https://kolorline.hu/Szebb karácsony mintegy 800 kazincbarcikai családnak

Szebb karácsony mintegy 800 kazincbarcikai családnak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2022-es esztendő az eddigi legnehezebb volt Kazincbarcika életében. A város majd’ 70 éves fennállása óta nem került még annyi porszem a gépezetbe, mint az elmúlt három évben. A COVID-világjárvány után úgy tűnt, hogy minden helyrebillen, ám egyszer csak megjelent a gazdasági recesszió, az energiaválság és a magas infláció. Mindezek nemcsak az itt lakók életébe gördítettek hatalmas akadályokat, hanem a városéba is.

A városvezetés olyan döntéseket volt kénytelen meghozni, mint azelőtt sosem. Például szeptember utolsó napján kiderült, hogy október 1-jétől a kormány 18-szorosára emeli az intézmények részére a távhődíjat. Kazincbarcika Város Önkormányzata ekkor úgy határozott, hogy önmagán kezdi a spórolást. Először is olyan épületek bezárására került sor, mint például a városi fedett uszoda vagy az Egressy Béni Művelődési Központ, de lakat került a Polgármesteri Hivatal és a holding irodaépületének ajtajára is. 

A megszorítások

A bezárásokig az intézményekben nem indult el a fűtés, és amíg a távfűtéses lakásokban élők otthonában 24-25 fokos meleg volt, addig az önkormányzati rendszerben dolgozók közül sokan hűvös irodahelyiségekben voltak kénytelenek dolgozni november közepéig. Aztán ezek a kollégák olyan társasházi lakásokba költöztek, ahol lakossági árat kell fizetni a távfűtésért. Így biztosított lett számukra is a megfelelő hőmérséklet a téli hideg napokon. A dolgozók sajnos sok esetben félszobányi méretű helyiségekbe húzódtak össze, ahol még a közlekedés is nehézkes.

A kormány drasztikus döntései miatt szükségessé vált megszorítások Kazincbarcika Város Önkormányzatát is ellehetetleníthetik, kormányzati segítségről mostanáig nem esett szó. A kényszerű döntések sajnos nemcsak a kollégáknak, hanem a lakosságnak is fájnak.


Kazincbarcika város egyik legnagyobb munkáltatója az önkormányzat. Körülbelül 800-an dolgoznak az önkormányzatnál vagy annak cégeinél, intézményeinél, ez legalább ennyi családnak jelent megélhetést is városunkban. Olyan munkatársakról van szó, akik szívvel-lélekkel, éjjel-nappal tenni akarnak és tesznek is Kazincbarcikáért. Ezt az itt élők is láthatják, hiszen a temetői munkások, a konyhai kisegítők, az idősellátásban dolgozók, a bölcsődei nevelők, az óvodapedagógusok vagy a távhőkarbantartók… munkája a mindennapokban teszi élhetővé a várost és nyújt könnyebbséget az itt élőknek. Ők teremtik meg azokat a feltételeket, amelyek segítik a gördülékenyebb hétköznapokat mindannyiunk számára.

Nekik nehezebb a helyzetük a piaci szereplők foglalkoztatottjaihoz képest, hiszen az önkormányzati rendszerben alacsonyabbak a jövedelmek a versenyszférában tapasztalható bérekhez képest.

Juttatás a nehéz körülmények enyhítésére

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szitka Péter polgármester javaslatára december 15-i ülésén úgy döntött, hogy számukra év végi juttatást ad, egyfajta rezsitámogatást, figyelembe véve az egyre nagyobb méreteket öltő drágulást, amely mára az élelmiszereket, gyógyszereket, üzemanyagokat, közüzemi díjakat, így egyáltalán a megélhetést elérte. A juttatást még a decemberi hónapban megkapják a Polgármesteri Hivatalban és a város cégeinél, intézményeinél dolgozó munkatársak.

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk