https://kolorline.hu/Szebb karácsony mintegy 800 kazincbarcikai családnak

Szebb karácsony mintegy 800 kazincbarcikai családnak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2022-es esztendő az eddigi legnehezebb volt Kazincbarcika életében. A város majd’ 70 éves fennállása óta nem került még annyi porszem a gépezetbe, mint az elmúlt három évben. A COVID-világjárvány után úgy tűnt, hogy minden helyrebillen, ám egyszer csak megjelent a gazdasági recesszió, az energiaválság és a magas infláció. Mindezek nemcsak az itt lakók életébe gördítettek hatalmas akadályokat, hanem a városéba is.

A városvezetés olyan döntéseket volt kénytelen meghozni, mint azelőtt sosem. Például szeptember utolsó napján kiderült, hogy október 1-jétől a kormány 18-szorosára emeli az intézmények részére a távhődíjat. Kazincbarcika Város Önkormányzata ekkor úgy határozott, hogy önmagán kezdi a spórolást. Először is olyan épületek bezárására került sor, mint például a városi fedett uszoda vagy az Egressy Béni Művelődési Központ, de lakat került a Polgármesteri Hivatal és a holding irodaépületének ajtajára is. 

A megszorítások

A bezárásokig az intézményekben nem indult el a fűtés, és amíg a távfűtéses lakásokban élők otthonában 24-25 fokos meleg volt, addig az önkormányzati rendszerben dolgozók közül sokan hűvös irodahelyiségekben voltak kénytelenek dolgozni november közepéig. Aztán ezek a kollégák olyan társasházi lakásokba költöztek, ahol lakossági árat kell fizetni a távfűtésért. Így biztosított lett számukra is a megfelelő hőmérséklet a téli hideg napokon. A dolgozók sajnos sok esetben félszobányi méretű helyiségekbe húzódtak össze, ahol még a közlekedés is nehézkes.

A kormány drasztikus döntései miatt szükségessé vált megszorítások Kazincbarcika Város Önkormányzatát is ellehetetleníthetik, kormányzati segítségről mostanáig nem esett szó. A kényszerű döntések sajnos nemcsak a kollégáknak, hanem a lakosságnak is fájnak.


Kazincbarcika város egyik legnagyobb munkáltatója az önkormányzat. Körülbelül 800-an dolgoznak az önkormányzatnál vagy annak cégeinél, intézményeinél, ez legalább ennyi családnak jelent megélhetést is városunkban. Olyan munkatársakról van szó, akik szívvel-lélekkel, éjjel-nappal tenni akarnak és tesznek is Kazincbarcikáért. Ezt az itt élők is láthatják, hiszen a temetői munkások, a konyhai kisegítők, az idősellátásban dolgozók, a bölcsődei nevelők, az óvodapedagógusok vagy a távhőkarbantartók… munkája a mindennapokban teszi élhetővé a várost és nyújt könnyebbséget az itt élőknek. Ők teremtik meg azokat a feltételeket, amelyek segítik a gördülékenyebb hétköznapokat mindannyiunk számára.

Nekik nehezebb a helyzetük a piaci szereplők foglalkoztatottjaihoz képest, hiszen az önkormányzati rendszerben alacsonyabbak a jövedelmek a versenyszférában tapasztalható bérekhez képest.

Juttatás a nehéz körülmények enyhítésére

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szitka Péter polgármester javaslatára december 15-i ülésén úgy döntött, hogy számukra év végi juttatást ad, egyfajta rezsitámogatást, figyelembe véve az egyre nagyobb méreteket öltő drágulást, amely mára az élelmiszereket, gyógyszereket, üzemanyagokat, közüzemi díjakat, így egyáltalán a megélhetést elérte. A juttatást még a decemberi hónapban megkapják a Polgármesteri Hivatalban és a város cégeinél, intézményeinél dolgozó munkatársak.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk