https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. december 17.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. december 17.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 168 fő
a gyógyult betegek száma: 962 fő
az elhunytak száma: 31 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt mostanra hazánkat is elérte a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Pénteken és szombaton ismét oltási akció, regisztráció nélkül is felvehető a vakcina a Kazincbarcikai Kórházban

Az oltási akcióhetek sikerére és az omikron vírus magyarországi megjelenésére tekintettel újabb oltási akciót hirdetett a kormány december 16. csütörtök és december 18. szombat között a kórházi oltópontokon. December 17-én 14.00 és 18.00 óra között, december 18-án 10.00 és 18.00 óra között várják a Kazincbarcikai Kórházba, a járóbeteg szakrendelő földszinti részén kialakított oltópontokra az eddig még oltatlanokat vagy azokat, akik a második, esetleg harmadik oltást kívánják felvenni. Azok az oltatlanok, akik előzetes regisztráció nélkül érkeznek, a helyszínen elvégezhetik azt, és az oltásuk érkezési sorrendben történik.
A korábban regisztráltak az időpontfoglaló használatával hosszabb várakozási idő nélkül vehetik fel az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat.
Az oltási akcióban csak a 12 év felettieket oltják a kórházi oltópontokon, az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosoknál lehetséges.
A kórházi oltópontokon továbbra is öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. Természetesen az után is fel lehet venni a vakcinákat.


Két ünnep között is nyitva lesz az önkormányzat által biztosított OMSZ PCR mintavételi pont

A Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított OMSZ PCR szűrőponton azon betegek, akinek egészségi állapota megengedi, és szeretnék felgyorsítani a háziorvos/Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt mintavételt, hetente keddtől péntekig lehetőségük nyílik, hogy előzetes telefonos időpontegyeztetést követően személyesen jelenjenek meg a PCR-tesztelésre.
Az elmúlt napokban csökkent az esetek száma. ezért jelenleg egy mentőszolgálati munkatárs végzi a teszteléseket keddtől péntekig 8.00-tól 18.00 óráig. A szűrőpont két ünnep között, december 28-tól 30-ig 8.00-tól 18.00 óráig lesz nyitva.
A vizsgálat gyorsítása érdekében gyorsteszteket is alkalmaznak, amelyek, ha pozitív eredményt mutatnak, nincs szükség további mintavételre, azt a Népegészségügyi Központ COVID-19 fertőzésnek minősít. Ha tüneteket produkál valaki, és negatív lett a gyorstesztje, akkor elvégzik a PCR-mintavételt is. A mentőszolgálat mind humánerőforrásban, mind eszközökben továbbra is fel van készülve arra, hogy megnövekedett mintavételi igény esetén bármikor bővítse kapacitását.

Fontos tudni:

  1. A PCR-tesztelést továbbra is a háziorvos rendeli el a beteggel történő telefonos konzultációt követően.

  2. A beteg a háziorvossal történő telefonos konzultáció során jelezheti, hogy egészségi állapota engedi vagy sem, hogy a tesztet a mintavételi ponton vegyék le.

  3. A mintavételi pontra időpontegyeztetés nélkül nem lehet bejutni.

  4. Az időpontegyeztetést a háziorvos PCR-teszt iránti jelzését követően az Országos Mentőszolgálat végzi, az OMSZ telefonon veszi fel a kapcsolatot a beteggel. A mintavételi ponton történő szűrési lehetőség ekkor is egyeztethető.

  5. A mintavételi pont Kazincbarcika, Fő tér 3 fszt 1. szám alatt 8.00-18.00 óra között üzemel. A betegeket előzetesen 10 perces időeltéréssel hívja be az OMSZ.

  6. A mintát az OMSZ munkatársai veszik le.

  7. A mintavételi pontra kizárólag autóval (tömegközlekedés kizárt) érkezhet a beteg.

  8. A mintavételi pontra kizárólag hívásra lehet belépni, a hívásig az autóban kell várakozni.

  9. A mintavételi pont előtt az önkormányzat két darab parkolóhelyet biztosít a tesztre érkezők számára.

  10. A mintavételi ponton egy időben az OMSZ munkatársain kívül egy fő tartózkodhat.

  11. Az OMSZ munkatársai minden beteg után fertőtlenítést végeznek.

  12. A mintavételi ponton naponta kb. 50-60 beteg tesztelhető.

  13. Az OMSZ munkatársainak kérése, hogy a megbeszélt időpontra minden esetben pontosan érkezzenek!


Egy általános iskola három évfolyama tért át digitális oktatásra

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodáiban, az egyházi fenntartású Angyalkert Görögkatolikus Óvodában és az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájában egy-egy diák COVID-19 fertőzöttsége miatt a 2., 3. és 4. évfolyam digitális oktatásra tért át.
A Irinyi János Református Oktatási Központban és a Tompa Mihály Általános Iskolában, a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban, valamint a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban 1 pedagógus tesztelésre vár, az intézményben normál rend szerint folyik az oktatás.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk