https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. november 12.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. november 12.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 269 fő
a gyógyult betegek száma: 274 fő
az elhunytak száma: 6 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


A drasztikusan növekvő fertőzöttségi adatok miatt Szitka Péter polgármester a kötelező maszkviselés bevezetésére kéri a helyi kereskedelmi egységeket és szolgáltatókat

Az országos tendenciához hasonlóan Kazincbarcikán is hétről-hétre jelentősen emelkedik a koronavírus-fertőzések száma. Bár a kormány a magas fertőzöttségi adatok ellenére sem vezet be érdemi védelmi intézkedéseket, városunkban a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében a város- és intézményvezetés az önkormányzati intézményeknél már október 25-től kötelezővé tette a maszkviselést, valamint nem szerveznek zárt terekben, nagy létszámú rendezvényt. Szitka Péter polgármester arra kéri a helyi kereskedelmi egységek vezetőit és a szolgáltatókat, hogy mihamarabb vezessék be a kötelező maszkviselést és a belépéskor történő kézfertőtlenítést a munkatársaik és vendégeik egészségének és életének védelme érdekében.


Ahol csak lehet, viseljen maszkot!
A maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét

A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével is bejuthat a szervezetbe. Az orvosi maszk és szövetmaszk ugyan nem szűri ki a vírust, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt vírusok bejutását a légutakba azáltal, hogy a szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét is. A kezünkre került vírusokat a rendszeres és alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is hatástalanítja. Felmosáshoz, takarításhoz is érdemes fertőtlenítő tisztítószert alkalmazni, valamint a gyakori szellőztetés is hasznos a fertőzés megelőzésében.
Fontos tudni, hogy a szakemberek szerint a védőoltás az oltottat megvédi a súlyos megbetegedéstől, de ennek ellenére hordozhatja és továbbadhatja a koronavírust bárkinek, sőt meg is fertőződhet. A maszk helyes viselésével, a higiéniai szabályok betartásával és a 1,5 – 2 méteres távolság megtartásával megakadályozhatjuk a fertőzés terjedését, így tudjuk megvédeni magunkat és embertársainkat!

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

  1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és a szájat is eltakarja.

  2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

  3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk ki a szemetesbe!

  4. Az FFP2-maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

  5. A textil, varrott maszkokat mindennap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!

 

maszkasználat


Oltási akció a Kazincbarcikai Kórházban is

Oltási akcióhét lesz november 22-e és 28-a között a kórházi oltópontokon, az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében. Többek között a Kazincbarcikai Kórház is megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül várja az említett időszakban az oltatlanokat, vagy azokat, akik a második, harmadik oltást kívánják felvenni. Az oltatlanok ebben az időszakban kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglaló javasolt akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni. A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A statisztikák szerint a beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, míg az oltatlanok esetében ez a szám tízszeres. Természetesen az oltási akcióhét előtt és után is fel lehet venni az első oltást.


Látogatási tilalmat és intézményelhagyási korlátozást vezettek be az I. Számú Idősek Otthonában is

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-II. Számú Idősek Otthonában is látogatási tilalmat és intézményelhagyási korlátozást rendeltek el az ellátottak egészségének védelme érdekében. Az intézkedések visszavonásig érvényesek.


Több óvodai csoport és iskolai osztály van karanténban, a Pollackban a hatodik évfolyam digitális oktatásra tért át

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodájában egy dolgozónak pozitív lett a COVID-tesztje, az érintett csoport november 14-én éjfélig karanténba került. A Napsugár Tagóvodában egy dolgozó COVID-érintettsége miatt két csoport van karanténban november 18-án éjfélig. A Százszorszép Tagóvodában egy dolgozó igazolt koronavírus-fertőzése miatt egy csoport november 17-én éjfélig karanténba került.
Az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport rendben működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhelyintézményében a hatodik évfolyam digitális oktatásra tért át COVID-érintettség miatt.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában két osztály van karanténban.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban jelenleg nincs COVID-érintettség.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban három pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív. Az érintett négy osztály tanulóinál a Nemzeti Népegészségügyi Központ karantént rendelt el.
Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!


Szigorodnak a belépés szabályai a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában a koronavírus terjedésének megelőzése és az egészség védelme érdekében a hozzátartozóknak csak maszkban és oltási igazolvánnyal lehet belépnie az intézménybe iskolai ügyintézés és rendezvénylátogatás esetén. Egyéb célból az épületben tilos tartózkodniuk.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk