https://kolorline.hu/Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Augusztus 6-án nyílt meg a kazincbarcikai sportlegendák relikviái kiállítás a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. Aki lemaradt róla, szeptember 2-ig megtekintheti az egyedülálló gyűjteményt.

A megnyitón Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere köszöntötte a közönséget.
– Annak a jelentőségéről, hogy Kazincbarcika nemzeti sportváros, tudnunk kell nekünk is. Egy ilyen kiállítás mindig megmutatja, hogy a városban a sportnak milyen ereje van. Azt, hogy a következő generációnak a testmozgást, a versengést, az egészséges életmódot hogyan tudjuk megmutatni, megszerettetni, nagyon fontos. Már most érkeztek felajánlások, ezért reményeim szerint tovább fog fejlődni ez a tárlat, és hamarosan állandó kiállítás nyílhat az itt bemutatott relikviákból, már csak egy helyszínt kell találnunk nekik. Fontosnak tartom, hogy a településünkön folyó sportéletet bemutassuk. Lássák az országban és a határon túl, hogy milyen büszkék vagyunk – mondta el a városvezető.

Az esemény házigazdája Knézy Jenő sportkommentátor volt, aki elárulta, hogy a sport mellett nagyon szereti a régiségeket is, így ez a kiállítás igazán közel áll a szívéhez.
– Én mindig hiszek abban, hogy a sportnak közösségformáló ereje van. Ez a kiállítás az 50-es évek közepétől megmutatja, hogy Kazincbarcikán milyen sportélet volt. Szerintem ez nagyon fontos és hiánypótló, és minden várost arra biztatnék, ha van egy ilyen gazdag sportmúltja, mint Kazincbarcikának, akkor legyen egy ilyen megfelelő kiállítása. Azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik felajánlották ide a relikviáikat, mezeket, érmeket, azok eljöttek és könnyes szemmel nézegették, mi volt 50-ben, 60-ban hetvenben. Ennél szívet melengetőbb kevés van – árulta el a házigazda.

A kiállításon láthatóak többek között labdarúgás, röplabda kézilabda tenisz, sakk, és súlyemelő relikviák is. A szakosztályok sportáganként körülbelül 10-15 tárgyat, köztük mezeket, labdákat, valamint kupákat ajánlottak fel.
– Körülbelül három hónappal ezelőtt a városvezetés kitalálta a kiállítás megvalósulásának a lehetőségét. Az első lépésként a városban dolgozó aktív, nagy múlttal rendelkező legendákat sikerült megszólítanunk szinte minden sportágban. Nagy örömömre szolgált, hogy a tárlat egyik fő szervezője lehettem, hiszen olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akik a városi sportmúltat megteremtették és igazi példaképpé váltak, akik mintát mutattak a leendő sportolók számára. A legendák minden kapcsolati tőkéjüket felhasználva megszervezték ennek a kiállításnak a tárgyi anyagait. Szeptemberben meginvitáljuk az iskolásokat is, akik reményeink szerint a látottak alapján minél többen elkezdenek majd sportolni – fejtette ki véleményét Kovács László, önkormányzati tanácsadó.

A Kazincbarcikai Sportlegendák Relikviáiból összeállt kiállítás szeptember 2-áig tekinthető meg a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. 

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk