https://kolorline.hu/Szeptemberben indulhat a vegyészmérnöki egyetemi alapképzés Kazincbarcikán

Szeptemberben indulhat a vegyészmérnöki egyetemi alapképzés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Már lehet jelentkezni a Kazincbarcikán induló vegyészmérnöki egyetemi alapképzésre. A Miskolci Egyetem, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, a Wanhua BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata összefogásával és együttműködésével idén szeptemberben itt, helyben, az Irinyi János Református Oktatási Központban kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat azok, akik ezen a területen szeretnék elkezdeni vagy folytatni karrierjüket. Ráadásul a gyakorlati képzésüket a későbbi esetleges munkahelyük, a helyi vegyipari óriáscég biztosítja.

– Miskolci Egyetem a magyarországi felsőfokú oktatási intézmények közül az első. A legnagyobb jelentőséggel bír, hogy Kazincbarcikán kihelyezett szakot, tagozatot működtet. Egy város életében mindig nagy hangsúlyt jelent, ha felsőfokú oktatás is jelen van a településen. A fiatalok számára elérhető egyetemi képzés, mindig azt érezteti az emberrel, hogy jó helyen jár, és jó ott maradni. Kazincbarcika Város Önkormányzatának a legfontosabb, hogy minél több lakost tudjunk megtartani, valamint minél több fiatalt tudjunk visszacsábítani városunkba – árulta el Klimon István alpolgármester.

A nappali rendszerű, hét féléves egyetemi oktatásra nemcsak a középiskolában most végzett fiatalok jelentkezését várják, hanem a felsőfokú oktatás során az ágazatban dolgozó szakemberek is bővíthetik tudásukat a szakmai előmenetelük biztosítása érdekében.
– A képzés eléggé hallgatói és gyakorlatorientált, köszönhetően a sok laborgyakorlatnak. Szerintem a vegyészmérnök egy nagyon jó szakma olyan tekintetben, hogy ezzel a végzettséggel szinte bárhol elhelyezkedhet az iparban, ahol anyagokkal kell foglalkozni – mondta el véleményét Csécsi Marcell, a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karának vegyészmérnöki alapképzésének másodéves hallgatója.

Bár, a felvételi pontszámok magasnak tűnhetnek, de az itt induló magas szintű egyetemi képzés során olyan elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a hallgatók, amely biztosíthatja számukra a hosszú távú karrierlehetőséget akár a helyi Wanhua BorsodChem Zrt.-nél is. Így azok, akik itthon tervezték jövőjüket, azoknak kihagyhatatlan lehetőség, hogy helyben végezhetik el egyetemi tanulmányaikat, majd utána Kazincbarcikán dolgozhatnak.
– Egy város életében nagy lehetőségekkel bír, ha az oktatás minden szegmense megtalálható egy helyen, az általános iskolától kezdve a felsőfokú képzésig. Ahol van felsőoktatás, az a város gyorsabban fejlődik. Fontos abból a szempontból is, hogy a fiatalok a városban maradjanak és hosszú távon tudjanak tervezni. Az, hogy most a vegyészmérnöki egyetemi alapképzést Kazincbarcikára kihelyezték óriási jelentőségű. A képzés magával vonja azt, hogy a településünk tovább népesedik, itt maradnak a fiatalok és helyben vehetik igénybe a felsőoktatást – fejezte ki örömét Szitka Péter polgármester, aki hozzátette, hogy a Miskolci Egyetem, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, a Wanhua BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata összefogásával és együttműködésével egy igazán jelentős célt sikerült elérnie városunknak.

A munkaerőpiac is egyre kevésbé éri be a hagyományos oktatás nyújtotta lehetőségekkel, mind több szektorban van szükség olyan speciális kompetenciákra, amelyeket az egyetem egymagában nem tudott biztosítani. Az idén induló vegyipari egyetemi alapképzésben a munkaerőpiac számára, különösen a kiemelt ipari partnereik – többek között a Wanhua BorsodChem Zrt. – érdekében, az általános tanrendbe illesztett egyéni, személyre szabott tanulási ösvényeket alakítanak ki.
– Nagyot álmodtunk azzal, hogy szerettük volna újra indítani Kazincbarcikán a vegyészmérnöki képzést és azt meghonosítani. Ehhez a Miskolci Egyetem ismét kiváló partnerünk volt, így az együttműködésnek köszönhetően úgy tűnik, ez már valósággá válik. Időközben létrejött egy négyoldalú egyezmény Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Miskolci Egyetem, az Irinyi János Oktatási Központ és a BorsodChem Zrt. között, melynek elsődleges célja a kihelyezett vegyészmérnöki egyetemi képzés volt. Bízom benne, hogy a jelentkezők száma megfelelő lesz, hiszen ettől is függ a képzés indulása, és abban is, hogy ez a jelentős lépés egy hosszú távú folyamat része lesz. Nem titkolt szándékunk, hogy egy stabil vegyipari képzés bázist alakítsunk ki itt, Kazincbarcikán. Beleértve a középfokú és a vegyészmérnök képzést is – nyilatkozta Szabóné Bánfalvi Marianna, a BorsodChem Zrt. HR szolgáltatási főosztályvezetője

A vegyészmérnök-képzés keretében az országban először, kísérleti jelleggel városunkban vezeti be a kar a személyre szabott oktatási modellt is, így az egyetemi alapképzésbe belépők mellé páronként egy-egy fiatal mentoroktató áll majd, aki heti rendszerességgel konzultál a rábízott hallgatókkal, segíti az előrehaladásukat a tanulmányaik során.
Az oktatás az Irinyi János Református Oktatási Központban lesz majd, ahol biztosított az országosan is kiemelkedő színvonalú, oktatáshoz szükséges technikai feltétel és a műveleti laboratórium. A gyakorlati képzés pedig a BorsodChemnél történik majd, így a hallgatók bepillantást nyernek a cég működésébe, megismerik a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatják meg a szakma alapjait.

Az itt végzett fiatalok versenyképes tudással és gyakorlattal rendelkeznek majd, ami hatalmas előnyhöz juttatja őket a karrierjük elindításában vagy a szakmai előmenetelükben.
Megyénk a vegyipar központja az országban, így a jól képzett szakemberekre biztosan szükség lesz az érintett vállalatoknál. A vegyészmérnöki egyetemi alapképzés elindításával a városban és a környéken élő fiatalok helyben tudják tanulmányaikat elvégezni, és hosszú távon tudnak tervezni.

Részletes tudnivalók: ITT 

plakát

 

További híreink

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk