https://kolorline.hu/Rezsitámogatással segíti az önkormányzat a rászorulókat Kazincbarcikán

Rezsitámogatással segíti az önkormányzat a rászorulókat Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

December 1-jétől a szociálisan rászorulók jelentős mértékű támogatást igényelhetnek Kazincbarcika Város Önkormányzatától, amennyiben a rezsicsökkentett ár felett fogyasztanak villamosenergiát, illetve gázt, esetleg tűzifával fűtenek.

Az önkormányzati rezsitámogatásról november 28-i ülésén döntött Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Az összeg nem automatikusan jár, azt külön kell igényelni. A kérelem az önkormányzat honlapjáról, itt tölthető le, benyújtani pedig kizárólag személyesen lehet december 1. és április 30. között, a Hatósági Osztály Szociális csoportjánál, a Fő tér 36. szám alatt. Bővebb információ telefonon kérhető a Szociális csoport elérhetőségein, a 48/514-746 vagy a 48/514-783-as telefonszámok valamelyikén.

A teljes támogatási összeg akkor adható, ha a kérelem még december hónapban beérkezik, és a kérvényező a maximálisan adható támogatási összeg értékében kereskedelmi áron vásárolja a gázt vagy a villamosenergiát.

A jogosultak villamosenergiaár-támogatásra maximum 25.000 Ft-ot, gázár-támogatásra maximum 75.000 Ft-ot, tűzifa-vásárlásra pedig összesen 120.000 Ft-ot igényelhetnek a táblázatban olvasható feltételek teljesülése esetén. Többszörös támogatási igény kizárólag a villany és a gáz, vagy a villany és a tűzifa esetében nyújtható be. A gázár és a tűzifavásárlás támogatása együttesen nem igényelhető.

Az elhibázott kormányzati lépések miatt intézményi bezárások mellett kellett dönteni

A kormányzati döntések okán drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt Kazincbarcikán már több takarékossági intézkedés is született az elmúlt hetekben. Az első lépések után most arról született rendelet, hogy hogyan lehet a nehéz körülmények között élő városlakók számára elviselhetőbbé tenni a jelenlegi helyzetet. 

A magánszektor is egyre több nehézséggel küzd, folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akiken segíteni kell. Az Idősügyi Tanács ülésén is felmerült a szociális ellátások kiterjesztésének igénye. Ennek kapcsán elkezdődött a lehetőségek felmérése, és a rendkívüli energia-veszélyhelyzet miatt azonnali intézkedéseket kellett hozni ezen a területen is.
 


Az energiaválság, a magas infláció és a gazdasági recesszió sajnos nemcsak a települési önkormányzatokat sújtja, hanem egyre inkább begyűrűzik a családokba, otthonokba is. Bár egyelőre csak hetekre látunk előre, mégis azt kértem a szakértő kollégáktól, hogy mihamarabb kezdjék meg a szociális ellátórendszerünk felülvizsgálatát, és lehetőség szerint találjuk meg a módját, hogyan tudunk segíteni az esetlegesen nehéz vagy kilátástalan helyzetbe került városlakókon. Még akkor is, ha ez majd a forrás oldalon fájdalmas döntéseket jelent.

— közölte Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

A rezsicsökkentett ár csak meghatározott fogyasztásig jár 

A lakosság a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni, azaz augusztus 1-je óta az évi 2523 kWh feletti fogyasztást piaci áron kell megfizetnie. Ez a kormány döntése.

Ugyanezen jogszabály alapján augusztus 1-jétől a lakosság 1729 m3 éves gázfogyasztásig kaphat rezsitámogatást, az e feletti fogyasztás esetén a gázt is piaci áron vásárolhatja meg.

Támogatás igényelhető a terhek enyhítésére 

Kazincbarcika Város Önkormányzata úgy döntött, hogy a villamosenergia és a földgáz árának növekedése miatt, valamint a tűzifa megvásárlásához segítséget nyújt a lakosság számára.

Ennek forrásához a képviselő-testület a helyi adókat emelni kényszerült, amelynek mértéke minden adótípus esetében alatta marad a Magyar Kormány által, törvényileg maximalizált összegnek.

Az új támogatási forma az állami támogatásra nem jogosult, szociálisan rászorult személyeken kíván segíteni. Az önkormányzat ezentúl a „család” fogyasztási egységét kibővítve, háztartással számol, mint fogyasztási egységgel, hogy az együttélő, több generációs családok se szoruljanak ki a szociális ellátásból.

Az új támogatási formát 2022. december 1-jétől lehet igénybe venni 2023. április 30-ig.

A villamosenergiadíj-támogatás mellett igénybe vehető a földgázenergiadíj-támogatás vagy a tűzifa megvásárlását segítő támogatás.

A támogatás igénybevételéhez a következő jogosultsági feltételeknek kell teljesülnie:

 

További híreink

Tapsorkán kísérte a zenei gálát a Kodályban!  

Dátum: 2024. máj 15. 14:25

Nagy sikerrel zárult a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró zeneművészeti gálája május 13-án. A többféle felállásban fellépő növendékek azt mutatták meg, mennyit fejlődtek az elmúlt tanév során.

Gyermeki vetélkedődöntő és kiállítás a Zöld Völgy hulladékudvarában 

Dátum: 2024. máj 14. 13:00

A Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Természetfürkésző Játékot rendezett a Kazincbarcikai Tankerületi Központhoz tartozó iskolásoknak. A döntőbe jutott gyerekeket a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába vitték a sorsforduló döntő következő fordulóját lejátszani, és egyúttal tanulmányi túrán részt venni.

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 13. 22:11

Idén is várja Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusokat, hogy köszöntse őket pedagógusnap alkalmából. A programnak június 5-én (szerdán) 15:00 órától a Don Bosco Sportközpont ad otthont, a vendégfellépő pedig Bereczki Zoltán lesz.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk