https://kolorline.hu/Szász szőnyegkiállítás nyílt a Mezeyben

Szász szőnyegkiállítás nyílt a Mezeyben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

„Szász szőnyegek" címmel nyílt kiállítás a Mezey István Művészeti Központban január 21-én. A tárlaton Vámos Arnold tulajdonában lévő Szász Endre festőművész által tervezett faliszőnyegeket csodálhatja meg a művészetkedvelő közönség.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt tárlaton a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Daróczi Péter és zongoratanára, Begala Andrea  közösen adták elő Kacsóh Pongrác: Bagó Egy rózsaszál szebben beszél című dalát a János vitézből.


Fotók: Pálinkó Gábor

 A kiállítást Vámos Arnold nyitotta meg, aki a legteljesebb Szász Endre festőművész által tervezett faliszőnyeg gyűjteménnyel rendelkezik. A kiállító célja, hogy megismertesse az emberekkel a sokoldalú művész által tervezett faliszőnyegeket. Szász Endre összesen 19 db tervet készített, amelyből 17 valósult meg. Megközelítőleg 3000 db szőnyeg hagyta el a Soproni Szőnyeggyárat, ebből Vámos Arnold tulajdonában van több, mint 500 db.

Szász Endre Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő, a kortárs képzőművészet egyik legismertebb és legsokoldalúbb alakja. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt, tizenöt évesen volt az első kiállítása. A klasszikus mesterek technikájából merítő, s azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával széles körben ünnepelt festővé vált. 1980-tól újabb műfajban kamatoztatta tehetségét, a hollóházi porcelán manufaktúrában több jelentős porcelánmotívumot jegyez. Keze nyomát őrzi a Budapesten az M3-as metróvonal Dózsa György úti metróállomásán, mindkét irányban található egy-egy méretes, Dózsát ábrázoló tűzzománc alkotása is. Szász Endre művészete egyedi, a 20. századi hazai grafikában és festészetben meghatározó, iskolateremtő.

A kiállítás március 18-áig tekinthető meg a Mezey István Művészeti Központ Kiállítótermében.

 

További híreink

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk