https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. november 5.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. november 5.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 186 fő
a gyógyult betegek száma: 187 fő
az elhunytak száma: 4 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Növekszik a fertőzöttek száma, így szigorodnak a maszkviselési szabályok a nevelési, oktatási intézményekben is

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es Számú Bölcsődéjében minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Székhely Óvodájában két felnőttnek pozitív lett a COVID-tesztje, ők és az érintett 12 gyermek november 6-án éjfélig karanténba kerültek.
Az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport rendben működik.
Az önkormányzati és az egyházi fenntartású intézményekbe történő belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, valamint a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Egy gyermeket egy hozzátartozó kísérhet be a bölcsődébe vagy óvodába, valamint távozáskor is csak egy személy kísérheti. A kísérőnek kötelező a maszkviselés.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola négy pedagógusa van karanténban koronavírus-fertőzöttség miatt. November 8-ától a közösségi zárt terekben a diákoknak és a pedagógusoknak is kötelező a maszk viselése, kivételek ez alól az osztálytermek. A járvány terjedésének megelőzése érdekében az iskolákban nem szerveznek rendezvényeket.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában normál rend szerint folyik az oktatás. Az intézménybe belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a közösségi zárt terekben a maszkviselés.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban jelenleg nincs COVID-érintettség. Az intézményben kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése, kivétel ez alól, ha az osztályteremben kis csoportokban zajlik az oktatás.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban két pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív. Az egyik pedagógus a szünet miatt nem érintkezett a diákokkal, a másik pedagógus esetében folyik a kontaktkutatás, amelyet követően az érintett oltatlan diákok egészségügyi megfigyelés alatt lesznek. A 9. a osztályban egy diák COVID-fertőzése miatt az osztály oltatlan tanulói karanténba kerültek. Az intézménybe belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkviselés, valamint az alkalmazottakon, a diákokon és a jogszabályi kötelezettség teljesítése vagy javítási, karbantartási munka elvégzése céljából érkezőkön kívül mindenki más csak igazgatói engedéllyel léphet be.
Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!


Látogatási tilalmat és intézményelhagyási korlátozást vezettek be a II. Számú Idősek Otthonában

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ II. Számú Idősek Otthonában COVID-érintettség miatt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatával megerősítve, november 1-jétől látogatási tilalmat és intézményelhagyási korlátozást rendeltek el. A rendelkezés visszavonásig érvényes. A vírusfertőzéssel érintett idősek tünetmentesek, állapotuk kielégítő.


Bővítette kapacitását az önkormányzat által biztosított OMSZ PCR mintavételi pont

A koronavírus-járvány negyedik hulláma következtében Kazincbarcikán is növekvő tendenciát mutat az igazolt COVID-19 fertőzések száma, emiatt október 26-ától újra megnyílt a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított OMSZ PCR szűrőpont. Azon betegek, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, hetente keddtől péntekig lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a PCR-tesztelésre.
Az országos esetszámokhoz hasonlóan a mintavételi ponton is növekvő tendenciát mutat a napi pozitív tesztek száma, a koronavírus-járvány negyedik hulláma még mindig felfutóban van. A megnövekedett igényekhez igazodva a mintavételi ponton jelenleg három mentőszolgálati munkatárs végzi a teszteléseket keddtől péntekig 8-20 óráig. A vizsgálat gyorsítása érdekében gyorsteszteket is alkalmaznak, amelyek, ha pozitív eredményt mutatnak, nincs szükség további mintavételre, azt a Népegészségügyi Központ COVID-19 fertőzésnek minősít. Ha tüneteket produkál valaki, és negatív lett a gyorstesztje, akkor elvégzik a PCR-mintavételt is.  Az eddigi tapasztalatok szerint a mintavételek 60 %-a azonnali pozitivitást mutat. A COVID-fertőzöttek között nagyobb az oltatlanok aránya, valamint az oltottaknál jelentősen enyhébb tünetek mutatkoznak.
A mentőszolgálat mind humánerőforrásban, mind eszközökben továbbra is fel van készülve arra, hogy megnövekedett mintavételi igény esetén bármikor bővítse kapacitását.

Fontos tudni:

 1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

 2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

 3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

 4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

 5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 35. fszt 1. szám alatt 8.00-20.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

 6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

 7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

 8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

 9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

 10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

 11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

 12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

 13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


Óvintézkedések a BMH Nonprofit Kft.-nél

A BMH Nonprofit Kft. személyes ügyfélszolgálati irodáiban 2021. november 3-tól óvintézkedések kerülnek bevezetésre.
Kérik az ingatlanhasználókat, hogy személyes ügyintézés során ügyfeleik és kollégáik egészségének és biztonságának megóvása céljából az alábbi óvintézkedéseknek megfelelően szíveskedjenek eljárni:

– Az ügyfélszolgálat személyes igénybevétele során az ingatlanhasználó számára javasolt a szájat és az orrot eltakaró védőmaszkot viselni és köteles a kihelyezett fertőtlenítőt használni.

– Ügyfélszolgálati helyiségeikben a járványügyi ajánlásokat figyelembe véve, egyszerre csak meghatározott számú ügyfél ügyintézését tudják biztosítani.

– Kérik, hogy ügyintézéshez kísérő nélkül szíveskedjenek megjelenni, mivel kollégáik fogyasztási helyhez kötötten 1 főt fogadnak ügyfélszolgálati helyiségeikben.

– Az ügyintézés során az 1,5 méteres védőtávolságot szükséges betartani.

– Kérik, hogy az ügyintézések során lehetőség szerint az elektronikus, papír alapú, illetve a telefonos kapcsolattartást részesítsék előnyben.

– A Kazincbarcika, Jószerencsét út 1/a alatti ügyfélszolgálati irodájukban a munkatársaikon kívül átmenetileg maximum 2 fő tartózkodhat.

Ügyfélszolgálat elérhetőségei:
E-mail: ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu
Telefon: +36 21 3500 111
Levelezési cím: 3510 Miskolc, Pf. 583


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk