https://kolorline.hu/Molekné Kőrösi Beatrix kapta a Pro Bibliotheca-díjat

Molekné Kőrösi Beatrix kapta a Pro Bibliotheca-díjat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Szeptember 27-én rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok 15. találkozóját, melynek idén Abaújkér adott otthont. A rendezvényen adták át a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által alapított Pro Bibliotheca-díjat is, amellyel a megye olyan könyvtárosait díjazzák, akik több éven keresztül kimagasló munkát végeznek az adott település, a megye és az ország könyvtárügyének fejlődése érdekében. Az elismerést idén Molekné Kőrösi Beatrix, a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár intézményvezetője vehette át Varga Gábortól, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár általános igazgatóhelyettesétől.

Molekné Kőrösi Beatrix 1988. augusztus 15-én kezdett dolgozni a putnoki könyvtárban, ahol több mint egy évtizedet töltött. Ezalatt középfokú könyvtárkezelői végzettséget, majd az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán informatika szakirányon könyvtáros diplomát szerzett. 1999. február 15-én került a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár felnőtt könyvtári részlegébe. 2002-ben informatikus könyvtáros végzettséget szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Szaktudásának és elhivatottságának köszönhetően 2003. január elsejével szakmai-igazgatóhelyettes-könyvtárvezető, majd 2012. október 1-jétől az önállóan működő Egressy Béni Városi Könyvtár igazgatója lett. A kazincbarcikai Városi Könyvtár életében a közbeeső időszak alatt több átszervezést vezényelt le. Egyik legnagyobb szakmai sikereként könyveli el, hogy a könyvtár visszakapta szervezeti önállóságát. Vezetése alatt az intézmény új szemléletű, korszerű könyvtárrá, tudásközponttá vált. Az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően már 2003-tól bevezetésre került a könyvtárban a számítógépes kölcsönzési rendszer. A következő években felgyorsult a könyvtár élete. Megnövekedett a közösségi programok száma, mind a gyermek és felnőtt használókkal elmélyült a könyvtár kapcsolata. Kezdettől fogva kitűzött céljai között szerepelt a kazincbarcikai könyvtár országos vérkeringésbe történő bekapcsolása és a kollégák szakmai fejlődésének támogatása. Mára jól működő kapcsolatrendszert épített ki, előadásaival az ország több könyvtárában mutatta be a kazincbarcikai könyvtár munkáját. 2007-től több éven keresztül az Internet Fiesta szervezőbizottsága elismerésben részesítette a könyvtárat. Meghatározó szerepet vállalt a Kazincbarcikai Kistérség mozgókönyvtári ellátásának kiépítésében és működtetésében, 2007 és 2012 között a kistelepülések tekintetében sikerült elérnie a 100 %-os lefedettséget. A munkát folytatva, 2013-tól 2019-ig a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárral karöltve 31 kistelepülés könyvtári ellátását koordinálta. Az elmúlt években több publikációja jelent meg könyvtáros szakfolyóiratokban. Az általa vezetett kazincbarcikai könyvtár folyamatos fejlődését szolgálja a pályázati lehetőségek sikeres kihasználása. Az elnyert támogatásoknak köszönhetően a város és a környék lakosainak kulturális életét színesíti a könyvtár. Molekné Kőrösi Beatrix fontosnak tartja kollégái és saját maga folyamatos szakmai képzését, fejlődését, tanulását. Könyvtári szakértőként és szakfelügyelőként más könyvtárak munkáját segíti tanácsaival. Folyamatosan képezi magát, 2017-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi szakokleveles kultúraszervező menedzser diplomát szerzett.
Szakmai elhivatottságát jellemzi, hogy 2004-től tagja a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, 2006 és 2014 között a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Olvasószolgálati Szekció titkára, majd 2015-től napjainkig elnöke. 2006-tól minden évben önálló programmal jelent meg az Olvasószolgálati Szekció az aktuális vándorgyűlésen, ahol a programokat a szervezés mellett gyakran ő is moderálja.
Vezetői programjában kitűzött céljait folyamatosan valósítja meg. A korábban vízionált új épületbe történő költözés és az, hogy a felnőtt részleg és a gyermekrészleg egy épületben működjön, 2014. októberére valósult meg, amikor is megnyitotta kapuit az Egressy Béni Városi Könyvtár egy felújított, modern, akadálymentesített környezetben.
Sikerei között sorolhatjuk, hogy 2020-ban a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár elnyerte a Minősített Könyvtár Címet.
Molekné Kőrösi Beatrix elkötelezett híve az olvasásnak, az olvasás és a könyvtárhasználat népszerűsítésének, jelentős munkát végez a hátrányos helyzetű gyermekek szociokulturális életének minőségi javításáért.

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

További híreink

KolorPlatz-avató – többfunkciós sportpályaátadás fesztiválkeretben

Dátum: 2024. máj 26. 21:04

A Lini István tér többfázisú csinosodás és sportpályákkal, sporteszközökkel gyarapodás után KolorPlatzként elérte végleges formáját. Főattrakciói többek között egy pumpapálya és egy gördeszkapark. A KolorPlatz ünnepélyes avatóját Kazincbarcika május 24-én tartotta látványos sportműsorszámokkal, közönségkedvenc zenekarok koncertjével és környezetvédelmi rajzpályázat díjátadójával. 

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán 


Dátum: 2024. máj 25. 18:05

Kazincbarcikán 2024. május 28-án (kedden) szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezést napnyugta után végzik a szakemberek. A tartaléknapok május 29-30-ra vannak ütemezve.

Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Dátum: 2024. máj 25. 09:00

A biztonságos közlekedés elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ennek érdekében a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság két munkatársa saját szellemi termékeként a középső- és nagycsoportos óvodásoknak tartott újra játékos interaktív tréninget. A program célja kettős, sikere pedig már most kimutatható.

A legvégéhez közelít a Derkovits tér környékének megújítása

Dátum: 2024. máj 24. 20:20

A “Belterületi utak megújítása” projekt keretében a forgalmilag jelentős Derkovits Gyula tér és környezete is teljesen új aszfaltburkolatot kapott a terület lakosságának és sofőrjeinek örömére. A munkálatok során egy közműhibát is sikerült diagnosztizálni és ideális időben javítani. Már alig van hátra a feladatokból a komplett befejezésig.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avató

Kazincbarcika

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Kazincbarcika

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk