https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 29.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 29.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 116 fő
a gyógyult betegek száma: 123 fő
az elhunytak száma: 4 fő

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg.  A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Számos település követi Kazincbarcika példáját a helyi járványügyi intézkedések kapcsán

Kazincbarcika Város Önkormányzata múlt hét pénteken adott hírt arról, hogy a város vezetése az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt az intézmény-és cégvezetőkkel együtt úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében október 25-től kötelezővé teszi a maszkviselést az önkormányzati intézményeknél, társaságoknál, valamint november 1-jétől az önkormányzat megbízásából vagy támogatásával szervezett nagy létszámú, beltéri rendezvények bizonytalan ideig nem kerülnek megtartásra. A település vezetése azért látta fontosnak az országban elsőként meghozni ezeket a lakosságot védelmező intézkedéseket, mivel a kormányzat az emelkedő esetszámok ellenére (a vírus korábbi hullámaitól ellentétben) nem tett központi lépéseket.
A kazincbarcikai rendelkezésekről az országos sajtóorgánumok és televíziók is több esetben hírt adtak. Ezt követően számos település követte városunk példáját, többek között Miskolcon, Sajószentpéteren, Szegeden és a fővárosban is szigorították a helyi járványügyi szabályokat.


A BorsodChem Zrt. felelős munkáltatóként jár el a koronavírus-járvány alatt is

A BorsodChem vezetése kiemelt figyelemmel követi a koronavírus-járványhelyzet alakulását és a Társaság által meghozott megelőző intézkedéseket szükség szerint terjeszti ki és szigorítja. Már a vírus hazai megjelenése előtt, a járvány behozatal kockázatának csökkentése és a munkavállalók személyes biztonsága érdekében belső védekezésre irányuló szabályokat hoztak.  
A jelenlegi előírások szerint a gyár területén belül kötelező a maszk viselése kültéren és beltéren egyaránt, kivéve akkor, ha valaki zárt helyiségben, vagy irodában egyedül dolgozik. Az irodákban, közösségi helyiségekben folyosókon kihelyezett kézfertőtlenítő használata és a 1,5 méteres távolságtartás szintén kötelező mindenkinek.
Tíz főnél nagyobb létszámmal nem lehet összejövetelt tartani, kivéve a Vállalat két legnagyobb helyiségét, a Radnóti Miklós Művelődési Ház színháztermét, illetve a biztonságtechnikai oktatótermet. Viszont ezekben is, ha kettőnél többen tartózkodnak, nekik is maszkot kell viselniük és tartaniuk kell az előírt távolságot.
A BorsodChemben lehetőség van gyorsteszt, illetve PCR-teszt elvégzésére is. Ezeket a különösen frekventált munkakörökben rendszeresen, illetve esetleges tünetek, továbbá fertőzöttel kontaktusba kerültek esetén alkalmazzák.


November 1-jétől országszerte kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon, megállókban.

Magyarország Kormányának döntése értelmében november 1-jétől a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.


Az önkormányzat ajánlja, de nem teszi kötelezővé a védőoltást

A fentebb említett, október 28-án kiadott kormányrendelet értelmében az egészségügyi dolgozókon kívül akormánytisztviselőknek, a honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóinak, az adóhivatali dolgozóknak, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóinak is kötelező a koronavírus elleni védőoltás. Aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra küldik és egy év múlva a jogviszonya megszüntethető. 
Az új kormányrendelet szerint az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a polgármester döntheti el, hogy kötelezővé teszi-e a munkavállalóknak a védőoltást. Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere bízik abban, hogy minden helyi munkavállaló felelősséggel tud dönteni arról, hogy felveszi-e az oltást, emiatt a városi intézmények, cégek és a Polgármesteri Hivatal esetében, amennyiben azt magasabb rendű központi jogszabály nem teszi kötelezővé, úgy Kazincbarcikán nem lesz kötelező a védőoltás, de mindenki számára ajánlott, hogy éljen a lehetőséggel, és az orvosával való konzultációt követően kérje a számára megfelelő vakcinát.


Intézményi COVID-körkép

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es Számú Bölcsődéjének 2. sz. csoportja az ÁNTSZ utasítása alapján Covid-érintettség miatt szünetelteti tevékenységét.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Mesevár Tagóvodájában egy dolgozó COVID- tesztje pozitív lett, emiatt az érintett csoportok október 31-éig karanténba kerültek.
Az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport rendben működik.
Az általános és középiskolákban őszi tanítási szünet van. Az intézményekben a szünet alatt is értesítik a koronavírus-fertőzésben érintett tanulókat, ha kontaktszemélyként karanténkötelezettségük van.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!


Szigorodtak a szabályok a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ valamennyi intézményében kötelező a maszk és a kézfertőtlenítő használata, valamint a távolságtartás.
A bentlakásos idősotthonokban az ellátottaknak és munkatársaknak napi rendszerességgel ellenőrzik a testhőmérsékletét és minimum heti gyakorisággal végeznek rajtuk PCR-tesztet. 
Az idősek egészségügyi állapotát folyamatosan ellenőrzik és bármilyen koronavírus-fertőzésre vagy felsőlégúti betegségre utaló tünet esetén azonnal megtörténik az elkülönítés és a háziorvos értesítése. Az egészségügyi intézményből visszatérő, illetve újonnan felvett ellátott esetében minden esetben egy negatív PRC-teszt szükséges, és tíz napra elkülönített szobába helyezik el.
Az idősotthont csak indokolt esetben, például egészségügyi ellátás miatt, ellenőrzött körülmények között javasolt elhagyni 24 óránál kevesebb időre, ugyanis azon túl PRC-teszt szükséges a visszatéréshez.
A látogatás csak a szakmai protokollok szigorú betartása mellett lehetséges, belépéskor kötelező a kéz- és lábfertőtlenítés, a maszkhasználat, a távolságtartás és a látogatói füzet vezetése. A csomagokat csak a munkatársakon keresztül, fertőtlenítés után adják át a hozzátartozóknak.
A dolgozókra is szigorú szabályok vonatkoznak. Érkezéskor kézmosást és fertőtlenítést követően minden nap tiszta munkaruhába öltöznek át – amit tilos hazavinniük –, a hajukat összefogva kell viselniük, és munkavégzés alatt nem viselhetnek ékszereket. A maszk és gumikesztyű használata kötelező számukra. 
A bölcsődékben szintén kezet és lábat kell fertőtlenítenie a belépőknek, valamint a felnőtteknek viselniük kell a szájat és az orrot eltakaró maszkot. Egy gyermeket csak egy hozzátartozó kísérhet be az intézménybe, illetve vihet el onnan. A bölcsődések és a dolgozók hőmérsékletét minden nap megmérik. Az épületen belül a csoportokat csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el a kicsik. Amennyiben az idősjárás megengedi a szabadtéri tevékenységeket helyezik előtérbe. A csoportszobákban és az udvaron kizárólag fertőtleníthető játékokkal játszhatnak a gyerekek. Beteg gyermek nem mehet bölcsődébe.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester 

További híreink

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk