https://kolorline.hu/A véradókat ünnepelték Kazincbarcikán

A véradókat ünnepelték Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Vöröskereszt minden év végén elismeri a sokszoros és rendszeres véradókat. A hagyományos programon ezúttal is azok kaptak ajándékot, oklevelet és érmét, akik 25, 50, 75 vagy 100 alkalommal adták már vérüket más emberek életének megmentéséért.

Adj vért és ments meg 3 életet — szól a jól ismert szlogen. Kazincbarcikán ezt bizonyára sokan ismerik, mert a régióban első helyen áll városunk, már ami a véradók számát illeti. Akár erre is büszke lehetne Kazincbarcika, de arra talán még jobban, hogy hány ember életét mentették meg csak az elmúlt évben azok a helyiek, akik alkalmanként vagy rendszeresen elmentek véradásra. 

„A véradással saját magunk egészségét is ellenőrizzük, ráadásul valakinek segítséget tudunk nyújtani akár gyógyszer, akár vér formájában. Én papíron már 50-szeres véradó vagyok, és számomra ez fontos, mert másokon segíthetek.“

— mondta az ünnepségen Klómer Géza rendszeres véradó.

Nagy György szintén meghívott véradóként vett részt az ünnepségen. Hivatalosan 110 alkalommal adott már vért.

„Engem megfogott annak idején a szlogen, hogy adj vért, és ments meg 3 életet. Ahogy számolom, én mára már egy kisebb falunak segíthettem. A következő célom az, hogy meglegyen a 150. véradásom is.“

— fogalmazott Nagy György.A tudomány mai állása szerint az emberi vér semmi mással nem pótolható — mondta a Kazincbarcikán rendezett ünnepségen a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének megyei igazgatója. Grúbert Roland azt is közölte, hogy nagyon sok gyógyszerhez és életmentő műtéthez olyan vérkészítmények szükségesek, amelyek emberi vérből készülnek. Sürgősségi esetekben vagy előre tervezett műtéteknél pedig muszáj, hogy kellő mennyiségű véregység álljon rendelkezésre. 

„Az idei adventi időszakban és a két ünnep között is lehet majd vért adni a térségben, valamint a Miskolci Területi Vérellátóban. Én mindenkit arra buzdítok, hogy aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nincs 66, akkor jelentkezzen a következő véradásra.“

— hangsúlyozta Grúbert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének megyei igazgatója.

Az ünnepségre meghívást kapott Kazincbarcika alpolgármestere is. Klimon István úgy fogalmazott, hogy rendkívül büszke azokra a városlakókra, akik emberek életét mentették meg.

„Amikor először ad vért valaki, akkor biztos, hogy segít valakinek. Mert a vér mindig felhasználódik. Aki pedig többszörös véradó, az már egészen biztosan segített olyan nagy bajban is, amikor valakinek a legfontosabbja, az élete volt veszélyben. Úgyhogy az Önök munkájáért, áldozatkészségéért mindenki hálás lehet.“

— mondta Klimon István, alpolgármester. 

 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk