https://kolorline.hu/Molekné Kőrösi Beatrix kapta a Pro Bibliotheca-díjat

Molekné Kőrösi Beatrix kapta a Pro Bibliotheca-díjat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Szeptember 27-én rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok 15. találkozóját, melynek idén Abaújkér adott otthont. A rendezvényen adták át a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által alapított Pro Bibliotheca-díjat is, amellyel a megye olyan könyvtárosait díjazzák, akik több éven keresztül kimagasló munkát végeznek az adott település, a megye és az ország könyvtárügyének fejlődése érdekében. Az elismerést idén Molekné Kőrösi Beatrix, a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár intézményvezetője vehette át Varga Gábortól, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár általános igazgatóhelyettesétől.

Molekné Kőrösi Beatrix 1988. augusztus 15-én kezdett dolgozni a putnoki könyvtárban, ahol több mint egy évtizedet töltött. Ezalatt középfokú könyvtárkezelői végzettséget, majd az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán informatika szakirányon könyvtáros diplomát szerzett. 1999. február 15-én került a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár felnőtt könyvtári részlegébe. 2002-ben informatikus könyvtáros végzettséget szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Szaktudásának és elhivatottságának köszönhetően 2003. január elsejével szakmai-igazgatóhelyettes-könyvtárvezető, majd 2012. október 1-jétől az önállóan működő Egressy Béni Városi Könyvtár igazgatója lett. A kazincbarcikai Városi Könyvtár életében a közbeeső időszak alatt több átszervezést vezényelt le. Egyik legnagyobb szakmai sikereként könyveli el, hogy a könyvtár visszakapta szervezeti önállóságát. Vezetése alatt az intézmény új szemléletű, korszerű könyvtárrá, tudásközponttá vált. Az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően már 2003-tól bevezetésre került a könyvtárban a számítógépes kölcsönzési rendszer. A következő években felgyorsult a könyvtár élete. Megnövekedett a közösségi programok száma, mind a gyermek és felnőtt használókkal elmélyült a könyvtár kapcsolata. Kezdettől fogva kitűzött céljai között szerepelt a kazincbarcikai könyvtár országos vérkeringésbe történő bekapcsolása és a kollégák szakmai fejlődésének támogatása. Mára jól működő kapcsolatrendszert épített ki, előadásaival az ország több könyvtárában mutatta be a kazincbarcikai könyvtár munkáját. 2007-től több éven keresztül az Internet Fiesta szervezőbizottsága elismerésben részesítette a könyvtárat. Meghatározó szerepet vállalt a Kazincbarcikai Kistérség mozgókönyvtári ellátásának kiépítésében és működtetésében, 2007 és 2012 között a kistelepülések tekintetében sikerült elérnie a 100 %-os lefedettséget. A munkát folytatva, 2013-tól 2019-ig a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárral karöltve 31 kistelepülés könyvtári ellátását koordinálta. Az elmúlt években több publikációja jelent meg könyvtáros szakfolyóiratokban. Az általa vezetett kazincbarcikai könyvtár folyamatos fejlődését szolgálja a pályázati lehetőségek sikeres kihasználása. Az elnyert támogatásoknak köszönhetően a város és a környék lakosainak kulturális életét színesíti a könyvtár. Molekné Kőrösi Beatrix fontosnak tartja kollégái és saját maga folyamatos szakmai képzését, fejlődését, tanulását. Könyvtári szakértőként és szakfelügyelőként más könyvtárak munkáját segíti tanácsaival. Folyamatosan képezi magát, 2017-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi szakokleveles kultúraszervező menedzser diplomát szerzett.
Szakmai elhivatottságát jellemzi, hogy 2004-től tagja a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, 2006 és 2014 között a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Olvasószolgálati Szekció titkára, majd 2015-től napjainkig elnöke. 2006-tól minden évben önálló programmal jelent meg az Olvasószolgálati Szekció az aktuális vándorgyűlésen, ahol a programokat a szervezés mellett gyakran ő is moderálja.
Vezetői programjában kitűzött céljait folyamatosan valósítja meg. A korábban vízionált új épületbe történő költözés és az, hogy a felnőtt részleg és a gyermekrészleg egy épületben működjön, 2014. októberére valósult meg, amikor is megnyitotta kapuit az Egressy Béni Városi Könyvtár egy felújított, modern, akadálymentesített környezetben.
Sikerei között sorolhatjuk, hogy 2020-ban a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár elnyerte a Minősített Könyvtár Címet.
Molekné Kőrösi Beatrix elkötelezett híve az olvasásnak, az olvasás és a könyvtárhasználat népszerűsítésének, jelentős munkát végez a hátrányos helyzetű gyermekek szociokulturális életének minőségi javításáért.

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

További híreink

A hőség zavara...

Dátum: 2022. jún 30. 09:15

A nyári meleg, a kánikula ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásai a forró napokra, hogy az állatartásból ne legyen állatkínzás.

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Dátum: 2022. jún 30. 09:06

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják

Dátum: 2022. jún 30. 08:34

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

Itt a vakáció!

Dátum: 2022. jún 29. 16:21

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk