https://kolorline.hu/Évente vizsgálják felül az önkormányzati bérlemények jogusultságát

Évente vizsgálják felül az önkormányzati bérlemények jogusultságát

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének lakásrendelete szerint a szociális helyzet alapján bérbeadott önkormányzati tulajdonú lakások bérlői vonatkozásában a jogosultsági feltételek meglétét nemcsak bérbeadáskor, hanem évente felül kell vizsgálnia a Barcika Szolg Kft.-nek. Idén a felülvizsgálatra a nyár folyamán kerül sor.

A cég a bérlőket levélben tájékoztatja arról, hogy mely dokumentumokat, milyen határidővel kell beszolgáltatniuk, továbbá arról, hogy amennyiben a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn vagy elmulasztják benyújtani határidőben a kért dokumentumokat, az milyen következményekkel jár.
A rendelet értelmében szociális helyzet alapján bérbeadott önkormányzati tulajdonú ingatlan azoknak a személyeknek jár, akik vagyoni és jövedelmi viszonyaik alapján rászorulnak arra. A bérleti díj mértéke 200 Ft/m2/hó.
A vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy a bérlőnek és a vele együtt költöző személynek van-e lakástulajdona, lakás résztulajdona, továbbá rendelkezik-e egyéb lakásbérleti és bérlőtársi jogviszonnyal. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a felülvizsgálatot megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének egyedülálló esetén 250%-át, az igénylő és a vele együtt költözők esetén pedig – az együtt költözők jövedelmét is figyelembe véve – a 200%-át. Vizsgálják azt is, hogy a bérlemény után bérleti díj, használati díj, külön szolgáltatási díj vagy közüzemi díjtartozása fennáll-e a bérlőnek, valamint a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozóan valós adatokat közölnek-e. A bérleményben élőknek az ingatlanvagyona nem haladhatja meg a 1,5 M Ft-ot, amelyről nyilatkozniuk kell.
Feltétel továbbá, hogy nem lehet a bérlőnek vagy a vele együtt élő személynek az önkormányzattal vagy bármely közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló gazdasági társaságával, intézményével szemben lejárt követelése.
A felülvizsgálatra azért van szükség, hogy aki a fenti feltételeknek nem felel meg, jogosulatlanul ne vehesse igénybe a lakbértámogatást, a továbbiakban piaci alapon meghatározott bérleti díjat kell fizetnie, amelynek mértéke: az alapbérleti díj – 700 Ft/m2/hó – és a lakás és lakóépület környezete alapján meghatározott 0,5-10-ig terjedő szorzószám szorzata.
Fontos tudni, hogy a felülvizsgálathoz a bérlő köteles a bérbeadó felhívására a jövedelmi és vagyoni viszonyait igazolni, a szükséges dokumentumokat, igazolásokat rendelkezésre bocsátani. A határidő elmulasztása vagy a felülvizsgálattal kapcsolatos más kötelezettség megszegése esetén a lakbértámogatást a mulasztás vagy a kötelezettségszegés hónapját követő hónap első napjával megszüntetik, és a bérlő a piaci alapon meghatározott bérleti díj fizetésére köteles.

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk