https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. február 18.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2022. február 18.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Bár a koronavírus-járvány ötödik hullámában országos és helyi szinten is stagnál vagy csökken a fertőzöttek száma, ám Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött
személyek száma a negyedik és az ötödik hullámban: 240 fő
a gyógyult betegek száma: 1909 fő
az elhunytak száma: 39 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

A szakemberek véleménye szerint enyhül a járvány ötödik hulláma. Az átoltottság aránya az országban viszonylag magas, ennek ellenére a fertőzésveszély nem szűnt meg. A szakemberek véleménye szerint a beoltott emberek is lehetnek vírushordozók, de az ő esetükben a betegség kialakulásának a kockázata kisebb és jóval enyhébb lefolyású, mint az oltatlanoknál. Az oltatlanok – különös tekintettel az idősebb korosztályra – sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis az új mutáns kikerülve az immunrendszert, könnyebben megtámadhatja a sejteket és gyorsabban el is szaporodhat, ezáltal súlyosabb tüneteket okoz. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. A higiéniai szabályok (rendszeres kézfertőtlenítés, alapos kézmosás, testi kontaktok minimálisra való csökkentése) betartásával csökkenthető a megbetegedés esélye.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint enyhül a járvány
 

A járvány 5. hulláma a 4. héten elérte a csúcsot, azóta stagnál, enyhül – ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.
A szennyvízben a koronavírus koncentrációja egyelőre magas szinten stagnál, de a regisztrált fertőzöttek száma folyamatosan csökken, az 5. héten 13, a 6. héten 32 százalékkal, tehát elindult a járványhullám leszálló ága. A jelenlegi adatok alapján nem várható az esetszámok újabb ugrásszerű növekedése.
Az elmúlt két hétben a 30-50 év közöttieknél volt a leggyakoribb a fertőzés, előzőleg inkább a gyerekeknél.
Az igazolt fertőzöttnek továbbra is hét napra kötelező a karantén, de ez öt nap után véget érhet, ha időközben negatív lesz a teszt és jelentősen enyhülnek a tünetek, ami egyébként ebben a járványhullámban, az omikronnál már két-három nap után is gyakori.
Erre a megbetegedésre nincs speciális terápia, a vírusos betegségeknél általában szokásos pihenést, a nagyobb folyadékbevitelt, a D-vitamint, a tünetek enyhítését, a lázcsillapítást javasolják a szakemberek. Akinek pozitív a tesztje, vagy tüneteket észlel, azonnal forduljon háziorvosához! (MTI)


Április 30-ig vehetik fel a kötelező oltást a rendvédelmi dolgozók

A Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkárának tájékoztatója szerint a rendőrség, a büntetés-végrehajtási szervek, és a katasztrófavédelmi szervek nem ügyfelekkel foglalkozó személyi állománya tekintetében a miniszter 2022. április 30. napjában határozta meg a Covid elleni védőoltás kötelező felvételének végső határidejét.
Az oltási kötelezettség alóli mentesülést kizárólag orvosi szakvélemény alapozhatja meg fennálló betegség okán, figyelemmel a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendekre.
Az oltási kötelezettség elmulasztása miatt a rendvédelmi szervek munkatársait is illetmény nélküli szabadságra küldik, de a veszélyhelyzet miatt őket nem lehet leszerelni. A rendvédelmi dolgozók esetében a munkáltató nem tud járulékot fizetni, így 30 nap után a társadalombiztosítotti jogviszony megszűnik; valamint nem lesz járulékalapot képező jövedelem, ami után a fizetendő járulék mértéke megállapítható lenne – ezzel egyidejűleg járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.
A jogviszony fennmarad, azonban a jogszerző szolgálati időkbe ez az időtartam csak a társadalombiztosítási szabályok szerint számítható be, vagyis az előmenetelt és a jogosultságokat megalapozó hivatásos szolgálati időbe és a tényleges szolgálati időbe nem. Továbbá az érintettek szolgálati juttatásra sem jogosultak.
A meghosszabbításnak oka lehet, hogy a kieső munkaerő működésképtelenné teheti a rendvédelmi szerveket. Tavaly ősszel Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati dolgozók szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a rendőrség átoltottsága 68,9 százalékos, miközben Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke szerint öt százalék kiesés is megakaszthatja a munkát.
Információink szerint a rendvédelmi szervek kötelező oltásának határidő kitolódása nagy felháborodást váltott ki más olyan szférában dolgozóknál, ahol szintén kötelezővé tették a vakcinák felvételét, és komoly fennakadást okozott az emiatt távozó vagy elbocsájtott alkalmazottak kiesése. Az egészségügyben és a nevelési oktatási intézményekben egyébként is évek óta súlyosan nő a szakképzett munkaerő hiánya, a kötelező oltás bevezetésével több intézmény működése került veszélybe.
Mint ismeretes az október 28-án kiadott kormányrendelet értelmében a rendvédelmi szervezetek dolgozóin kívül az egészségügyi dolgozóknak, a kormánytisztviselőknek, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóinak, az adóhivatali dolgozóknak, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóinak is kötelező a koronavírus elleni védőoltás. Aki határidőig nem olttatta be magát, fizetés nélküli szabadságra küldték és egy év múlva a jogviszonya megszüntethető.
Az új kormányrendelet szerint az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a polgármester dönthette el, hogy kötelezővé teszi-e a munkavállalóknak a védőoltást. Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere bízva abban, hogy minden helyi munkavállaló felelősséggel tud dönteni arról, hogy felveszi-e az oltást, emiatt a városi intézmények, cégek és a Polgármesteri Hivatal esetében, amennyiben azt magasabb rendű központi jogszabály nem teszi kötelezővé, úgy Kazincbarcikán nem lett kötelező a védőoltás, de mindenki számára ajánlott, hogy éljen a lehetőséggel, és az orvosával való konzultációt követően kérje a számára megfelelő vakcinát.


Tíz gimnazista van karanténban

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ I-es és II-es Számú Bölcsődéjében, a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban és Tagintézményeiben, az egyházi fenntartású Angyalkert Görögkatolikus Óvodában, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában minden csoport működik.
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában két pedagógus COVID-fertőzött.
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában normál rend szerint folyik az oktatás.
A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban egy osztály tíz diákja van karanténban; a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban, az Irinyi János Református Oktatási Központban és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg nincs koronavírus-fertőzött, az intézményekben normál rend szerint folyik az oktatás.
Az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumától és az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolájától nem kaptunk tájékoztatást.

A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása. Amennyiben gyermekükön légúti fertőzés tüneteit észlelik, kérjük, hogy ne vigyék közösségbe, maradjanak otthon!

Az önkormányzati fenntartású I. és II. Számú Bölcsődében, valamint a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben a belépéskor kötelező kézfertőtlenítésen, a szigorú protokoll szerinti, napi többszöri felületfertőtlenítésen kívül az önkormányzat kérésére rendszeresen végeznek úgynevezett ködképzéses levegő- és felületfertőtlenítést is a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester
Dr. Makkai Orsolya alpolgármester

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk