https://kolorline.hu/Biztosított a feladatok ellátása az idén

Biztosított a feladatok ellátása az idén

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Elfogadta Kazincbarcika város 2022. évi költségvetését a képviselő-testület a február 28-ai munkaterv szerinti ülésén. Az idei ismételten feszes és jól megtervezett költségvetés a kötelezően ellátandó feladatok magas szintű ellátásán túl a tavalyi éveben elkezdett beruházások folytatására, valamint a következő európai uniós pályázati etaphoz az előkészítő, tervezői munkálatokra is lehetőséget ad.

Idén 1 100 000 000 forintot kell fizetnie szolidaritási hozzájárulásként Kazincbarcikának az államkasszába a befolyt iparűzési adók alapján. Ez a megszorítás nagyban meghatározza a város költségvetését a fejlesztések terén, a kötelező feladatok ellátásának biztosítása mellett.
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése, amelyből finanszírozza és ellátja a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Ezen feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete – melyben működési hiány nem tervezhető – elkülönítetten tartalmazza.
Az iparűzési adók alapján fizetendő, központi költségvetésbe folyó szolidaritási hozzájárulás drasztikusan emelkedett az elmúlt években. Ez a helyzet évek óta azt eredményezte a költségvetés tervezésénél, hogy a szokásosnál is feszesebb, kevesebb mozgásteret adó költségvetés került a testület elé.

– A képviselő-testületi ülést megelőzően a bizottsági ülésen is hosszasan vizsgálták a bizottsági tagok a költségvetésünket, és azért az a típusú megnyugtató vélemény, hogy a kötelezően ellátandó feladatok, és azok a vállalt plusz feladatok, amelyek egyébként Kazincbarcikán már megszokottak, hagyományosak, azok ellátása 2022-ben is zökkenőmentesen biztosított. Ez nagyon fontos, hiszen azt látni kell, hogy akár a pandémia, akár a gazdasági helyzetre vonatkozólag egy meghatározott mezsgyén kell végig vinnünk az önkormányzatot, a cégeinket, az intézményeinket is – mondta el Szitka Péter polgármester, aki hozzátette, hogy azt tudni kell a szolidaritási hozzájárulás kapcsán, hogy az iparűzési adóbevételek nagy része a központi költségvetésben, a kormányzatnál landol évről évre, ettől függetlenül az önkormányzat részt vesz különböző olyan pályázatokon, amelyekkel az utakat, a közlekedést javíthatja Kazincbarcikán.

– Az intézmények felújítása és kiegészítése – mint például a  súlyemelő és bírkózócsarnok – már most folyamatban van. A költségvetés már tartalmazza azt is, hogy tervezésekben és előkészületekben a következő uniós pályázatokra is lépni fogunk, ami azt jelenti, hogy a következő uniós ciklusra a felkészülés, a fedezet is biztosított ebben a költségvetésben. Ami talán a legmarkánsabb, az a nagy volumenű beruházás, az új vízi komplexum, ami már a városlakók szeme láttára nő ki a földből és amelynek egyébként költségvetési támogatási fedezete szintén biztosított. A pontos kivitelezést és a megvalósulást az önkormányzatunk is és a képviselő-testület is figyelemmel kíséri. Szintén fontos, hogy a stratégiai partnerekkel jól működik az együttműködés. Az elkövetkező testületi ülések egyikén például a BorsodChem tájékoztatást fog adni az önkormányzatnak és ezáltal a lakosságnak az új beruházásukkal kapcsolatosan – egészítette ki a városvezető.

A költségvetés alapelvei között idén is a városi intézmények takarékos, átlátható és biztonságos működtetése, a kötelezően ellátandó feladatok biztosítása, a szociálisan rászorultak támogatása, az elindított beruházások megvalósítása, a források biztosítása, tudatos városüzemeltetés és fejlesztés, az önkormányzat működőképességének és pénzügyi egyensúlyának fenntartása szerepel.
Fő szempont, hogy a megtermelt adót, helyi szinten költsék el a városban.
 – Folyamatosan fejlesztjük többek között az úthálózatot, új parkolók épülnek majd, bővítjük a játszótereken a játszóeszközöket és a zöld felületek megtartására is nagy hangsúlyt fektetünk. A Barcika Park Nonprofit Kft. gépparkja is tovább bővül, amely a tavaszi, nyári, őszi és téli munkálatok elvégzéséhez nyújt majd számukra segítséget. A pandémia alatt nehéz helyzetbe került Barcika Príma Kft.-nél és a Barcika Art Nonprofit Kft.-nél is biztosítva van a forrás arra, hogy bővíteni tudják szolgáltatásukat. A közétkeztetés területén a tálaló konyhákat újítjuk majd fel az idén, valamint ismét bevezetik a nagy népszerűségnek örvendő AB menü választást. Az önkormányzat által szervezett rendezvények is újraindulhatnak a közeljövőben, egyelőre a kültéri programok szervezése zajlik. Március 15-én lesz az első idei külső rendezvény, majd a sportmajálisra, gyermeknapra és a Kolorfesztiválra várják a városlakókat a szervezők – részletezte Szitka Péter.

 

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk