https://kolorline.hu/Elindult az első segélyszállítmány Técsőnek

Elindult az első segélyszállítmány Técsőnek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Adományt gyűjt Kazincbarcika Város Önkormányzata ukrán testvérvárosunknak, Técsőnek. Rengeteg felajánlás érkezett eddig is, melyeket csütörtökön és pénteken az önkormányzati képviselők, önkéntesek, a Barcika Art Nonprofit Kft. és a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ munkatársai szortíroztak és készítettek össze, majd pakoltak fel a kamionra hétfőn a Polgármesteri Hivatal és a kazincbarcikai tűzoltóság munkatársai segítségével. A 25 raklap adomány március 14-én dél körül indult útnak a határra, ahonnan a vásárosnaményi önkormányzat közreműködésével jut el testvérvárosunkig.

A háború kitörését követően az önkormányzat azonnal felvette a kapcsolatot a településsel, hogy mire volna sürgősen szükségük. A listán elsősorban egészségügyi felszerelések, tartós élelmiszerek szerepelnek. A kialakult helyzetre való tekintettel, sokan keresték meg az önkormányzatot az elmúlt napokban és fejezték ki csatlakozási szándékukat a kezdeményezéshez. Kazincbarcikának több országban is található testvérvárosa, ilyen például az ukrajnai Técső is.
– A település lélekszámát tekintve nagyban hasonlít Kazincbarcikához. A Tisza-partján fekszik és a román-ukrán határon helyezkedik el. A háborús helyzet kialakulása után rögtön kerestük Técső vezetőjét, akit több mint három nap után sikerült elérnünk. Segítségünket felajánlva megkérdeztük, mi lenne az, amire legjobban szükségük lenne. Egy terjedelmes listát állítottak össze. A városban, hasonlóan Kazincbarcikához, egy kórház is található, ahol elég sok beteget ápolnak, valamint számítanak arra, hogy a kialakult katonai akciók kövezetében jóval több beteggel kell majd számolniuk. Leginkább traumatológiai esetekre számítanak, akiknek égési vagy hámsérülése keletkezett, esetleg sokkal komolyabb, akár egy lövedék okozta sérülést szenvedtek – mondta el Klimon István alpolgármester.
A városvezető hozzátette, hogy a településnek szüksége van egy nagy méretű egészségügyi sátorra is, amit az önkormányzat szintén tud biztosítani, hiszen a Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesülettel egyeztetve, amennyiben a háborús helyzet rosszabbra fordul, a jégpályán lévő sátor a jeges szezon zárásával nélkülözhetővé vált, ami nagy segítséget jelent Técsőnek.
– Olyan eszközöket is kértek, amivel a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséget kerestük meg. Ők partnerek voltak abban, hogy a beszállítóik útján és azokon a területeken, ahol adott esetben már nem használatos eszközök vannak megkeresik a lehetőséget a segítségre. Elsősorban tűzoltótömlőket vagy hőálló ruhákat tudtak felajánlani, amelyek még használhatóak, ugyanakkor kivezetésre kerültek a készletükből – árulta el az alpolgármester.
Kazincbarcika Város Önkormányzata folyamatosan tartja a kapcsolatot Técső önkormányzatával. Az általuk kért egészségügyi eszközöket, generátorokat, tűzoltósági munkához szükséges eszközöket, élelmiszereket és tisztítószereket, valamint a lakosság és a szervezetek által összegyűlt adományokat több etapban kívánja eljuttatni testvérvárosunknak.
– Nagyon furcsa az, ami a híradásokból kevésbé derül ki, hogy a segélyszervezeteknek milyen lehetőségeik és nehézségeik vannak az adományok eljuttatásával. A szervezetek vagy a szállítók általában csak a határig szállítanak, és Ukrajnába érthető okokból már nem nagyon szeretnék tovább vinni. Ez okozta önkormányzatunknak is az egyik legnagyobb problémát, hogyan tudjuk megoldani, hogy konkrétan Técső városába jusson el a segélyszállítmányunk. Úgy néz ki, ezt az akadályt sikerült áthidalni egy átszállással. A vásárosnaményi városvezetésnek köszönhetően náluk már kialakult az a gyakorlat, hogyan tudják eljuttatni célzottan a támogatásukat. Ők egyébként Beregszászra vittek elég nagy segítséget. Ahogyan az ottani városvezető fogalmazott Beregszász fel van töltve, ezért már más települések irányába veszik az útjukat, így Técső is megkaphatja azokat az eszközöket, amiket szükséges eljuttatni – fejtette ki Klimon István.
A Szalézi Rend augusztusig szállást is tud biztosítani az esetleges menekülteknek. Ebben az esetben a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat munkatársai az érkezők egészségügyi és mentális állapotát megvizsgálva tudnak további segítséget nyújtani, ha szükséges, hogy hová fordulhatnak problémáikkal.
Kazincbarcikáról az első adományok zöme hétfőn indult útnak, ám amennyiben valaki még segíteni szeretne, úgy adományát az Egressy Béni Művelődési Központban kedden és csütörtökön 10-15 óráig; a Családsegítő Központnál hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8 és 14 óra között; 16 óra és reggel 8 óra között az Éjjeli Menedékhelyen; továbbá a Szalézi Rendházban adhatja le.

A lakosság elsősorban az alábbi listán szereplő termékekkel és eszközökkel tudja segíteni a testvérvárosunk és térségének lakóit.

Egészségügyi eszközök
- tolószék
- mankók
- járókeret

Hosszan tárolható élelmiszerek (előre csomagolt)
- növényi olaj
- gabonafélék, hajdina, köles stb.
- tésztatermékek
- búzaliszt
- hús- és halkonzervek
- tápszerek gyermekeknek

Ágytakarók, párnák, takarók
- ágynemű
- hálózsákok
- ágykeretek (összecsukható ágy)

Higiéniai termékek és háztartási vegyszerek
- folyékony és szilárd szappanok
- mosószerek
- mosogatószerek
- fertőtlenítőszerek
- pelenkák
- női higiéniai termékek

További híreink

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

Visszatér a Kolorfesztivál RePohár!

Dátum: 2024. aug 05. 07:45

Kétféle 5 dl-es RePohár várja a feketeöves fesztiválozókat augusztus 8. és 20. között. A zölden is a legszínesebb darab mellé megérkezett a jubileumi, Kazincbarcika 70 éves születésnapjára készült RePohár, méltó emléket állítva az évfordulónak és a 2024-es esztendőnek. És ha színében nem is, szívében mindkettő zöld. Ezeket használva tudjuk minél szemétmentesebben tartani a fesztivált.

FesztiRoll a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 04. 15:00

Segway- és e-rollertúrák indulnak az idei Kolorfesztiválon. Három alkalommal rollerezni, három másik alkalommal pedig segwayezni lehet majd egy-egy túra keretében. Augusztus 17-én a KolorPlatz várja extrémsport-bemutatókkal az érdeklődőket.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk