https://kolorline.hu/Szebb karácsony mintegy 800 kazincbarcikai családnak

Szebb karácsony mintegy 800 kazincbarcikai családnak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2022-es esztendő az eddigi legnehezebb volt Kazincbarcika életében. A város majd’ 70 éves fennállása óta nem került még annyi porszem a gépezetbe, mint az elmúlt három évben. A COVID-világjárvány után úgy tűnt, hogy minden helyrebillen, ám egyszer csak megjelent a gazdasági recesszió, az energiaválság és a magas infláció. Mindezek nemcsak az itt lakók életébe gördítettek hatalmas akadályokat, hanem a városéba is.

A városvezetés olyan döntéseket volt kénytelen meghozni, mint azelőtt sosem. Például szeptember utolsó napján kiderült, hogy október 1-jétől a kormány 18-szorosára emeli az intézmények részére a távhődíjat. Kazincbarcika Város Önkormányzata ekkor úgy határozott, hogy önmagán kezdi a spórolást. Először is olyan épületek bezárására került sor, mint például a városi fedett uszoda vagy az Egressy Béni Művelődési Központ, de lakat került a Polgármesteri Hivatal és a holding irodaépületének ajtajára is. 

A megszorítások

A bezárásokig az intézményekben nem indult el a fűtés, és amíg a távfűtéses lakásokban élők otthonában 24-25 fokos meleg volt, addig az önkormányzati rendszerben dolgozók közül sokan hűvös irodahelyiségekben voltak kénytelenek dolgozni november közepéig. Aztán ezek a kollégák olyan társasházi lakásokba költöztek, ahol lakossági árat kell fizetni a távfűtésért. Így biztosított lett számukra is a megfelelő hőmérséklet a téli hideg napokon. A dolgozók sajnos sok esetben félszobányi méretű helyiségekbe húzódtak össze, ahol még a közlekedés is nehézkes.

A kormány drasztikus döntései miatt szükségessé vált megszorítások Kazincbarcika Város Önkormányzatát is ellehetetleníthetik, kormányzati segítségről mostanáig nem esett szó. A kényszerű döntések sajnos nemcsak a kollégáknak, hanem a lakosságnak is fájnak.


Kazincbarcika város egyik legnagyobb munkáltatója az önkormányzat. Körülbelül 800-an dolgoznak az önkormányzatnál vagy annak cégeinél, intézményeinél, ez legalább ennyi családnak jelent megélhetést is városunkban. Olyan munkatársakról van szó, akik szívvel-lélekkel, éjjel-nappal tenni akarnak és tesznek is Kazincbarcikáért. Ezt az itt élők is láthatják, hiszen a temetői munkások, a konyhai kisegítők, az idősellátásban dolgozók, a bölcsődei nevelők, az óvodapedagógusok vagy a távhőkarbantartók… munkája a mindennapokban teszi élhetővé a várost és nyújt könnyebbséget az itt élőknek. Ők teremtik meg azokat a feltételeket, amelyek segítik a gördülékenyebb hétköznapokat mindannyiunk számára.

Nekik nehezebb a helyzetük a piaci szereplők foglalkoztatottjaihoz képest, hiszen az önkormányzati rendszerben alacsonyabbak a jövedelmek a versenyszférában tapasztalható bérekhez képest.

Juttatás a nehéz körülmények enyhítésére

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szitka Péter polgármester javaslatára december 15-i ülésén úgy döntött, hogy számukra év végi juttatást ad, egyfajta rezsitámogatást, figyelembe véve az egyre nagyobb méreteket öltő drágulást, amely mára az élelmiszereket, gyógyszereket, üzemanyagokat, közüzemi díjakat, így egyáltalán a megélhetést elérte. A juttatást még a decemberi hónapban megkapják a Polgármesteri Hivatalban és a város cégeinél, intézményeinél dolgozó munkatársak.

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk