https://kolorline.hu/TÁJÉKOZTATÓ AZ ISKOLAÉRETTSÉGRŐL, AZ ISKOLAKEZDÉS HALASZTÁSÁRÓL/ELŐRE HOZÁSÁRÓL- 2. rész

TÁJÉKOZTATÓ AZ ISKOLAÉRETTSÉGRŐL, AZ ISKOLAKEZDÉS HALASZTÁSÁRÓL/ELŐRE HOZÁSÁRÓL- 2. rész

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A cikk válaszol leggyakrabban feltett szülői kérdésekre, az iskolaérettség feltételeiről, a korai beiskolázás esetleges káros következményeiről, valamint az iskolakezdés halasztásának/előre hozásának lehetőségeiről.

Mi a teendő akkor, ha a szülő megítélése szerint gyermekét csak a játékok kötik le, így jó tenne neki még egy év az óvodában?

A gyermek a szülő kérelmére és az Oktatási Hivatal (továbbiakban: OH) ezt támogató döntése alapján további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt. Ehhez a szülőnek a határidők betartása mellett, a megfelelő csatolmányokkal és nyilatkozatokkal együtt kérelmet kell benyújtania az OH-hoz, amit ott elbírálnak, majd határozat formájában közlik döntésüket a kérelmezővel.

Van lehetőség arra is, hogy a gyermek 6 éves kora előtt kezdje meg iskolai tanulmányait?

Igen, az Oktatási Hivatal a szülő kérelmére engedélyezheti, hogy a gyermek a tankötelezettség határa (augusztus 31) után 6. életévüket betöltő (vagyis jelenleg a 2016. szeptember 1 után születettek esetében) megkezdje tankötelezettségének teljesítését. Itt az ügymenet megegyezik a halasztás eljárásmódjával: a szülőnek kérelmet szükséges benyújtania az OH-hoz, az OH pedig szakértőnek kéri fel a pedagógiai szakszolgálatot.

Mik a kérelem benyújtásának a feltételei?

a) A benyújtás határideje

  • A kérelmeket a 2022/2023. tanév vonatkozásában 2022. január 1 és 18 között lehet benyújtani.

b) A kérelmező

  • A kérelmet a szülő/gyám vagy a gyámhatóság nyújthatja be. Amennyiben a szülői felügyeleti jogot a szülők közösen gyakorolják, a kérelmet benyújtó szülő nyilatkozik arról, hogy a kérelemben foglaltakkal a másik szülő egyetért.

c) A kérelem benyújtásának módja, kapcsolattartás

  • A kérelmet ügyfélkapus tárhelyszolgáltatás igénybevételével VAGY postai úton (kétféleképpen: elektronikusan vagy papíralapon kitöltve) lehet benyújtani.
  • A postai úton benyújtott kérelmeket (ajánlottan feladva!) a következő címre kell beküldeni: Oktatási Hivatal, 1982 Budapest

d) A kérelem kitöltése és tartalma

  • vagy ügyfélkapus azonosítást követően, elektronikus űrlap használatával történhet: az Oktatási Hivatal elektronikus felületén kell kitölteni, beküldeni;
  • vagy papíralapon, elektronikus űrlap használatával: az elektronikusan kitöltött, kinyomtatott és kézzel aláírt űrlapot postai úton meg kell küldeni azt Oktatási Hivatalnak;
  • vagy papíralapon, a kérelmét szabadon megfogalmazva elküldeni az OH-nak.

Ebben az esetben a kérelemnek tartalmaznia kell az alábbiakat: a gyermek azonosító adatai (név, születési hely és idő, anyja lánykori neve, oktatási azonosító, lakcím); a kérelmező adatai (név, levelezési cím, e-mail cím, telefonszám); a gyermek jelenlegi jogviszonya (óvoda neve, OM azonosítója, címe); indokolás (mi indokolja, hogy egy évvel később kezdje meg a gyermek a tankötelezettségének teljesítését); nyilatkozatok; dátum, aláírás

A kéreleműrlap és a kitöltési útmutató 2021. december végétől lesz elérhető: https://ohtan.oh.gov.hu/

e) A kérelem mellékletei

  • A kérelemhez minden olyan dokumentum csatolható, amely a kérelemben foglaltakat alátámasztja: pedagógiai szakszolgálat szakértői véleménye, óvodai fejlődési napló, pedagógiai szakvélemény, szakorvosi igazolás, stb.

f) Nyilatkozatok

  • A nyilatkozatokat az elektronikus űrlap tartalmazza.

Mennyi időt vesz igénybe az eljárás?

Amennyiben a kérelem és a melléklet(ek) alapján a tényállás egyértelmű, az OH a kérelem beérkezése után 8 napos határidővel megküldi a döntést a kérelmezőnek.

Amennyiben szakértő kirendelésére van szükség a döntés meghozatalához, az OH a pedagógiai szakszolgálatokat rendeli ki szakértőnek, ekkor 50 napon belül születik meg a határozat.

Van-e lehetőség fellebbezésre?

Igen, az OH határozata ellen annak kézhezvételét követően 15 napon belül közigazgatási per indítható, amit a lakóhely szerint közigazgatási ügyekben illetékes Törvényszékhez kell címezni és az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani. A közigazgatási per illetéke 30.000 Ft.

Hol lehet további információt kérni a témával kapcsolatban?

Oktatási Hivatal, Köznevelési Engedélyezési Osztály; e-mail-cím: ovoda@oh.gov.hu

(36-1) 374-2310; (36-1) 374-2414; (36-1) 374-2268; (36-1) 374-2137; (36-1) 374-2404,

vagy intézményünkben: B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye, 3700 Kazincbarcika, Építők útja 15. tel: 48/512-674; +36 30/841-3404;

e-mail: szakszolg.ped@gmail.com

 

Forduljanak hozzánk bizalommal!
Smolnicki Beáta tagintézmény-igazgatóhelyettes

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk