https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. november 19.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. november 19.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 331 fő
a gyógyult betegek száma: 370 fő
az elhunytak száma: 11 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz.
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Kazincbarcikán az önkormányzati intézményekben már egy hónapja, a központi járványügyi intézkedések alapján szombattól az egész országban kötelező a maszkviselés a zárt terekben

Kazincbarcikán a város- és intézményvezetés már hetekkel ezelőtt, október 25-étől kötelezővé tette a maszkviselést az önkormányzati intézményekben, valamint nem szerveznek zárt terekben, nagy létszámú rendezvényt. Szitka Péter polgármester a múlt héten kérte a helyi kereskedelmi egységek vezetőit és a szolgáltatókat, hogy mihamarabb vezessék be a kötelező maszkviselést és a belépéskor történő kézfertőtlenítést a munkatársaik és vendégeik egészségének és életének védelme érdekében. A helyi üzletek többségében életbe is léptek ezek az intézkedések, többnyire a lakosság is hord maszkot a zárt terekben.
A városban valamennyi bölcsődében és óvodában a városi szabályozás szerint a maszkviselésen túl kötelező a kézfertőtlenítés, valamint egy gyermeket egy hozzátartozó kísérhet be az intézménybe, valamint távozáskor is csak egy személy kísérheti. A kazincbarcikai általános és középiskolákban szintén szigorodtak a maszkviselés szabályai. A szépkorúak védelme érdekében pedig mindkét idősek otthonában látogatási tilalmat és kijárási korlátozást rendeltek el.
Az esetszámok drasztikus emelkedése (ami már meghaladta a napi tízezer főt), és a járványügyi szakemberek, illetve az orvosi kamara javaslata ellenére, a kormányzat csak most döntött arról, hogy november 20-ától szigorítják országosan a védelmi szabályokat az alábbiak szerint: (forrás: Magyar Közlöny november 18-i száma)

  • Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

  • A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

  • Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt. Továbbá egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt.

  • Az 500 fő feletti rendezvények továbbra is megtarthatók, de a részvétel kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges.


A jövő héten regisztráció nélkül is felvehető az oltás a Kazincbarcikai Kórházban

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében meghirdetett oltási akcióhéten, november 22-e és 28-a között a Kazincbarcikai Kórházba várják az eddig még  oltatlanokat vagy azokat, akik a második, esetleg harmadik oltást kívánják felvenni. A járóbeteg szakrendelő földszinti részén kialakított oltópontokat 7.00 órától 19.00 óráig lehet felkeresni. Az oltatlanok ebben az időszakban kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el, és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglaló javasolt akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni. A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A statisztikák szerint a beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, míg az oltatlanok esetében ez a szám tízszeres. Természetesen az oltási akcióhét előtt és után is fel lehet venni a vakcinákat.


Egy bölcsődei csoport, valamint több iskolai osztály került karanténba és tért át digitális oktatásra

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ II-es Számú Bölcsődéjében egy dolgozó COVID-érintettsége miatt a 3. csoport november 27-ig zárva tart.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodájában, az egyházi fenntartású Eszterlánc Óvodában és az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhelyintézményében a negyedik évfolyam egyik osztálya, valamint az Ádám Jenő Tagiskola 6. évfolyama digitális oktatásra tért át.
A Kazinczy Ferenc Tagiskola egyik 8-os osztálya és a 7. b osztály karanténban van, a másik 8-os osztályban és a 7. a osztályban az érintett, oltatlan tanulók szintén karanténba kerültek.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában négy osztály volt karanténban november 18-án éjfélig.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban egy dolgozó van karanténban, az intézményben normál rend szerint folyik az oktatás.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban 3 diák igazolt COVID-fertőzése miatt az érintett 8 tanuló és 3 dolgozó karanténba került.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban normál rend szerint folyik az oktatás.
Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában 4 pedagógus van COVID- érintettség miatt karanténban.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

 

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk