https://kolorline.hu/A Jókai téren folytatódik a veszélyes fák vágása és a faültetés

A Jókai téren folytatódik a veszélyes fák vágása és a faültetés

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az időjárástól függően az elkövetkezendő héten a Jókai téren vágják ki a veszélyessé vált, elkorhadt akácfákat a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai. A kivágott fák pótlásáról kilenc facsemetével gondoskodnak majd a szakemberek a lakók és Molnár Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője közreműködésével.

Az önkormányzat kérésére a városüzemeltetéssel foglalkozó Barcika Park Nonprofit Kft. által elkészített tervezet alapján, a munkálatok során a városunkkal közel egyidős, 50-60 éves, vastag törzsátmérőjű, beteg, veszélyessé vált fákat távolítják el, vagy olyan példányokat, melyek lombkoronája légvezetékekbe lóg vagy gyökérzetük feltöri az utat, megrongálta a vízvezetékeket vagy a zárt csapadékelvezető rendszereket. Mint ismeretes, két évvel ezelőtt kidőlt egy öreg akácfa a Jókai téren, a parkolóban álló három autóban okozva sérüléseket. A fellazult talajon a gyökerénél kilazult a növény, ami miatt kifordult a földből. A folyamatosan ellenőrzések során a többi példányt is veszélyesnek nyilvánították, hiszen elkorhadtak, elöregedtek, így zordabb időjárás esetén fennáll annak a lehetősége, ismét kárt okozhatnak.

kidőlt fa

– Kazincbarcika Város Önkormányzata továbbra is elsőrendű feladatként kezeli a településen lévő növények folyamatos ellenőrzését, különös tekintettel a játszótereken, a belső tereken, a nagy forgalmú utak és parkolók mentén. A jelenleg kivágásra ítélt akácfák szintén elöregedtek, korhadtak és veszélyessé váltak, ezért vált szükségessé, hogy mihamarabb eltávolítsák azokat – árulta el Klimon István alpolgármester.

A favágás időpontjáról, a parkolók és az utak lezárásáról a munkálatokat megelőző két napon tájékoztató táblák kihelyezésével értesítik a lakosságot. Kérik, hogy ezeket figyeljék, és az érintett területet hagyják szabadon, ezzel segítve a munkát!
A pótlás mindig olyan előnevelt, földlabdás csemetékkel történik, amelyeknek már fejlett a gyökérzetük, így nagyobb eséllyel erősödnek meg az ültetés után. A helyszínek kiválasztásánál ügyelnek arra, hogy az elültetett fák lombkoronája és gyökérzete a későbbiekben, a növekedésük során se tudjon kárt okozni a közművekben, illetve a járdák és az utak borításán, ezért előfordulhat, hogy nem a kivágott egyedek helyére kerülnek, hanem ideálisabb környezetbe. A Jókai téren a parkolóktól távolabbi füves területre ültetnek kilenc facsemetét.
– A nemrégiben megújult Jókai téren álló fák a várossal egyidősek, sajnos már balesetveszélyesek. Célunk, hogy a facsemeték pótlásával a zöldterület is fiatalodjon, így mint a város többi területén, itt is több példányt ültetünk majd, mint amennyit kivágnak – mondta el Molnár Zoltán.

Ha valaki rongálást vagy veszélyes fát észlel hívja az önkormányzati rendészet munkatársait a (06-48) 512-392 vezetékes, illetve a (06-20) 282-0720 mobilszámon.

További híreink

Föld napja a kazincbarcikai ovikban a játékos környezettudatosság szellemében

Dátum: 2024. ápr 29. 19:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák környezet munkaközössége újra játékos, környezettudatosságot megalapozó programra hívta a Föld napján városunk óvodásait. Az esemény során a gyerekek játékos állomásokon keresztül tanulhattak a hulladékszelektálásról, a növények és az állatok védelméről, illetve arról, hogy a környezettudatos magatartás nemcsak egy napra szól, hanem egy egész évre, életre.

Új, modern buszmegállókkal és mutatós hulladékgyűjtőkkel szépül tovább Kazincbarcika

Dátum: 2024. ápr 29. 17:00

Kolorcity jól mutató és tiszta városi környezetét legújabban 19 modern buszmegálló és új hulladékgyűjtő edényzetek csinosítják tovább. Az önkormányzat a lakosság igényeinek figyelembevételével törekszik a városon belüli életminőség javítására.

Környezetvédelem és fenntarthatóság – játékosan és színesen

Dátum: 2024. ápr 29. 15:02

A Föld napján interaktív kiállítással lepték meg az iskolás és óvodás korosztályt a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet színesen és nagyon sok hasznos információval.

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

KolorTV élőben

Programajánló

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk