https://kolorline.hu/Újabb kormányzati „ajándék”: tízszeres drágulás az intézményi távfűtésben

Újabb kormányzati „ajándék”: tízszeres drágulás az intézményi távfűtésben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kormány szeptember utolsó óráiban, október elsejétől egy tollvonással több mint tízszeresére növelte az önkormányzati intézmények távfűtési díját. A megemelkedett költségek egyúttal azt is jelentik, hogy kormányzati támogatás nélkül a településeken bölcsőde- és óvodabezárások, valamint elbocsátások jöhetnek.

A távhőszolgáltatás díja az elmúlt években sem a lakosság, sem pedig az intézmények, egyéb felhasználók esetében nem változott. Idén nyáron, a sokak által „szent tehénnek” titulált rezsicsökkentés feláldozásával már sejteni lehetett, hogy a távhőszektort sem kerülik el a díjemelések. Arról is suttogtak, hogy a lakosságnál – a gázt használó háztartásokhoz hasonlóan – is lesz emelkedés, és a rezsicsökkentett árat az átlagfogyasztáshoz kötik. Ez nem valósult meg, sokak szerint azért, mert a háztartások jelentős részében még mindig nem szabályozható a távfűtés.
Így maradt az intézményi kör, amelyben az épületek jelentős része az önkormányzatok fenntartásában működik. Ezek kerülnek most össztűz alá azzal, hogy a fűtési költségeik egyik napról a másikra tíz-tizenkétszeresére emelkednek. Kazincbarcikán ez a számok nyelvére fordítva azt jelenti, hogy az eddigi éves fűtési költség 65 millió forintról 762 millió forintra emelkedik éves szinten. Az összeg magában foglalja az összes bölcsőde, óvoda, szociális intézmény fűtési költségét, illetve az önkormányzati cégek távfűtött épületeit is.
– Az már most látható, hogy kormányzati segítség nélkül a jelenlegi helyzetet nem tudjuk fenntartani. Éves szinten több mint 700 millió forintos többletköltséget eredményezne, amely Kazincbarcika szintjén kigazdálkodhatatlan. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ne kelljen intézményeket bezárni, összevonni, kollégákat elbocsátani, de lássuk be, hogy ez innentől nem rajtunk múlik – utalt a kormányzati segítség fontosságára Szitka Péter polgármester.
A városvezető megosztotta hírportálunkkal, hogy a megemelkedett fűtési költségek csak a probléma egyik, nagyobb felét jelentik, ugyanis, ha a nem önkormányzati fenntartásban működő intézmények (iskolák, kórház) nem fogják tudni fizetni határidőre az esetükben is megemelt díjat, akkor az a helyi távhőszolgáltató, ezzel együtt pedig az önkormányzat csődjét is jelenthetik.

További híreink

Kolorcitybe érkezett a Mikulás

Dátum: 2022. dec 06. 21:52

Idén duplázott Kazincbarcikán a Mikulás, aki hétfőn és kedden is várta a gyerekeket a Mezey István Művészeti Központban. Nemcsak az óvodás és iskolás csoportok találkozhattak a Télapóval, hanem a családok is, mégpedig a Mikulás-házban.

Kazincbarcikát is elérte az országos üzemanyaghiány

Dátum: 2022. dec 05. 19:36

A kazincbarcikai kutak nagy részén hétfőn már egyáltalán nem volt üzemanyag, a belvárosban található töltőállomáson pedig több sorban kígyóztak az autók arra várva, hogy eljussanak az oszlopokig. Volt, akinek nem volt szerencséje.

Időszakosan megállítják a forgalmat a Mikulás-kocogás idején

Dátum: 2022. dec 05. 11:10

Néhány perces megállásra kényszerülnek az autósok december 5-én, 17:00 órától Kazincbarcika belvárosában.

II. adventi gyertyagyújtás

Dátum: 2022. dec 04. 20:19

December 4-én, vasárnap felgyúlt az advent koszorún a második gyertya lángja. A kazincbarcikaiak a Mezey István Művészeti Központ udvarán gyűltek össze.

KolorTV élőben

Programajánló

III. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

IV. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

A borsodi gyökerek

Don Bosco Sportközpont

Élő betlehem

Szent János görögkatolikus templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk