https://kolorline.hu/Folytatódik az elöregedett, veszélyes fák kivágása és a faültetés

Folytatódik az elöregedett, veszélyes fák kivágása és a faültetés

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az elkövetkezendő napokban újabb lakossági bejelentések alapján a Derkovits téren és a Mátyás király úton távolítják el a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai a veszélyes, elöregedett fákat.

A Kolorline és Kolorhét olvasói többször is értesültek már arról, hogy az elmúlt időszakban több káreset történt a viharok által letört ágak és kidőlt fák miatt a városban. Szerencsére személyi sérülést egyik esetben sem jeleztek, azonban vagyoni kár többször jelentős mértékben keletkezett, például autók rongálódtak meg. Mindemellett a városunkkal közel egyidős, 50-60 éves, vastag törzsátmérőjű fák kivágása azért is vált szükségessé, mert sok esetben légvezetékekbe lógtak vagy gyökérzetük feltörte az utat, megrongálta a vízvezetékeket vagy a zárt csapadékelvezető rendszereket. Ennek okán az önkormányzat kérésére a városüzemeltetéssel foglalkozó Barcika Park Kft. elkészített egy fakatasztert, melynek alapján hónapok óta dolgoznak a szakemberek a veszélyes fák eltávolításán.

fa

Kazincbarcika Város Önkormányzata elsőrendű feladatként kezeli a településen lévő növények folyamatos ellenőrzését, különös tekintettel a játszótereken, a belső tereken, a nagy forgalmú utak és parkolók mentén. A jelenleg kivágásra ítélt fák a Derkovits téren és a Mátyás király úton szintén veszélyeztetik a parkoló autókat, illetve sűrű forgalmi útvonal mellett helyezkednek el, ezért vált szükségessé, hogy mihamarabb eltávolítsák azokat.

törtött fa

– A favágás időpontjáról, a parkolók és az utak lezárásáról a munkálatokat megelőző két napon tájékoztató táblák kihelyezésével értesítjük a lakosságot. Kérjük, hogy ezeket figyeljék, és az érintett területet hagyják szabadon, ezzel segítve a munkánkat! – kérte Lukács Lívia, a Barcika Park Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Az év folyamán a Mátyás király úton, az Építők útján, a Május 1. úton, a Derkovits téren, a Hristo Botev téren, a Csónakázó-tónál, a Polgármesteri Hivatalnál és a Völgy parki játszótéren lehet számítani a balesetveszélyes fák kivágására.
Eddig százegy sérült vagy elöregedett példány került eltávolításra, ezek pótlásáról folyamatosan gondoskodnak a szakemberek. Idén már nyolcvanegy fát ültettek ki a Fő térre, a Derkovits térre, a Dobó térre, a Csokonai útra, a Paál László útra, az Ifjúmunkás térre, a Béke térre és a Hriszto Botev térre. Az önkormányzat a lakosság, valamint az oktatási-nevelési intézmények bevonásával, közösségi program keretében még 60-70 fa ültetését tervezi – mondta Klimon István alpolgármester.
A pótlás mindig olyan előnevelt, földlabdás csemetékkel történik, amelyeknek már eléggé fejlett a gyökérzetük, így nagyobb eséllyel erősödnek meg az ültetés után. A helyszínek kiválasztásánál ügyelünk arra, hogy az elültetett fák lombkoronája és gyökérzete a későbbiekben, a növekedésük során se tudjon kárt okozni a közművekben, illetve a járdák és az utak borításán, ezért előfordulhat, hogy nem a kivágott egyedek helyére kerülnek, hanem ideálisabb környezetbe – egészítette ki Lukács Lívia ügyvezető, aki hozzátette, hogy számos lakossági összefogással találkoznak Kazincbarcikán. A jó szándék ellenére a lakók olyan közterületre is ültettek már fákat, melyeknél a fent említett elvek nem lettek megvizsgálva. Fontos, hogy a lakosság a telepítést a szakemberekre bízza, ne ültessen ki közterületre növényeket, inkább a gondozásukban, öntözésben nyújtson segítséget.
– Az elültetett növények megőrzése, védelme mindannyiunk közös célja és feladata. Kazincbarcika az ország egyik legzöldebb települése, és szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna. Sajnos, több területen szándékosan rongáltak meg vagy törtek ki már növekedésnek indult csemetéket, jelentős anyagi kárt és többletmunkát okozva ezzel városunknak – hívta fel a lakosság figyelmét Bukó Géza önkormányzati képviselő, aki arra kéri a városban élőket, hogy ha ilyet észlelnek, hívják az önkormányzati rendészet munkatársait a (06-48) 512-392 vezetékes, illetve a (06-20) 282-0720 mobilszámon.

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 07. 09:44

Frissítve! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Megkezdődött az érettségi!

Dátum: 2024. máj 07. 09:39

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával indult az idei érettségi időszaka. Kazincbarcikán az Irinyi, a Szalézi, és a Surányi diákjai adtak számot tudásukról.

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk