https://kolorline.hu/Ne dőljön be a trükköknek!

Ne dőljön be a trükköknek!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A rendőrség a trükkös tolvajokra hívja fel a figyelmet.

Az úgynevezett „trükkös lopásra” szakosodott bűnözők leginkább az időskorúak jóhiszeműségét használják ki. Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, jó beszédkészséggel és pszichológiai érzékkel rendelkeznek, egy-két mondat után az emberek bizalmába férkőznek, azonnal olyan témáról próbálnak beszélni, ami szokásosan az idősebb korosztályt érinti. 
A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító vagy a közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.) vagy más hivatalos személynek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába, házába. Ezt követően elterelik a gyanútlan áldozat figyelmét, folyamatosan szóval tartják. Kérnek valamilyen hivatalos papírt, vagy feladóvevényt, vagy felváltatnak egy nagyobb összeget – hogy csak pár módszert említsünk - elkerülve azt, hogy az áldozat nyugodtan végig gondolja a hallottakat, azok valóságtartalmát. A látogatás pár perc alatt lezajlik, és a sértett csak később veszi észre, hogy a megtakarított pénzét, ékszerét, vagy egyéb értékét elvitték.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a "trükkös" módszerrel elkövetett bűncselekmények elkerülhetők, ha nem feledkezünk meg az alábbi alapelvekről:

  • Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket!

  • Ne engedjenek be idegent a házukba, lakásukba! Kérjék meg, hogy várakozzon a bejáratnál, amíg a szükséges papírt vagy egyebet előkeresik!

  • Mindig kérjenek valamilyen fényképes azonosítót, igazolványt, hogy ellenőrizhessék, valóban hivatalos személy érkezett-e!

  • Ha nem biztosak abban, hogy az, aki hivatalos embernek mondja magát, valóban az, és az igazolványa alapján nem tudják eldönteni ki ő, kérjenek segítséget és telefonon ellenőrizzék a személyüket!

  • Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot! Legyen ott valaki, akiben megbíznak!

  • Az idegent ne engedjék egyedül mozogni a lakásban!

  • Otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket!

  • Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakás ajtót és kaput!

  • Ha egy mód van rá, kérjék, hogy a nyugdíj, egyéb várható jövedelem pénzintézethez, számlára érkezzen!

  • Figyeljék meg a kéretlenül látogató idegeneket, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát!

Amennyiben – a megtett óvintézkedései ellenére – mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, hogy haladéktalanul értesítse a rendőrséget, hiszen így nagyobb esély nyílik az elkövető felkutatására, valamint az eltulajdonított érték visszaszolgáltatására.

További híreink

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

Táncos programok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 03. 15:00

Visszatérő és hatalmas sikerű eleme a Kolorfesztiválnak a tánc. Idén sem lesz ez másként. Fellép a Flash Táncstúdió, visszatér Kugler Zsolt, érkezik az ArtMed Motion és a Bridanse is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk