https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. január 7.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. január 7.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 49 fő
a gyógyult betegek száma: 1199 fő
az elhunytak száma: 34 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta és omikron variánsának gyors terjedése miatt tetőzik a járvány negyedik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton lesz oltási akció

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció. A Kazincbarcikai Kórházba, a járóbeteg szakrendelő földszinti részén kialakított oltópontokra csütörtökön és pénteken 14.00 órától 18.00 óráig, szombaton 10.00 órától 18.00 óráig várják az eddig még oltatlanokat vagy azokat, akik a második, esetleg harmadik oltást kívánják felvenni. Azok az oltatlanok, akik előzetes regisztráció nélkül érkeznek, a helyszínen elvégezhetik azt, és az oltásuk érkezési sorrendben történik.
Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.
Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.
A korábban regisztráltak az időpontfoglaló használatával hosszabb várakozási idő nélkül vehetik fel az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat. A kórházi oltópontokon továbbra is öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. Természetesen az után is fel lehet venni a vakcinákat.


A kazincbarcikai háziorvosok közül is többen csatlakoznak az oltási hétvégéhez

Több kazincbarcikai háziorvosi körzet szervez központi felkérésre oltási hétvégét 2021. január 14-16. között. A résztvevő háziorvosokról folyamatosan tájékoztatást adunk!
Jelenleg a II. körzetről (dr. Szabó Anna) van pontos információnk: január 14-én 12.00 óra és 14.00 óra között, valamint január 15-én 13.00 óra és 15.00 óra között várja az oltakozókat. Az oltásra, az oltóanyag gazdaságos felhasználása miatt előjegyzés szükséges. Előjegyzés kérése személyesen a rendelőben (Kazincbarcika, Május 1. út 2.), telefonon a 06-48/310-004-es telefonszámon vagy a dr.szabo.anna.haziorvos@gmail.com e-mail-címen lehetséges. Az akció idején PFIZER Comirnaty oltóanyag áll majd rendelkezésre, melynek ampullája 6 fő oltására elégséges. Amennyiben valaki más védőoltást szeretne, keresse fel a Kazincbarcikai Kórház oltópontját.
A védőoltás felvétele a járvány újabb, közelgő hulláma miatt feltétlenül javasolt. Kérjük, érdeklődjön háziorvosánál a részletekről!


Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a lejáró hivatalos okmányok érvényességi idejét, hanem konkrét dátumot jelölnek meg, június 30-át.
Egy korábbi szabályozás nem konkrét dátumot jelölt meg, hanem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjától számított 60 napban határozta meg az okmányok érvényességi idejét, az erről szóló kormányrendelet azonban januártól hatályát veszti a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet szerint.
Az Országgyűlés még karácsony előtt döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és ezzel összefüggésben több szabályozási kérdésről. Utóbbiakról a Magyar Közlöny december 17-i számában jelent meg a parlament által elfogadott törvény, amely többi között rögzíti, hogy akinek 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között járt vagy jár le a hivatalos okmánya, az 2022. június 30-áig érvényes lesz.
A december 17-én elfogadott törvény külön megemlíti a hivatalos okmányok között a forgalmi engedélyeket, de a korábbi szabályozások alapján ebbe a körbe sorolhatók többi között a diákigazolványok is.
Kimondja a jogszabály azt is: a meghosszabbított érvényességi idő nem akadálya annak, hogy valaki ezt megelőzően intézkedjen okmánya cseréjéről. (MTI)


Minden kazincbarcikai gondozási, nevelési, oktatási intézmény normál rend szerint működik

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodáiban, az egyházi fenntartású Angyalkert Görögkatolikus Óvodában, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagiskoláiban, az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában, az Irinyi János Református Oktatási Központban, a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban, a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban, valamint a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk