https://kolorline.hu/A társasházakban se játszunk a tűzzel!

A társasházakban se játszunk a tűzzel!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén már négy esetben kellett kivonulnia a kazincbarcikai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltóinak társasházban keletkezett tűz miatt, így tizenhatra nőtt 2020 óta az ilyen típusú tűzesetek száma. Az tüzek nagy részét a tűzhelyen felejtett étel, illetve a pincében vagy a lépcsőházban lévő, használaton kívüli tárgyak és szemét begyulladása okozta.

A társasház az ingatlantulajdon, ezen belül a közös tulajdonban álló ingatlan különleges formája. Olyan jogi megoldás, mely lehetőséget ad arra, hogy a tulajdon egyrészt egységes tulajdonként jelenjen, másrészt az egyes társasházi lakások a tulajdonosok kizárólagos tulajdonát képezik.

tűz

A földterület, melyen a társasház áll, az épület szerkezeti elemei közös tulajdonban állnak. A közös tulajdont a társasház ingatlan-nyilvántartási törzslapján tüntetik fel. Az egyes tulajdonostársak kizárólagos tulajdonában álló lakásokat pedig az ingatlan-nyilvántartási különlapon tüntetik fel. Ez a jogi konstrukció lehetőséget nyújt arra, hogy a többlakásos ingatlanok esetében a tulajdonosok élvezzék a tulajdon egységéből fakadó előnyöket, másrészt a saját maguk által kizárólagosan használt ingatlanrész kizárólagos tulajdonát is megkapják és arról egyszerűen és áttekinthetően rendelkezhessenek. Viszont a társas együttélésnek vannak olyan íratlan, s legfőképpen írott szabályai melyeket a lakóknak kötelességük betartani.

tűz

A társasházak területén a katasztrófavédelem munkatársai rendszeresen tartanak hatósági ellenőrzéseket, amelyek során a vonatkozó jogszabályi előírások, esetleges egyedi határozatokban foglaltak teljesülését vizsgálják. Erről, valamint az ehhez kapcsolódó szabályokról Gálik László Patrik tűzoltó őrnagy, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője tájékoztatott.

tűz

A hatósági ellenőrzések célja a biztonság megteremtése, a lakóépületekben történő tűzmegelőzési szabályok teljesülésének kontrollja. A társasházak területén a tűzbiztonság megteremtése, fenntartása, a tűz által okozott életveszély elkerülése a lakók közös érdeke, valamint a társásházkezelők felelőssége is.

tűz

A társasházak alapvető tűzvédelmi karakterisztikáját - aktív és passzív tűzvédelmi rendszerét - a lakóépület építési időszakában hatályos jogszabályi, műszaki előírások határozták meg. A lakóépület építési időszakában elvárt biztonsági szintet a használat során folyamatosan fent kell tartani.

tűz

A tulajdonosnak, bérlőnek, üzemeltetőnek a lakóingatlanok területén is be kell tartaniuk a kapcsolódó tűzvédelmi használati szabályokat, ügyelniük kell arra, hogy tevékenységükkel ne okozzanak tüzet, vagy robbanást.

tűz

Fontos, hogy a lakóépületek megközelíthetőek legyenek a tűzoltógépjárművekkel, a középmagas lakóépületek tűzoltási felvonulási területén pedig tilos a parkolás. Mindez azért szükséges, hogy a mentést célzó tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

tűz

A társasházak azon közlekedőin, lépcsőházaiban, amelyek egyben menekülési útvonalként is szolgálnak, nem helyezhetők el éghető anyagok és az útvonalat leszűkítő tárgyak.

tűr

Fotók: Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

További híreink

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.