https://kolorline.hu/Pályaorientációs nap a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Pályaorientációs nap a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A középiskolák, főleg a gimnáziumok életében meghatározó tényező a végzős diákok továbbtanulási hajlandósága és annak esélyei. A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban erre nagy hangsúlyt fektetnek, és újra pályaorientációs napot tartottak, ahol a környékbeli felsőoktatási intézmények, valamint szakmák mutatkozhattak be az iskola diákjai számára.

Interaktív előadások keretében szakmák mutatkoztak be a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium pályaorientációs napján. A programon előadóként vett részt Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

A mai fiatalságot az, hogy közéletiség, jóval kevesebbet érdekli, mint ahogyan azt a felnőtt társadalom gondolja

— vélte Szitka Péter.

A fiatalok azonban megerősítették a város első emberét abban, hogy ez nem minden esetben van így. Az előadás egyik hallgatója, Budai Zsófi szerint annak, aki például a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezi továbbtanulását, fontos, hogy a közéletiséggel is tisztában legyen, illetve azzal, hogy mi egy polgármester feladata a település vezetőjeként.

Én éppen azért választottam ezt az előadást, hogy betekintést nyerhessek a városvezető munkájába, és megismerkedhessek a helyi önkormányzati rendszer felépítésével. Szerintem a pályaorientációs nap megszervezésére nagy szükség van, és nemcsak a végzős évfolyam, hanem alapvetően mindenki számára, aki gimnáziumba jár. Itt segítséget kaphatnak a diákok ahhoz, hogy kiderüljön, milyen pályán szeretnének elhelyezkedni az életben.

— fogalmazott Budai Zsófia.

A pályaorientációs napon az egyetemek is bemutatkoztak. Előadást tartott többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik hallgatója, aki egykori szalézis diákként nyert felvételt a felsőoktatási intézménybe. Szalontai Lajos dékánhelyettes pedig a Miskolc Egyetem mellett korteskedett — kiemelve az anyag- és vegyészmérnöki szak jelentőségét. 

A gimnáziumok számára egyébként törvény írja elő a nyílt napok megtartását, segítve a végzősök pályaválasztását. 

A tizenegyedikeseknél és a tizenkettedikeseknél már kifejezetten a továbbtanulás a cél. Ebből következik, hogy nekik bemutatjuk a lehetőségeket egyrészt az egyetemek, másrészt pedig a különböző szakmák bemutatásával.

— közölte Balla Árpád, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója.

A pályaorientációs napon a diákok ellátogattak többek között a Médiacentrumba is. A KOLOR TV-ben tett programjuk során betekinthettek a kulisszák mögé, és a stúdióban kipróbálták például a greenboxot, valamint a bátrabbak beállhattak híradónk hátterébe is. A Kolor TV szerkesztőségében tett látogatás a leggyakorlatiasabb programok egyike volt.

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk