https://kolorline.hu/Megkezdődött a vízi komplexum építése

Megkezdődött a vízi komplexum építése

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

2022 januárjában - a terveknek megfelelően - átadták a Csónakázó-tó melletti füves területet a kivitelezési munkálatok megkezdéséhez, hogy megvalósulhasson az elmúlt évek legnagyobb városi beruházása: a kazincbarcikai vízi komplexum megépítése.

Az első ütem 6,6 milliárd forintból valósul meg Kazincbarcika Város Önkormányzata, az EMMI, a Magyar Vízilabda Szövetség, a Borsodchem Zrt. és a KSK Delfin Vízisport Klub együttműködésének köszönhetően.

„Egy új, minden igényt kielégítő vízi komplexumra nagy szüksége van a városban élőknek, ennek többször, több fórumon is hangot adtak az emberek. Régóta tervben van ez a projekt, ám azt tudni kell, hogy egy ekkora volumenű beruházás előkészítése nagyon hosszú folyamat. Sok szereplő összefogása és kitartó munkája kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk. A városban élők ebből eddig nem láthattak sokat, hiszen a munka a háttérben, az íróasztaloknál folyt. Hosszú tárgyalásokon, bonyolult közbeszerzési eljárásokon vagyunk túl, de most végre megmutatkoznak a fizikailag látható jelei is a haladásnak: elindult az építkezés, egy olyan komplexum megalkotása, ami remélhetőleg hosszú évtizedekig fogja szolgálni a városban és a térségben élők kikapcsolódását.” – mondta el Szitka Péter polgármester a projektről.

„Óriási öröm ez számunkra, hiszen a jelenleg rendelkezésre álló vizfelületek többszöröse lesz elérhető a városban úszni vágyók számára, nem beszélve az egyéb, kikapcsolódást segítő lehetőségekről.” – tette hozzá Halász Béla, a KSK Delfin Vízisport Klub elnöke.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki a projekt kapcsán: "Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem csupán Kazincbarcika, de a térség egyik legnagyobb beruházása is, ami nem valósulhatott volna meg, ha nincs ez a példaértékű összefogás a Városi Önkormányzat és a többi intézmény és szervezet között, akik ebben részt vettek. Nagy jelentősége volt a TAO pénzek által nyílt lehetőségek kiaknázásának is, nagyon jó helyre kerül ez a forrás. Kívánom, hogy mihamarabb elkészüljön a létesítmény, mindannyiunk legnagyobb örömére!”

Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója így fogalmazott: „A BorsodChem elkötelezett támogatója az egészséges életmódnak, a sportnak és különösen a tömegsportnak. A társadalmi felelősségvállalás jegyében, a társasági adó előírásai alapján nyújtható finanszírozás keretében tudtunk hozzájárulni a fejlesztéshez, mintegy 4 milliárd forinttal. Örömünkre szolgál, hogy olyan előre mutató projektben vehetünk részt finanszírozóként, mint a vízi komplexum építése és reméljük, hogy sok kazincbarcikai lakos és BorsodChem-es dolgozó leli majd örömét az új létesítményben.”

A decemberi szerződés aláírását követően, január elején újabb mérföldkőhöz érkezett a beruházás: a munkaterület átadásával lehetőség nyílt az építkezés megkezdésére, mely január 24-én, hétfőn el is indult. A munkálatok az első ütemben várhatóan 20 hónapon át, tehát 2023 szeptember végéig fognak tartani.

„A több, mint 8000 négyzetméter alapterületen az építkezés két ütemben fog megvalósulni.
Az első utemben leginkább a sportolást és tanulást, míg a második ütemben a kikapcsolódást segítő helyszínek létrehozásán lesz a hangsúly." - fogalmazott a 3H építésziroda ügyvezetője, Gunther Zsolt.

Az első ütemben a teljes szerkezet megépül, illetve kialakításra kerül az uszodai rész.
Itt fog helyet kapni az 50 méteres versenymedence, valamint két állítható vízmélységű tanmedence is. A második ütemben a wellness- és rekreációsrészleg, finn- és infraszauna, sószoba, edzőterem és rendezvényhelyszín megépítésére fog sor kerülni. A külső területen pedig lehetőség nyílik olyan további strandelemek létrehozására, mint például a kültéri - és élménymedence.

Gunther Zsolt hozzátette, a tervezésnél arra is figyeltek, hogy Kolorcity nevéhez hűen a színek is megjelenjenek az épületben: „Bár kívülről visszafogott konstrukciót láthatunk majd, belül a színes város koncepció is helyet kap, ami főleg sötétben lesz látványos, amikor a belülről megvilágított épület kifelé is többféle színben fog pompázni.”

Farkas László, a projektet kivitelező FK Raszter Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Bár már van tapasztalatunk hasonló projektek megvalósításában, mégis kihívást jelent számunkra egy ekkora volumenű, több milliárd forintos beruházás és minden erőforrásunkkal erre a projektre fogunk koncentrálni, hogy nem csupán minőségben, de időben is tartani tudjuk a vállaltakat.”

csoportkép

 

További híreink

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk