https://kolorline.hu/Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Augusztus 6-án nyílt meg a kazincbarcikai sportlegendák relikviái kiállítás a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. Aki lemaradt róla, szeptember 2-ig megtekintheti az egyedülálló gyűjteményt.

A megnyitón Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere köszöntötte a közönséget.
– Annak a jelentőségéről, hogy Kazincbarcika nemzeti sportváros, tudnunk kell nekünk is. Egy ilyen kiállítás mindig megmutatja, hogy a városban a sportnak milyen ereje van. Azt, hogy a következő generációnak a testmozgást, a versengést, az egészséges életmódot hogyan tudjuk megmutatni, megszerettetni, nagyon fontos. Már most érkeztek felajánlások, ezért reményeim szerint tovább fog fejlődni ez a tárlat, és hamarosan állandó kiállítás nyílhat az itt bemutatott relikviákból, már csak egy helyszínt kell találnunk nekik. Fontosnak tartom, hogy a településünkön folyó sportéletet bemutassuk. Lássák az országban és a határon túl, hogy milyen büszkék vagyunk – mondta el a városvezető.

Az esemény házigazdája Knézy Jenő sportkommentátor volt, aki elárulta, hogy a sport mellett nagyon szereti a régiségeket is, így ez a kiállítás igazán közel áll a szívéhez.
– Én mindig hiszek abban, hogy a sportnak közösségformáló ereje van. Ez a kiállítás az 50-es évek közepétől megmutatja, hogy Kazincbarcikán milyen sportélet volt. Szerintem ez nagyon fontos és hiánypótló, és minden várost arra biztatnék, ha van egy ilyen gazdag sportmúltja, mint Kazincbarcikának, akkor legyen egy ilyen megfelelő kiállítása. Azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik felajánlották ide a relikviáikat, mezeket, érmeket, azok eljöttek és könnyes szemmel nézegették, mi volt 50-ben, 60-ban hetvenben. Ennél szívet melengetőbb kevés van – árulta el a házigazda.

A kiállításon láthatóak többek között labdarúgás, röplabda kézilabda tenisz, sakk, és súlyemelő relikviák is. A szakosztályok sportáganként körülbelül 10-15 tárgyat, köztük mezeket, labdákat, valamint kupákat ajánlottak fel.
– Körülbelül három hónappal ezelőtt a városvezetés kitalálta a kiállítás megvalósulásának a lehetőségét. Az első lépésként a városban dolgozó aktív, nagy múlttal rendelkező legendákat sikerült megszólítanunk szinte minden sportágban. Nagy örömömre szolgált, hogy a tárlat egyik fő szervezője lehettem, hiszen olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akik a városi sportmúltat megteremtették és igazi példaképpé váltak, akik mintát mutattak a leendő sportolók számára. A legendák minden kapcsolati tőkéjüket felhasználva megszervezték ennek a kiállításnak a tárgyi anyagait. Szeptemberben meginvitáljuk az iskolásokat is, akik reményeink szerint a látottak alapján minél többen elkezdenek majd sportolni – fejtette ki véleményét Kovács László, önkormányzati tanácsadó.

A Kazincbarcikai Sportlegendák Relikviáiból összeállt kiállítás szeptember 2-áig tekinthető meg a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. 

 

További híreink

Fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2023. jún 04. 12:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata — Szitka Péter polgármester irányításával — 2022-ben is felelősen és takarékosan gazdálkodott, így további fontos fejlesztések kezdődhetnek el és valósulhatnak meg idén a városban. A teljesség igénye nélkül: műfüves pálya épül több tagiskola udvarán, felújítások zajlanak majd a Varázskert Bölcsődében és a Kincsem Napköziben, várhatóan újabb házfalakra kerülhetnek falfestmények, és energetikai korszerűsítés kezdődik az Egressy Béni Művelődési Központban.

Ismét zenével és szépséggel játszik a víz a városban

Dátum: 2023. jún 04. 09:00

Újra eljött az év jobbik fele a szökőkút-hódolók számára is. Megeredtek Kazincbarcika bombázó vízi szépségei, élükön a főattrakciót jelentő Fő téri zenés vízijáték-show-val, hogy beindítsák a tekintetet és a nyári hangulatot is.

Erasmus program — a fenntarthatósággal ismerkedtek nemzetközi vendégek Kazincbarcikán

Dátum: 2023. jún 03. 21:00

A Kazinczy Ferenc Tagiskola sikeresen pályázott az Erasmus fenntarthatósági és környezetvédelmi programra, melynek részeként török, román és olasz delegációval közösen térképezik fel a résztvevők egymás zöldprogramjait. A projekt 3. állomásaként — az olaszországi és a törökországi látogatásokat követően — a delegáció tagjai Kazincbarcikára érkeztek egy hétre, ahol helyi fenntarthatósági megoldásokkal ismerkedtek.

Átadták a műfüves pályát a Kazinczy udvarán

Dátum: 2023. jún 03. 18:15

Ünnepélyesen átadták a Kazinczy Ferenc Tagiskola udvarán épült műfüves pályát és atlétikai pályát. A beruházás többes célt szolgál: egyrészt a mindennapos testnevelés keretében a sportiskola diákjai vehetik igénybe, másrészt pedig a Kolorcity Kazincbarcika edzéseinek is ez lesz az egyik helyszíne a jövőben.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári színházi esték Kazincbarcikán — Körúti Színház: Zsákbamacska

Mezey István Művészeti Központ udvara

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

A Miskolci Szimfonikus Zenekar promenád koncertje

Mezey István Művészeti Központ udvara

Nyári színházi esték Kazincbarcikán — Körúti Színház: Óz, a csodák csodája

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk