https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 8.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 8.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 38 fő
a gyógyult betegek száma: 30 fő
az elhunytak száma: 2 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg.  A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.
Mivel országos és helyi szinten is emelkedő tendenciát mutat a fertőzöttek száma, ezért Kazincbarcika Város Önkormányzata októbertől újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg!
Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


Több osztály van karanténban az oktatási intézményekben COVID-19 érintettség miatt

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban, az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport rendben működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhely iskolájában egy pedagógus koronavírus-betegsége miatt egy osztály október 16-áig karanténba került, a többi tagintézményben normál rend szerint folyik az oktatás.
A Tompa Mihály Református Általános Iskolában egy diák tesztje pozitív lett, ezért egy osztály karanténban van.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban Covid-19 érintettség miatt egy osztály van karanténban.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától nem kaptunk tájékoztatást Covid-19 érintett személyekről.
Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban három diák koronavírus-fertőzés miatt nem jár iskolába, az érintett osztály fele került karanténba.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában nincs igazolt koronavírus-fertőzéssel érintett személy.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!


Továbbra is kötelező a maszk az orvosi rendelőkben és a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek a szociális ellátásban

A jelenleg érvényben lévő EMMI-rendelet szerint minden egészségügyi intézményben mindenki köteles az orrot és a szájat elfedő maszkot viselni, kivéve a kórteremben ápolt betegeket, a hat év alatti gyermekeket és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élőket.
A szakrendelőkben és a háziorvosi rendelőkben is kérik, hogy belépés előtt, már a bejáratnál vegyék fel a maszkot, és teljes ottlétük alatt viseljék azt, az orrot és a száját is eltakarva.
A szociális intézményekben a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatóknak és dolgozóknak szintén kötelező a maszkviselés. A nem védett ellátottak lehetőség szerint viseljenek maszkot látogató fogadásakor, közösségi programokon, illetve ha közösségi térben tartózkodnak.


Az idős- és a hajléktalanellátásban az igénylők megkapták a harmadik oltást

A szakemberek ajánlása alapján az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsék azok immunvédelmét, akik a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokba tartoznak.
Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSZSZK) idős- és hajléktalanellátó intézményeiben is felmérték, hogy kik azok az ellátottak, illetve munkatársak, akik igénylik a harmadik vakcinát.
A KSZSZK bentlakásos idősellátó intézményeinek lakói és a hajléktalanellátás ellátottjai 60%-a, az Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedő minden munkatársa, a bentlakásos idősellátó intézmények munkatársai közül 2/3 arányban megkapták az első és a második Pfizer-BioNTech vakcinát, valamint az oltottak több, mint harmada igénybe vette a harmadik oltást is.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk