https://kolorline.hu/Évente vizsgálják felül az önkormányzati bérlemények jogusultságát

Évente vizsgálják felül az önkormányzati bérlemények jogusultságát

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testületének lakásrendelete szerint a szociális helyzet alapján bérbeadott önkormányzati tulajdonú lakások bérlői vonatkozásában a jogosultsági feltételek meglétét nemcsak bérbeadáskor, hanem évente felül kell vizsgálnia a Barcika Szolg Kft.-nek. Idén a felülvizsgálatra a nyár folyamán kerül sor.

A cég a bérlőket levélben tájékoztatja arról, hogy mely dokumentumokat, milyen határidővel kell beszolgáltatniuk, továbbá arról, hogy amennyiben a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn vagy elmulasztják benyújtani határidőben a kért dokumentumokat, az milyen következményekkel jár.
A rendelet értelmében szociális helyzet alapján bérbeadott önkormányzati tulajdonú ingatlan azoknak a személyeknek jár, akik vagyoni és jövedelmi viszonyaik alapján rászorulnak arra. A bérleti díj mértéke 200 Ft/m2/hó.
A vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy a bérlőnek és a vele együtt költöző személynek van-e lakástulajdona, lakás résztulajdona, továbbá rendelkezik-e egyéb lakásbérleti és bérlőtársi jogviszonnyal. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a felülvizsgálatot megelőző hat hónap átlagjövedelme alapján nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének egyedülálló esetén 250%-át, az igénylő és a vele együtt költözők esetén pedig – az együtt költözők jövedelmét is figyelembe véve – a 200%-át. Vizsgálják azt is, hogy a bérlemény után bérleti díj, használati díj, külön szolgáltatási díj vagy közüzemi díjtartozása fennáll-e a bérlőnek, valamint a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozóan valós adatokat közölnek-e. A bérleményben élőknek az ingatlanvagyona nem haladhatja meg a 1,5 M Ft-ot, amelyről nyilatkozniuk kell.
Feltétel továbbá, hogy nem lehet a bérlőnek vagy a vele együtt élő személynek az önkormányzattal vagy bármely közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló gazdasági társaságával, intézményével szemben lejárt követelése.
A felülvizsgálatra azért van szükség, hogy aki a fenti feltételeknek nem felel meg, jogosulatlanul ne vehesse igénybe a lakbértámogatást, a továbbiakban piaci alapon meghatározott bérleti díjat kell fizetnie, amelynek mértéke: az alapbérleti díj – 700 Ft/m2/hó – és a lakás és lakóépület környezete alapján meghatározott 0,5-10-ig terjedő szorzószám szorzata.
Fontos tudni, hogy a felülvizsgálathoz a bérlő köteles a bérbeadó felhívására a jövedelmi és vagyoni viszonyait igazolni, a szükséges dokumentumokat, igazolásokat rendelkezésre bocsátani. A határidő elmulasztása vagy a felülvizsgálattal kapcsolatos más kötelezettség megszegése esetén a lakbértámogatást a mulasztás vagy a kötelezettségszegés hónapját követő hónap első napjával megszüntetik, és a bérlő a piaci alapon meghatározott bérleti díj fizetésére köteles.

További híreink

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk