https://kolorline.hu/Kényszerű díjemelések Kazincbarcikán, bezár a Városi Fedett Uszoda

Kényszerű díjemelések Kazincbarcikán, bezár a Városi Fedett Uszoda

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Drasztikusan emelkedő energia-, élelmiszerárak, beszerzési nehézségek, elszabadult infláció… mint minden település, úgy Kazincbarcika Város Önkormányzata is kénytelen emelni az önkormányzati szolgáltatási díjakon.

Több alkalommal írtunk felületeinken arról, hogy a folyamatos kormányzati megvonások miatt évek óta bizonytalan az önkormányzatok feladatainak a tervezése. Kazincbarcikán nagyon feszes, átgondolt és takarékos tervezés és gazdálkodás zajlik, törekedve az állandó racionalizálásra, de az elmúlt években bizony nagyon komoly fejtörést okoz a városvezetésnek, a képviselő-testületnek, hogyan tudja biztosítani az önkormányzat a kötelező feladatok, illetve a magára vállalt nem kötelező feladatok ellátását. A háború okozta energiaválságot a kormány láthatóan nem tudja kezelni, így drasztikusan megemelkedtek az energiaárak, az elhibázott gazdaságpolitika miatt drágultak az élelmiszerárak, gondot okoznak a beszerzések, az egekbe szökött az infláció. A folyamatosan emelkedő közüzemi-és anyagárak emelkedése ellenére az önkormányzat nem emelte a szolgáltatások díját. A város elérte a falat, már nem tudja tovább finanszírozni a különböző szolgáltatások pluszköltségeit, emiatt elkerülhetetlenül díjemelésre kényszerül.
– Milliárdos kormányzati elvonások terhelik Kazincbarcika önkormányzatát 2022-ben is. A város idei, nagyjából 6,5 milliárd forintos költségvetéséből szolidaritási hozzájárulás jogcímen 1,3 milliárd forintot vonnak el, amit az önkormányzatnak önállóan kell kigazdálkodnia. Ehhez jön a korábban elvett gépjárműadó összege, a közterületi reklámhordozók után fizetett adók elvonása. Az önkormányzatok működését sajnos a kormányzat nem segíti, a központi, de településeket érintő döntéseket úgy hozzák meg, hogy a helyi vezetéssel nem egyeztetnek. Az elmúlt időszakban mindenki érezhette a költségek általános emelkedését: nemcsak az energiaár, hanem az élelmiszerárak, alapanyagok, munkabérek és szolgáltatások díjainak növekedését is. A városi szolgáltatásokat érintő díjemelésekre most azért van szükség, mert a folyamatosan emelkedő alapanyagárak és közüzemi díjak ellenére a korábbi években mi nem emeltünk a szolgáltatásaink összegén. A lakossági terhek központi csökkentésére vártunk, önkormányzatunk ameddig tudta, finanszírozta a megnövekedett kiadásokat, most viszont itt a határ – árulta el Klimon István alpolgármester, aki kiemelte, fontos tudni, hogy az önkormányzat a különböző
energiahordozókért piaci árat fizet, ami euró árfolyamú, így eszerint változik.
Ha körülnézünk, akkor láthatjuk, vannak olyan települések, ahol már szembesültek az új összegekkel, például Győrben vagy Miskolcon négy-ötszörös árat fizetnek már most az áramért és a gázért. Csodára sajnos Kazincbarcikán sem lehet számítani, és hol van még a tél!

Minimálisan nőnek a temetkezés költségei

A KSH idén közölt adatai szerint 2018 óta közel duplájára nőttek a temetkezési költségek. Csak január óta 7-8 százalékkal drágult meg átlagosan egy temetés ára Magyarországon. A Barcika Park Nonprofit Kft. által üzemeltetett Holdfény Temetkezés szolgáltatásai – mint minden ilyen tevékenységet folytató cégnél – két részből állnak. A közszolgáltatás törvényben meghatározott díjakkal történik, és kötelező minden temetkezési cég számára. A kegyeleti szolgáltatás viszont az egész országban piaci áron működik, tehát mindenki maga döntheti el mennyiért milyen minőségű szolgáltatást nyújt.
– Az elmúlt hónapokban szinte napról napra magasabbak az építőanyag-, a fa- és a beszállítói árak. Átlagosan 30%-os volt a költségek növekedése, emiatt szükségessé vált, hogy kb 20 %-kal emeljük a temetési szolgáltatásunk díját – mondta el Lukács Lívia ügyvezető, aki elárulta azt is, hogy ez a minimális díjnövekedés mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a megszokott színvonalon tudják biztosítani a hozzátartozóknak, hogy méltón tudják örök nyugalomba helyezni elhunyt szerettüket.

Továbbra is csak alapanyagárat kell fizetni a közétkeztetésért

Kazincbarcikán az önkormányzat megbízásából a Barcika Príma Kft. látja el a közétkeztetési szolgáltatásokat. Az önkormányzat a cég rezsiköltségét: energiafelhasználás, bérek, ételszállítás, stb., ahogy eddig is piaci áron kell, hogy finanszírozza a kormány döntése értelmében, hiszen jelenleg semmilyen állami támogatás nincs kilátásban. A képviselő-testület mindkét frakciója egyhangúlag szavazta meg a 30-35%-os emelést, ami kizárólag a nyersanyagra vonatkozik. A megnövekedett bér-és rezsiköltségeket továbbra is az önkormányzat finanszírozza.
– A helyi közétkeztetésben évek óta nem volt áremelkedés, de jelenleg a folyton növekvő, már kezelhetetlen élelmiszer– és alapanyag árak, beszerzési nehézségek miatt 30-35 %-os díjemelésre kényszerülünk. Bizonyára mindenki a saját bőrén is tapasztalja, hogy egy bevásárlás alkalmával, amiért eddig fizettünk 20000 Ft-ot, most akár 35000 Ft-ot is ott hagyunk a kasszánál – fejtette ki véleményét Lőrincz Marianna, a kft. ügyvezetője, aki hozzátette, az emelés mértéke akár a duplája is lehetne, de az önkormányzat ennek egy részét átvállalja.
A szolgáltatás az október 1-jétől érvényes díjemeléseket követően is a megszokott színvonalon működik tovább, ugyanolyan minőségű és mennyiségű étel kerül a szolgáltatást igénybevevők elé, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről egyaránt.
Továbbra is megmarad a lehetőség az A és B menü választásra, amellyel bízunk benne, hogy sokkal többen élnek majd a jövőben. A és B menü közül választani a városi nevelési-oktatási és idősellátási intézmények közétkeztetési szolgáltatását igénybe vevőknek van lehetősége. A megszokott módon a regisztráltak a  https://barcikaprima.qb.hu/ , illetve a református nevelési-oktatási intézményeknél a  htpps://barcikaprima-ref.gb.hu  weboldalon a Menürendelés pontban választhatják ki a kívánt ételt.
A rendelést minimum 5 nappal előtte kell leadni online formában. Ha valamilyen okból nem kérik az ebédet, akkor az előző munkanapon délelőtt 9.00 óráig lemondhatják ugyanezen a felületen. Jelentős összegeket lehet spórolni azon, hogyha a szülők időben lemondják az étkezést azokra a napokra, amikor a gyermekük nem veszi igénybe a szolgáltatást, illetve ha az étkezést nem igényli (pl. ha a tízórait nem igényli a gyermek, lemondható).

Brutális gázárak - Ideiglenesen bezár a Városi Fedett Uszoda

Néhány nappal ezelőtt számos országos hírportálon olvashattunk róla, hogy Győr mellett több más város is bezárja az uszodáját. A kazincbarcikai Képviselő-testület szeptember 22-én döntött arról, hogy ideiglenesen, a többszörösére megnövekedett gázárak miatt bezárja a Városi Fedett Uszodát. A gázárváltozás az uszoda éves 85-110 millió forintos üzemeltetési költségét további, közel 200 millió forinttal növelné meg, vagyis a teljes üzemeltetési költség 450 millióra emelkedne, melyet a város saját forrásból nem tud kigazdálkodni. A jelenlegi gépészeti rendszer teljes egészében gázüzemmel működik, mind a medencék vizének felfűtése, mind a légtér fűtése gázzal történik.
A leendő vízi komplexum kapcsán a városvezetés kérésére a beruházó KSK Delfin Vízisport Klub már a tervezéskor kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy az épület fűtését a távhő rendszerhez való csatlakozásra alakíttassa ki, gondolva ezzel a lehető legköltséghatékonyabb működtetésre.

Emelkednek a Barcika Szolg Kft. által üzemeltetett intézmények bérleti díjai

A Barcika Szolg Kft. üzemelteti Kazincbarcikán a Bercsényi úti fiatalok garzonházát, a Muskátli Nyugdíjas házat, valamint a KolorLab Innovációs Központot.
– A megnövekedett energiaköltségek miatt a fiatalok garzonházában várhatóan 100 Ft-os négyzetméter ár növekedés várható. A Muskátli Nyugdíjasházban az emelkedő költségek mellett a gondnoki díjak is jelentősen növekedtek a minimálbér emelkedésével párhuzamosan. Az inkubátorházban a hűtő-fűtő rendszer villamosenergiával működik, amit az önkormányzat szintén piaci áron fizet – mondta el dr. Kovács László, a kft. ügyvezetője, aki elárulta azt is, hogy előreláthatóan 20-30 %-os díjemelkedésre kell számítani, hasonlóan más településekhez.

Nőnek a szociális szolgáltatások térítési díjai is

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ szociális ellátási intézményeiben szintén 20- 30 százalékos térítési díjemelésre számíthatnak a szolgáltatás igénybe vevői.
– Mindig kényes kérdés, amikor a szociális ellátás területén szükséges hozzányúlni a díjakhoz. Természetesen, az önkormányzat kiemelt célja a városi intézmények takarékos, átlátható és biztonságos működtetése, a kötelezően ellátandó feladatok biztosítása, a szociálisan rászorultak támogatása. Sajnos, az energiaáremelkedés erre a szektorra is kihatással van, hiszen az épületek rezsiköltségét, a munkatársak bérét, a szállítójárművek fenntartását a város finanszírozza – mondta el Klimon István alpolgármester.
– A bölcsődéink, az idősellátó intézményeink, a fogyatékkal élők és a demensek nappali ellátása, a hajléktalanellátás térítési díjai pár száz forinttal emelkednek majd – árulta el István Zsolt, a KSzSzK igazgatója.

A város képviselő-testülete pártpolitikai hovatartozás nélkül, „NEM” szavazat nélkül támogatta a kényszerű lépések meghozatalát.

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk