyi József, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett hangszeres előadóművész, a Filharmónia hangszeres szólistája, néprajz- és népzenekutató, népi hangszerkészítő, a citeraoktatás módszertanának kialakításában meghatározó oktató, televíziós rendező, producer, sokszoros nívódíjas; és Bódi György, a Pannónia citerazenekar művészeti vezetője, aki szívesen foglalkozik népzenei feldolgozások citerazenekari hangszerelésével és klasszikus zenei átiratok készítésével.
A fesztiválon a tradícionális és az innovatív kategória versenyzői részére alkalom nyílt KÓTA Aranypáva Népzenei Térségi és Országos Minősítő fokozat megszerzésére is, amelyben a legrangosabb, országos Aranypáva - díjat nyerte el a kazincbarcikai zenekar: dr. Szilágyi Szabolcs, Darvasné Kovács Katalin, Galán Mihály, Heidrich Marysol, Lóska Renáta, Molnár Edina, Scserbin János és Tóth Mária.

Galagonya

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk