https://kolorline.hu/Szász szőnyegkiállítás nyílt a Mezeyben

Szász szőnyegkiállítás nyílt a Mezeyben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

„Szász szőnyegek" címmel nyílt kiállítás a Mezey István Művészeti Központban január 21-én. A tárlaton Vámos Arnold tulajdonában lévő Szász Endre festőművész által tervezett faliszőnyegeket csodálhatja meg a művészetkedvelő közönség.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt tárlaton a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Daróczi Péter és zongoratanára, Begala Andrea  közösen adták elő Kacsóh Pongrác: Bagó Egy rózsaszál szebben beszél című dalát a János vitézből.


Fotók: Pálinkó Gábor

 A kiállítást Vámos Arnold nyitotta meg, aki a legteljesebb Szász Endre festőművész által tervezett faliszőnyeg gyűjteménnyel rendelkezik. A kiállító célja, hogy megismertesse az emberekkel a sokoldalú művész által tervezett faliszőnyegeket. Szász Endre összesen 19 db tervet készített, amelyből 17 valósult meg. Megközelítőleg 3000 db szőnyeg hagyta el a Soproni Szőnyeggyárat, ebből Vámos Arnold tulajdonában van több, mint 500 db.

Szász Endre Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő, a kortárs képzőművészet egyik legismertebb és legsokoldalúbb alakja. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt, tizenöt évesen volt az első kiállítása. A klasszikus mesterek technikájából merítő, s azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával széles körben ünnepelt festővé vált. 1980-tól újabb műfajban kamatoztatta tehetségét, a hollóházi porcelán manufaktúrában több jelentős porcelánmotívumot jegyez. Keze nyomát őrzi a Budapesten az M3-as metróvonal Dózsa György úti metróállomásán, mindkét irányban található egy-egy méretes, Dózsát ábrázoló tűzzománc alkotása is. Szász Endre művészete egyedi, a 20. századi hazai grafikában és festészetben meghatározó, iskolateremtő.

A kiállítás március 18-áig tekinthető meg a Mezey István Művészeti Központ Kiállítótermében.

 

További híreink

A gyors intézkedésnek köszönhetően nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Dátum: 2022. máj 16. 19:21

Ma délután az épülő vízi komplexum mellett felhalmozott faapríték tüzet kapott, ami nagy füsttel járt. A kazincbarcikai tűzoltóság azonnal kiérkezett a helyszínre, és megkezdte az oltást.

Győzelem a KKSE női csapatánál

Dátum: 2022. máj 16. 13:50

A Kazincbarcikai KSE női csapata az NB II. Északkeleti csoportjának 21. fordulójában május 14-én a Kállósemjéni SZSE csapatát fogadta a Kazinczy Tornacsarnokban.

Május 18-ától 31-éig változik a Fitt Barcika órarendje

Dátum: 2022. máj 16. 10:46

Május 18-a, szerda és május 31-e, kedd között az Egressy Béni Művelődési Központ klubhelyiségében tartott forgalkozások helyszíne átkerül a Mezey István Művészeti Központ rendezvénytermébe.

Hiánypótló élelmiszerbiztonsági kiadvánnyal köszöntötte a kismamákat a Nébih

Dátum: 2022. máj 15. 08:00

Az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét. Az élelmiszerbiztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért a Nébih szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika – Jóga 40 felett

Egressy Béni Művelődési Központ klubterme

Fitt Barcika – Kangoo jumps

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Fitt Barcika – Kismama torna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Hastánc

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Gerinctorna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk