https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. január 14.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. január 14.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik hullámban: 63 fő
a gyógyult betegek száma: 1234 fő
az elhunytak száma: 35 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus delta és omikron variánsának gyors terjedése miatt tetőzik a járvány negyedik hulláma és a szakemberek előrejelzései alapján hamarosan elindulhat az ötödik, omikron hullám is. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány és rövidül a karantén ideje

A kormány döntése értelmében oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány és hét napra rövidül a karantén ideje.
A koronavírus omikron variánsával kapcsolatos kormánydöntések értelmében február 15-étől:
– az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül.
– A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.
– A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon hat hónapon belül mindenkinek meg kell kapnia.
– A koronavíruson „átesettség fogalma” az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget.
– Nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.

A kormány lerövidíti a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.
A felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”.
Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.
Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás. (koronavirus.gov.hu)


Február első két hetében is lesz oltási akció minden csütörtökön, pénteken és szombaton

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció. Mivel az oltási akció első három napján 135 ezer oltást adtak be, a kormány sikeresnek értékelte a programot és úgy döntött, hogy február első két hetében is lesznek akciónapok csütörtöktől szombatig.
A Kazincbarcikai Kórházba, a járóbeteg szakrendelő földszinti részén kialakított oltópontokra csütörtökön és pénteken 14.00 órától 18.00 óráig, szombaton 10.00 órától 18.00 óráig várják az eddig még oltatlanokat vagy azokat, akik a második, esetleg harmadik oltást kívánják felvenni. Azok az oltatlanok, akik előzetes regisztráció nélkül érkeznek, a helyszínen elvégezhetik azt, és az oltásuk érkezési sorrendben történik.
Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.
Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.
A korábban regisztráltak az időpontfoglaló használatával hosszabb várakozási idő nélkül vehetik fel az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat. A kórházi oltópontokon továbbra is öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. Természetesen az oltási akció után is fel lehet venni a vakcinákat.


A kazincbarcikai háziorvosoknál is lehet időpontot foglalni a következő januári oltási hétvégékre

Több kazincbarcikai háziorvosi körzet szervezett központi felkérésre oltási hétvégét januárban. A január 14-ére és 15-ére szervezett akciókra az időpontfoglalások már beteltek, ezért azok, akik most pénteken vagy szombaton igénylik az oltást, azok a kórházi oltóponton vehetik fel a vakcinát. A következő oltási hétvégékre legkésőbb az aktuális hét hétfőjéig szükséges felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, s jelezni az oltakozási igényt.

A kazincbarcikai háziorvosok januárban tervezett oltási időpontjai:

Dr. Bajnóczy Ildikó
Kazincbarcika, Mikszáth Kálmán utca 6.
Tel.: 06-48/311-569
2022. január 22. 8.00-11.00

Dr. Tímár József
Kazincbarcika, Mikszáth Kálmán utca 6.
Tel.: 06-48/311-569
2022. január 21. 13.00-17.00
2022. január 22. 10.00-12.00

Dr. Motkó Tamás
Kazincbarcika, Gépész utca 21.
Tel.: 06-48/310-143
2022. január 28. 16.00-18.00
2022. január 29. 10.00-12.00

Dr. Tóth Erzsébet
Kazincbarcika, Egressy Béni út 38.
Tel.: 06-48/820-945
2022. január 28. 11.00-15.00

Dr. Perjési Zsolt
Kazincbarcika, Rózsa utca 5.
Tel.: 06-48/312-747
2022. január 28-29.

Az oltásra, az oltóanyag gazdaságos felhasználása miatt előjegyzés szükséges. Előjegyzés kérése személyesen a rendelőkben vagy telefonon lehetséges. Az akció idején PFIZER Comirnaty oltóanyag áll majd rendelkezésre, melynek ampullája 6 fő oltására elégséges. Amennyiben valaki más védőoltást szeretne, keresse fel a Kazincbarcikai Kórház oltópontját.
A védőoltás felvétele a járvány újabb, közelgő hulláma miatt feltétlenül javasolt. Kérjük, érdeklődjön háziorvosánál a részletekről!


Egy óvodai csoport és egy általános iskolai osztály került karanténba

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében minden csoport rendben működik.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodájában egy dolgozó koronavírus fertőzöttsége miatt egy csoport karanténba került.
Az egyházi fenntartású Angyalkert Görögkatolikus Óvodában, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskolájában 1 tanuló COVID-19 betegsége miatt a 6. osztály karanténba került.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában, a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban, a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Irinyi János Református Oktatási Központban 2 tanuló koronavírusos, valamint a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában 1 dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett, az intézményekben normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2023. jún 04. 12:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata — Szitka Péter polgármester irányításával — 2022-ben is felelősen és takarékosan gazdálkodott, így további fontos fejlesztések kezdődhetnek el és valósulhatnak meg idén a városban. A teljesség igénye nélkül: műfüves pálya épül több tagiskola udvarán, felújítások zajlanak majd a Varázskert Bölcsődében és a Kincsem Napköziben, várhatóan újabb házfalakra kerülhetnek falfestmények, és energetikai korszerűsítés kezdődik az Egressy Béni Művelődési Központban.

Ismét zenével és szépséggel játszik a víz a városban

Dátum: 2023. jún 04. 09:00

Újra eljött az év jobbik fele a szökőkút-hódolók számára is. Megeredtek Kazincbarcika bombázó vízi szépségei, élükön a főattrakciót jelentő Fő téri zenés vízijáték-show-val, hogy beindítsák a tekintetet és a nyári hangulatot is.

Erasmus program — a fenntarthatósággal ismerkedtek nemzetközi vendégek Kazincbarcikán

Dátum: 2023. jún 03. 21:00

A Kazinczy Ferenc Tagiskola sikeresen pályázott az Erasmus fenntarthatósági és környezetvédelmi programra, melynek részeként török, román és olasz delegációval közösen térképezik fel a résztvevők egymás zöldprogramjait. A projekt 3. állomásaként — az olaszországi és a törökországi látogatásokat követően — a delegáció tagjai Kazincbarcikára érkeztek egy hétre, ahol helyi fenntarthatósági megoldásokkal ismerkedtek.

Átadták a műfüves pályát a Kazinczy udvarán

Dátum: 2023. jún 03. 18:15

Ünnepélyesen átadták a Kazinczy Ferenc Tagiskola udvarán épült műfüves pályát és atlétikai pályát. A beruházás többes célt szolgál: egyrészt a mindennapos testnevelés keretében a sportiskola diákjai vehetik igénybe, másrészt pedig a Kolorcity Kazincbarcika edzéseinek is ez lesz az egyik helyszíne a jövőben.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári színházi esték Kazincbarcikán — Körúti Színház: Zsákbamacska

Mezey István Művészeti Központ udvara

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

A Miskolci Szimfonikus Zenekar promenád koncertje

Mezey István Művészeti Központ udvara

Nyári színházi esték Kazincbarcikán — Körúti Színház: Óz, a csodák csodája

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk