https://kolorline.hu/Kezdődik az iskola, közlekedjünk még figyelmesebben!

Kezdődik az iskola, közlekedjünk még figyelmesebben!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2021/22-es tanévkezdés időszakában az elmúlt évekhez hasonlóan a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság „Az iskola Rendőre” programon belül, „Tanévkezdési kampány” keretében, szeptember hónapban a kapitányság területén található forgalmasabb iskolák előtt, a reggeli és délutáni időszakban, a polgárőrséggel és a városi rendészettel közösen, segíti a gyalogosok közlekedését és ellenőrzi a közlekedési szabályok betartását.

Véget ért a nyári szünidő, szeptember 1-jén megkezdődik az újabb tanév. Az iskolakezdéskor még gyakran figyelmetlenek a gyerekek, ezért a szülőknek és a jáművezetőknek is fokozottabban kell ügyelniük a közlekedésre, főként az intézmények közelében. Némi odafigyeléssel és a hasznos tanácsok megfogadásával megelőzhetőek a balesetek.

A kisebbekre a közlekedés során kell jobban odafigyelnünk, míg a nagyobbakat inkább más jellegű veszélyek fenyegetik. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nehéz a „szeptemberi ritmust” felvenni, mégis érdemes időben elindulni reggelente.

Nagyon fontos, hogy csak a már önállóan, biztonságosan közlekedni tudó gyermekeket engedjék egyedül az iskolába, egy előre egyeztetett, pontosan ismert útvonalon, melynek esetleges veszélyeire felhívták a figyelmüket. Ha elkísérik őket a suliba, ügyeljenek arra, hogy biztonságos helyen váljanak el tőlük, ne kelljen olyan helyen átkelniük az úttesten, ahol veszélyes, valamint figyeljenek arra is, hogy a gyermekek lehetőleg a járda felőli oldalon szálljanak ki az autóból.

Nem csak közlekedésbiztonsági okok miatt fontos, hogy a gyermekek a szülők által ismert, előre megbeszélt, lehetőleg mindig ugyanazon útvonalon közlekedjenek. Ez számukra is biztonságot jelenthet, és nemcsak egy egyszerű késés, de veszélyhelyzetek esetén is sokat segíthet. Figyelmeztessék a kicsiket arra, hogy a jól látható helyen viselt, pl. nyakba akasztott mobiltelefon, mp3 lejátszó, vagy más műszaki berendezés veszélybe sodorhatja őket az utcán, ezért ezeket igyekezzenek inkább a ruha alá rejteni. Az sem okos dolog, ha ezeket a készülékeket, tárcájukat, lakáskulcsot, vagy más értéket a hátizsák külső zsebeiben, a tolvajok számára könnyen hozzáférhető helyen tárolják. A szülőknek érdemes átgondolni, szükség van-e arra, hogy a gyerekek értékes mobiltelefonokat vigyenek magukkal nap mint nap a suliba, hiszen lehet, hogy éppen emiatt kerülnek bajba. A célnak talán megfelel egy olcsóbb telefon is, mely a gyermekkel való kapcsolattartásra tökéletesen alkalmas. Biztonságosabb, ha a gyerekek inkább otthonról értesítik a szülőket arról, hogy megérkeztek, és nem a forgalmas utcán használják mobiljukat. Fontos az is, hogy a szülők tudják, hol, mivel, és nem utolsó sorban kivel töltik az órákon kívüli szabadidejüket.

Az órák után már otthon tanuló, önálló gyerekeket is emlékeztessék arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, mit mondhatnak maguk vagy szüleik aktuális programjáról, elérhetőségéről, ha ismeretlen telefonál. Megnyugtató lehet, ha van egy megbízható szomszéd, vagy egy közelben lakó ismerős, akinél elhelyezhető egy pótkulcs, hiszen előfordulhat, hogy a lakáskulcs az iskolában marad, vagy elvész. Jó, ha a gyerek ilyenkor nem cselleng az utcán, míg szülei megérkeznek, illetve van kihez fordulnia, amíg a szülők távol vannak.

A felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermek figyelmét hívják fel az internet-használat veszélyeire, a chat- és egyéb közösségi oldalak látogatásának szabályaira. Az internet anonimitását kihasználva rossz szándékú felnőttek hálózhatják be a gyermeket, a kisgyermek naivitását, tudatlanságát, óvatlanságát kihasználva. Ennek megelőzése érdekében hívják fel a gyermek figyelmét arra, hogy idegen személynek ne küldjön magáról fényképet, ne adja ki lakcímét, ne beszéljen meg vele találkozót, mert az esetnek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

A kora esti órákban megtartott iskolai és egyéb elfoglaltságok az ősz beálltával esetenként már sötétedés után érnek véget. A kisebbekkel egyeztessék, mit tegyen, ha véletlenül csak késve tudnak érte menni! Nem árt emlékeztetni őket arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy az ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülők elérhetősége, illetve tudják azt, kihez fordulhatnak segítségért.

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk