https://kolorline.hu/Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Augusztus 6-án nyílt meg a kazincbarcikai sportlegendák relikviái kiállítás a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. Aki lemaradt róla, szeptember 2-ig megtekintheti az egyedülálló gyűjteményt.

A megnyitón Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere köszöntötte a közönséget.
– Annak a jelentőségéről, hogy Kazincbarcika nemzeti sportváros, tudnunk kell nekünk is. Egy ilyen kiállítás mindig megmutatja, hogy a városban a sportnak milyen ereje van. Azt, hogy a következő generációnak a testmozgást, a versengést, az egészséges életmódot hogyan tudjuk megmutatni, megszerettetni, nagyon fontos. Már most érkeztek felajánlások, ezért reményeim szerint tovább fog fejlődni ez a tárlat, és hamarosan állandó kiállítás nyílhat az itt bemutatott relikviákból, már csak egy helyszínt kell találnunk nekik. Fontosnak tartom, hogy a településünkön folyó sportéletet bemutassuk. Lássák az országban és a határon túl, hogy milyen büszkék vagyunk – mondta el a városvezető.

Az esemény házigazdája Knézy Jenő sportkommentátor volt, aki elárulta, hogy a sport mellett nagyon szereti a régiségeket is, így ez a kiállítás igazán közel áll a szívéhez.
– Én mindig hiszek abban, hogy a sportnak közösségformáló ereje van. Ez a kiállítás az 50-es évek közepétől megmutatja, hogy Kazincbarcikán milyen sportélet volt. Szerintem ez nagyon fontos és hiánypótló, és minden várost arra biztatnék, ha van egy ilyen gazdag sportmúltja, mint Kazincbarcikának, akkor legyen egy ilyen megfelelő kiállítása. Azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik felajánlották ide a relikviáikat, mezeket, érmeket, azok eljöttek és könnyes szemmel nézegették, mi volt 50-ben, 60-ban hetvenben. Ennél szívet melengetőbb kevés van – árulta el a házigazda.

A kiállításon láthatóak többek között labdarúgás, röplabda kézilabda tenisz, sakk, és súlyemelő relikviák is. A szakosztályok sportáganként körülbelül 10-15 tárgyat, köztük mezeket, labdákat, valamint kupákat ajánlottak fel.
– Körülbelül három hónappal ezelőtt a városvezetés kitalálta a kiállítás megvalósulásának a lehetőségét. Az első lépésként a városban dolgozó aktív, nagy múlttal rendelkező legendákat sikerült megszólítanunk szinte minden sportágban. Nagy örömömre szolgált, hogy a tárlat egyik fő szervezője lehettem, hiszen olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akik a városi sportmúltat megteremtették és igazi példaképpé váltak, akik mintát mutattak a leendő sportolók számára. A legendák minden kapcsolati tőkéjüket felhasználva megszervezték ennek a kiállításnak a tárgyi anyagait. Szeptemberben meginvitáljuk az iskolásokat is, akik reményeink szerint a látottak alapján minél többen elkezdenek majd sportolni – fejtette ki véleményét Kovács László, önkormányzati tanácsadó.

A Kazincbarcikai Sportlegendák Relikviáiból összeállt kiállítás szeptember 2-áig tekinthető meg a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. 

 

További híreink

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

Muzsikáló templomok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 05. 15:00

Öt napon át szól muzsikaszó Kazincbarcika öt templomában. Fellépnek a Magyar Állami Operaház és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művészei, valamint koncertet ad Csézy is.

KolorTV élőben

Programajánló

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Galéria ’70

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk