https://kolorline.hu/Hová vihetjük a felesleges lomjainkat?

Hová vihetjük a felesleges lomjainkat?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika panelházas területein gyakori probléma, hogy illetéktelenek a szeméttárolók mellé helyezik ki a tárolóba már be nem férő holmikat. A települési szilárd hulladékot kötelezően az edényzetbe kell tenni, ellenkező esetben, ha mellé van rakva, illegális elhelyezésnek számít. A szeméttároló környezetének a tisztán tartása a társasházat kezelő üzemeltető feladata. Az összegyűlt, felesleges lomok eltüntetésének két lehetősége is van Kazincbarcikán.

Egy-egy lomtalanítás alkalmával akár háztartásonként is jelentősebb mennyiségű hulladék gyűlhet össze. Ha a lakóközösségnél igény merül fel az elszállítással kapcsolatban, azt a társasház kezelőjének kell szólnia, családi ház esetén pedig a tulajdonos jelezheti ezt a szolgáltatónál. A BMH Nonprofit Kft. a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében a lomtalanítást nem városrészenként előre meghirdetett napokon, hanem az ingatlantulajdonos vagy a társasházi képviselő igénybejelentése alapján, előre egyeztetett napon végzi el. Ezzel a szolgáltatással a lom keletkezéséhez igazítható az elszállítás időpontja.

A szolgáltatás évente két alkalommal vehető igénybe, ekkor minden, az ingatlan elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék elszállításra kerül. A nagyobb méretű tárgyakat szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

A lom nem tartalmazhat veszélyes, illetve háztartási hulladékot, építési törmeléket, gumiköpenyt, savat, lúgot, mert ezeket nem szállítja el a társaság.

A gyűjtőjáratok által elszállított hulladékmennyiségen felül a lakossági ingatlanhasználók a hulladékudvarba (Kazincbarcika, 2627/3. hrsz., Kazincbarcika-alsó vasútállomás mellett) is elvihetik többlethulladékukat, melyhez lakcímkártya szükséges. Itt negyedévente 250 kg nem veszélyes és évente 100 kg veszélyes hulladék helyezhető el díjmentesen lakóingatlanonként.

Az igénybejelentés történhet:

  • személyesen a BMH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodában (Kazincbarcika, Jószerencsét út 1/a, KolorLab)

  • telefonon a 06 21 3500 111-es ügyfélszolgálati telefonszámon,

  • http://bmhnonprofit.hu/ honlapról előzetesen letöltött igénybejelentő lap segítségével (településnévre kattintva az ügyfélszolgálat megadott elérhetőségein),

  • e-mailben az ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu e-mail címen,

  • www.bmhnonprofit.hu oldalon található elektronikus űrlap segítségével.

 Ahhoz, hogy rögzíteni tudják a lomtalanítási igényt a következő adatokra van szükségük:

  • lomhulladék típusa,

  • lomhulladék várható mennyisége (m3),

  • lomok elszállításának kívánt időpontja,

  • cím és elérhetőségek (név, cím, ügyfélkód, telefon, e-mail).

 Mit helyezhetünk ki lomtalanítás esetén?

A lom, a lomtalanítás során átvett olyan háztartási hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja.
A lomtalanítás alkalmával minden, az ingatlan elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (pl.: bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, tárgyak) elszállításra kerül. A nagyméretű lomokat (pl.: ágy, szekrény, ülőgarnitúra) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

A lom továbbra sem tartalmazhat háztartási hulladékot, veszélyes anyagot tartalmazó fémhulladékokat, azbesztet tartalmazó hulladékokat, veszélyes anyagokat tartalmazó faforgácsot, oldószereket, szerves oldószereket, savakat, lúgokat, nehézfém tartalmú hulladékot, olajos rongyokat, fáradt olajat, olajszűrőket, fertőző hulladékokat (állati tetem, trágya), gyógyszereket, éles-hegyes eszközöket (injekciós tűk, fecskendők, vágó- szúróeszközök), permetszereket és azok dobozait, építési törmeléket, épület bontásból származó hulladékot, gumiköpenyt, autóbontásból származó hulladékot, autóroncsokat, elektronikai hulladékot és zöldhulladékot sem, mert azokat a társaság nem szállítja el.

Mit vihetünk a hulladékudvarba?

A hulladékudvarba negyedévente 250 kilogramm nem veszélyes és évente 100 kilogramm veszélyes hulladék helyezhető el díjmentesen lakóingatlanonként.
A mennyiségi korlátozás alól azonban kivételt képeznek az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladékok (papír, karton, PET palack és PE fólia, valamint üveg- és fémhulladékok), melyekből korlátlan mennyiség adható át a hulladékudvarban.

A hulladékudvar belső szabályzatát is figyelembe véve az alábbi hulladékok helyezhetők el:

Nem veszélyes hulladékok:

  • építési, bontási hulladékok (tégla, cserép, kerámia, beton, föld és kövek, illetve ezek keveréke);

  • termékként tovább nem használható gumiabroncsok;

  • papír és karton, üveg, műanyag flakon, fólia;

  • zöldhulladék (nyesedék, gallyak, fű, lehullott lomb, egyéb fahulladék);

  • nagydarabos hulladékok (bútorok, felújítás után megmaradó nagyméretű lomok, háztartási tárgyak és berendezések pl. műanyagkád, kézmosó, elhasznált konyhai eszközök);

  • elektromos és elektronikai hulladékok (hűtő, tévé, rádió, kis méretű háztartási készülékek);

  • fémek és fém csomagolási hulladékok (alumínium doboz, sárga- és vörösréz, vas és acél);

  • sütőolaj.

 Veszélyes hulladékok:

  • szárazelem, akkumulátor- és lakkmaradékok (csomagolóeszközeikkel együtt), használt motorolajok és csomagolásaik, növényvédőszer maradékok, fénycső és izzó.

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk