https://kolorline.hu/Nézzünk körül a házunk táján!

Nézzünk körül a házunk táján!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán a zöldterület-karbantartást, parképítési és -fenntartási feladatokat, a játszóterek üzemeltetését, a közterületek tisztántartását, az utcabútorok karbantartását, a forgalomtechnikai feladatokat, a szökőkutak üzemben tartását, a téli síktalanítást a Barcika Park Nonprofit Kft. végzi el. Fontos tudni, hogy ezen munkálatok kizárólag a közterületekre vonatkoznak, a magáningatlanokra és a hozzájuk tartozó területekre nem.

Mint ismeretes a városban rendelet szabályozza, hogy a családi házas övezetekben lévő ingatlanokon és az előttük lévő, az útig tartó közterületi szakaszon mi a tulajdonosok kötelessége. Nekik kell többek között eltávolítani az utak beláthatóságát, a gyalogos és kerékpáros közlekedést zavaró vagy veszélyeztető, kilógó ágakat. A vízelvezető árkok tisztán tartása, a sövények nyírása, a ház előtt kiültetett gyümölcsfák metszése, a lehullott lomb összetakarítása, a fű nyírása szintén az ő feladatuk. Az ingatlan használójának kell az allergiát okozó gyomnövényeket rendszeresen irtani mind a saját, mind pedig a határos közterületeken. Amennyiben viharkár történik, akkor a Barcika Park Kft. szakembereinek lehet jelezni az esetet. Ha a légvezetékek sérülését vagy szakadását észlelik, az illetékes közmű üzemeltetőt – többek között a villamos, telefon, kábel tv, internet szolgáltatót – indokolt értesítni.
– Sokszor jelent problémát, hogy a tulajdonos nincsen tisztában az ingatlanjához tartozó terület határaival. Emiatt fordulhat elő, hogy például a Barcika Park munkatársaitól várják el, hogy a kerítésen kívül eső részeket ők takarítsák és tartsák karban – tudtuk meg Halász Bélától, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és rendészeti osztályvezetőjétől. A szakember kitért arra is, hogy sokan nem tudnak róla, ezeken a részeken bármilyen változtatás, építkezés engedélyköteles.
– Mivel egy új behajtó építése érintheti a vízelvezető árok hatékony működését, illetve a város településképét is befolyásolja, ezért a kivitelezést megelőzően főépítészi egyeztetés szükséges, és ez a tevékenység engedélyköteles, mint ahogyan például egy új kerítés vagy épületrész készítéséhez is fontos a szakember hozzájárulása – erősítette meg az osztályvezető.
Kazincbarcika Város honlapján a Településrendezés menüpontban a rendelet teljes szövegét megtalálhatják, de a Főépítész csoport kollégái személyes, e-mailes megkeresésre (foepitesz@kazincbarcika.hu), valamint telefonon (06-48/514-789) is szívesen tájékoztatják a területre vonatkozó előírásokról az érdeklődőket, és segítenek a hatékony megoldásban.
Szintén nem szabad az ingatlan előtti területre a látványt zavaró, vagy balesetet okozható tárgyakat, építési anyagokat elhelyezni. Ha valaki nem biztos benne, hogy olyan dolgot rak-e ki a portája elé, amihez engedély szükséges, a városüzemeltetési és rendészeti osztályon adnak tanácsot és engedélyt a területhasználat céljának, időtartamának bejelentésével (06-48/514-706, varosuzemeltetes@kazincbarcika.hu).
A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai ellenőrzik a családi házas övezeteket, és szabálytalanság esetén először csak szóban figyelmeztetik a lakosokat. Ha ezek után sem történik meg az ingatlan területéhez tartozó rész rendbetétele, az büntetést – szabálysértési, vagy közigazgatási bírságot – vonhat maga után. Az elmúlt években az esetek döntő többségében határidőn belül megoldották a lakók a problémát. Már a felszólítást követően rendbe tették a portájukat, így megszűnt a jogellenes és balesetveszélyes állapot.

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 07. 09:44

Frissítve! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Megkezdődött az érettségi!

Dátum: 2024. máj 07. 09:39

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával indult az idei érettségi időszaka. Kazincbarcikán az Irinyi, a Szalézi, és a Surányi diákjai adtak számot tudásukról.

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk