https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. február 11.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. február 11.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-járvány ötödik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik és az ötödik hullámban: 286 fő
a gyógyult betegek száma: 1729  fő
az elhunytak száma: 38 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt tetőzik a járvány ötödik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


Május 1-től alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá

Ahogyan a kormány azt már bejelentette, az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-től alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Az erről szóló kormányrendelet-módosítás megjelent a Magyar Közlönyben. Azok a védettségi igazolványok, amelyek fertőzésen való átesettség alapján vannak kiállítva, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.
Az uniós gyakorlathoz igazodva, a kormány május 1-re tolta ki a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá alakulását. Ez azt jelenti, hogy májustól csak oltási alapon lesz érvényes az igazolvány. Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány pedig májustól elveszíti érvényességét.
Az is változatlan, hogy májustól az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.
18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez.
A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.
Felhívjuk a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló februári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is. (koronavirus.gov.hu)


Drogériák, kiskereskedelmi láncok és benzinkutak is árusíthatnak gyorsteszteket

A kormány elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatát a COVID-19 gyorstesztek kiskereskedelmi árversenyének élénkítésére, így február 9-től engedélyezte az önellenőrzési célú antigén gyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál.

A nemzeti versenyhatóság a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán végzett nemrég lezárt, gyorsított vizsgálatában megállapította, hogy Magyarországon valóban túl drágák ezek a termékek más országokhoz viszonyítva. A vizsgálat végleges jelentésében több javaslatot is tett a versenyhivatal, hogy orvosolni lehessen a gyorstesztek magas magyarországi árait. Ezek közé tartozott az értékesítési pontok bővítésének jogszabályi engedélyezése, amelynek következtében élénkülhet a kiskereskedelmi árverseny és növekedhet az értékesítés földrajzi lefedettsége és elérhetősége. Ezáltal a lakosság egyszerűbben juthatna hozzá a tesztekhez.
A nemzeti versenyhatóság ismételten azt javasolja az antigén gyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra az is, ha csökkenne a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek száma.
A GVH gyorselemzése azt is megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló COVID-tesztekkel kapcsolatban. A hatóság jelezte kifogásait az érintetteknek, és kérte, február 14-ig végezzék el a szükséges változtatásokat. Ezt követően a nemzeti versenyhivatal újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor „koordinált hatósági fellépésekkel fog rendet tenni" – jelezte a GVH.
A Gazdasági Versenyhivatal végleges jelentése a COVID-19 antigén gyorstesztek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról elérhető a hatóság honlapján. (MTI)


Egy bölcsődei csoport, 2 általános iskolai évfolyam érintett tanulói, 3 gimnáziumi osztály és 7 középiskolás diák van karanténban

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es Számú Bölcsődéjében egy csoport van karanténban.
A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban és Tagintézményeiben, az egyházi fenntartású Angyalkert Görögkatolikus Óvodában, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájában a 3. és 1. évfolyam érintett és nem oltott tanulói vannak karanténban.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában normál rend szerint folyik az oktatás.
A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban 10 dolgozó koronavírusos; a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban 4 pedagógus COVID-tesztje lett pozitív és 3 osztály oltatlan diákjai vannak karanténban; az Irinyi János Református Oktatási Központban 7 diák és egy pedagógus COVID-beteg; a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg nincs koronavírus-fertőzött, az intézményekben normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

 

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 22:33

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Indul a vízijátékshow Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 07. 22:54

Május 8-tól ismét élvezhető lesz a víz, a fény és a zene fantasztikus összjátékát kínáló szökőkút vízijátékshow-ja a kazincbarcikai Fő téren. A tavaszi menetrend szerint péntektől vasárnapig csodálható majd meg a látványosság, ami újításokban sem szűkölködik majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk