https://kolorline.hu/Kényszerű díjemelések Kazincbarcikán, bezár a Városi Fedett Uszoda

Kényszerű díjemelések Kazincbarcikán, bezár a Városi Fedett Uszoda

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Drasztikusan emelkedő energia-, élelmiszerárak, beszerzési nehézségek, elszabadult infláció… mint minden település, úgy Kazincbarcika Város Önkormányzata is kénytelen emelni az önkormányzati szolgáltatási díjakon.

Több alkalommal írtunk felületeinken arról, hogy a folyamatos kormányzati megvonások miatt évek óta bizonytalan az önkormányzatok feladatainak a tervezése. Kazincbarcikán nagyon feszes, átgondolt és takarékos tervezés és gazdálkodás zajlik, törekedve az állandó racionalizálásra, de az elmúlt években bizony nagyon komoly fejtörést okoz a városvezetésnek, a képviselő-testületnek, hogyan tudja biztosítani az önkormányzat a kötelező feladatok, illetve a magára vállalt nem kötelező feladatok ellátását. A háború okozta energiaválságot a kormány láthatóan nem tudja kezelni, így drasztikusan megemelkedtek az energiaárak, az elhibázott gazdaságpolitika miatt drágultak az élelmiszerárak, gondot okoznak a beszerzések, az egekbe szökött az infláció. A folyamatosan emelkedő közüzemi-és anyagárak emelkedése ellenére az önkormányzat nem emelte a szolgáltatások díját. A város elérte a falat, már nem tudja tovább finanszírozni a különböző szolgáltatások pluszköltségeit, emiatt elkerülhetetlenül díjemelésre kényszerül.
– Milliárdos kormányzati elvonások terhelik Kazincbarcika önkormányzatát 2022-ben is. A város idei, nagyjából 6,5 milliárd forintos költségvetéséből szolidaritási hozzájárulás jogcímen 1,3 milliárd forintot vonnak el, amit az önkormányzatnak önállóan kell kigazdálkodnia. Ehhez jön a korábban elvett gépjárműadó összege, a közterületi reklámhordozók után fizetett adók elvonása. Az önkormányzatok működését sajnos a kormányzat nem segíti, a központi, de településeket érintő döntéseket úgy hozzák meg, hogy a helyi vezetéssel nem egyeztetnek. Az elmúlt időszakban mindenki érezhette a költségek általános emelkedését: nemcsak az energiaár, hanem az élelmiszerárak, alapanyagok, munkabérek és szolgáltatások díjainak növekedését is. A városi szolgáltatásokat érintő díjemelésekre most azért van szükség, mert a folyamatosan emelkedő alapanyagárak és közüzemi díjak ellenére a korábbi években mi nem emeltünk a szolgáltatásaink összegén. A lakossági terhek központi csökkentésére vártunk, önkormányzatunk ameddig tudta, finanszírozta a megnövekedett kiadásokat, most viszont itt a határ – árulta el Klimon István alpolgármester, aki kiemelte, fontos tudni, hogy az önkormányzat a különböző
energiahordozókért piaci árat fizet, ami euró árfolyamú, így eszerint változik.
Ha körülnézünk, akkor láthatjuk, vannak olyan települések, ahol már szembesültek az új összegekkel, például Győrben vagy Miskolcon négy-ötszörös árat fizetnek már most az áramért és a gázért. Csodára sajnos Kazincbarcikán sem lehet számítani, és hol van még a tél!

Minimálisan nőnek a temetkezés költségei

A KSH idén közölt adatai szerint 2018 óta közel duplájára nőttek a temetkezési költségek. Csak január óta 7-8 százalékkal drágult meg átlagosan egy temetés ára Magyarországon. A Barcika Park Nonprofit Kft. által üzemeltetett Holdfény Temetkezés szolgáltatásai – mint minden ilyen tevékenységet folytató cégnél – két részből állnak. A közszolgáltatás törvényben meghatározott díjakkal történik, és kötelező minden temetkezési cég számára. A kegyeleti szolgáltatás viszont az egész országban piaci áron működik, tehát mindenki maga döntheti el mennyiért milyen minőségű szolgáltatást nyújt.
– Az elmúlt hónapokban szinte napról napra magasabbak az építőanyag-, a fa- és a beszállítói árak. Átlagosan 30%-os volt a költségek növekedése, emiatt szükségessé vált, hogy kb 20 %-kal emeljük a temetési szolgáltatásunk díját – mondta el Lukács Lívia ügyvezető, aki elárulta azt is, hogy ez a minimális díjnövekedés mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a megszokott színvonalon tudják biztosítani a hozzátartozóknak, hogy méltón tudják örök nyugalomba helyezni elhunyt szerettüket.

Továbbra is csak alapanyagárat kell fizetni a közétkeztetésért

Kazincbarcikán az önkormányzat megbízásából a Barcika Príma Kft. látja el a közétkeztetési szolgáltatásokat. Az önkormányzat a cég rezsiköltségét: energiafelhasználás, bérek, ételszállítás, stb., ahogy eddig is piaci áron kell, hogy finanszírozza a kormány döntése értelmében, hiszen jelenleg semmilyen állami támogatás nincs kilátásban. A képviselő-testület mindkét frakciója egyhangúlag szavazta meg a 30-35%-os emelést, ami kizárólag a nyersanyagra vonatkozik. A megnövekedett bér-és rezsiköltségeket továbbra is az önkormányzat finanszírozza.
– A helyi közétkeztetésben évek óta nem volt áremelkedés, de jelenleg a folyton növekvő, már kezelhetetlen élelmiszer– és alapanyag árak, beszerzési nehézségek miatt 30-35 %-os díjemelésre kényszerülünk. Bizonyára mindenki a saját bőrén is tapasztalja, hogy egy bevásárlás alkalmával, amiért eddig fizettünk 20000 Ft-ot, most akár 35000 Ft-ot is ott hagyunk a kasszánál – fejtette ki véleményét Lőrincz Marianna, a kft. ügyvezetője, aki hozzátette, az emelés mértéke akár a duplája is lehetne, de az önkormányzat ennek egy részét átvállalja.
A szolgáltatás az október 1-jétől érvényes díjemeléseket követően is a megszokott színvonalon működik tovább, ugyanolyan minőségű és mennyiségű étel kerül a szolgáltatást igénybevevők elé, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről egyaránt.
Továbbra is megmarad a lehetőség az A és B menü választásra, amellyel bízunk benne, hogy sokkal többen élnek majd a jövőben. A és B menü közül választani a városi nevelési-oktatási és idősellátási intézmények közétkeztetési szolgáltatását igénybe vevőknek van lehetősége. A megszokott módon a regisztráltak a  https://barcikaprima.qb.hu/ , illetve a református nevelési-oktatási intézményeknél a  htpps://barcikaprima-ref.gb.hu  weboldalon a Menürendelés pontban választhatják ki a kívánt ételt.
A rendelést minimum 5 nappal előtte kell leadni online formában. Ha valamilyen okból nem kérik az ebédet, akkor az előző munkanapon délelőtt 9.00 óráig lemondhatják ugyanezen a felületen. Jelentős összegeket lehet spórolni azon, hogyha a szülők időben lemondják az étkezést azokra a napokra, amikor a gyermekük nem veszi igénybe a szolgáltatást, illetve ha az étkezést nem igényli (pl. ha a tízórait nem igényli a gyermek, lemondható).

Brutális gázárak - Ideiglenesen bezár a Városi Fedett Uszoda

Néhány nappal ezelőtt számos országos hírportálon olvashattunk róla, hogy Győr mellett több más város is bezárja az uszodáját. A kazincbarcikai Képviselő-testület szeptember 22-én döntött arról, hogy ideiglenesen, a többszörösére megnövekedett gázárak miatt bezárja a Városi Fedett Uszodát. A gázárváltozás az uszoda éves 85-110 millió forintos üzemeltetési költségét további, közel 200 millió forinttal növelné meg, vagyis a teljes üzemeltetési költség 450 millióra emelkedne, melyet a város saját forrásból nem tud kigazdálkodni. A jelenlegi gépészeti rendszer teljes egészében gázüzemmel működik, mind a medencék vizének felfűtése, mind a légtér fűtése gázzal történik.
A leendő vízi komplexum kapcsán a városvezetés kérésére a beruházó KSK Delfin Vízisport Klub már a tervezéskor kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy az épület fűtését a távhő rendszerhez való csatlakozásra alakíttassa ki, gondolva ezzel a lehető legköltséghatékonyabb működtetésre.

Emelkednek a Barcika Szolg Kft. által üzemeltetett intézmények bérleti díjai

A Barcika Szolg Kft. üzemelteti Kazincbarcikán a Bercsényi úti fiatalok garzonházát, a Muskátli Nyugdíjas házat, valamint a KolorLab Innovációs Központot.
– A megnövekedett energiaköltségek miatt a fiatalok garzonházában várhatóan 100 Ft-os négyzetméter ár növekedés várható. A Muskátli Nyugdíjasházban az emelkedő költségek mellett a gondnoki díjak is jelentősen növekedtek a minimálbér emelkedésével párhuzamosan. Az inkubátorházban a hűtő-fűtő rendszer villamosenergiával működik, amit az önkormányzat szintén piaci áron fizet – mondta el dr. Kovács László, a kft. ügyvezetője, aki elárulta azt is, hogy előreláthatóan 20-30 %-os díjemelkedésre kell számítani, hasonlóan más településekhez.

Nőnek a szociális szolgáltatások térítési díjai is

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ szociális ellátási intézményeiben szintén 20- 30 százalékos térítési díjemelésre számíthatnak a szolgáltatás igénybe vevői.
– Mindig kényes kérdés, amikor a szociális ellátás területén szükséges hozzányúlni a díjakhoz. Természetesen, az önkormányzat kiemelt célja a városi intézmények takarékos, átlátható és biztonságos működtetése, a kötelezően ellátandó feladatok biztosítása, a szociálisan rászorultak támogatása. Sajnos, az energiaáremelkedés erre a szektorra is kihatással van, hiszen az épületek rezsiköltségét, a munkatársak bérét, a szállítójárművek fenntartását a város finanszírozza – mondta el Klimon István alpolgármester.
– A bölcsődéink, az idősellátó intézményeink, a fogyatékkal élők és a demensek nappali ellátása, a hajléktalanellátás térítési díjai pár száz forinttal emelkednek majd – árulta el István Zsolt, a KSzSzK igazgatója.

A város képviselő-testülete pártpolitikai hovatartozás nélkül, „NEM” szavazat nélkül támogatta a kényszerű lépések meghozatalát.

 

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk