https://kolorline.hu/2023 rendhagyó, világhírű futóversenyt hoz Kazincbarcikára

2023 rendhagyó, világhírű futóversenyt hoz Kazincbarcikára

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Rögtön februárban egy nemzetközileg is jelentős, extravagáns futóversennyel indul Kazincbarcika 2023-as sportéve. Az amerikai eredetű, újhullámos és formabontó Backyard Ultra futóverseny meghódítja a világot, és most Kazincbarcikára is eljön. A versenyigazgató, Gyöngyösi Róbert és a többek között ultrafutóként is legendás Rakonczay Gábor mutatja be a részleteket.

A Backyard Ultra egy óráskörökre osztott futóverseny, ami az utolsó versenyző pályán maradásáig tart. A legkitartóbb versenyzők akár 24 óránál is hosszabban futnak, körönként 6,7, ám összesítve akár több száz kilométert. A pálya amatőröknek is szabad, bármennyi körre. A Backyard Ultrán kiváló élmény szurkolni, de megmérettetni még inkább az. 2023-ban Kazincbarcika lesz azon kevés magyar városok egyike, amely saját Backyard Ultra bajnokságot tart Non Plus Ultra néven február 3-án, 10:00 órától, a Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokának „karámjából” rajtolva.

A Non Plus Ultra egyúttal a 2024-es Backyard Ultra világbajnokság hivatalos kvalifikációs futama is, a backyardultra.comon is bejegyezve. A verseny kiemelt indulói között köszönthetjük Magyarország széperedményű ultrafutó élő legendáit és a Backyard Ultra magyar válogatott több tagját: többek között Hugyecz Edina, Sárosi Gyula és Keller Sándor mellett kazincbarcikai versenyigazgatónkat, Gyöngyösi Róbertet is. Csapatuk átlaga kiugróan jól sikerült a 2022-es Backyard Ultra csapat világbajnokságon: 45 perc 31 másodperc alatt fejezték be a köröket, és 37 induló nemzet között az előkelő 6. helyen végeztek. Azzal pedig új világrekordot állítottak fel, hogy mind a 15-en legalább 32 kört teljesítettek. 

Róbert a Kolorfutás eseménysorozat profi szervezését látva nyugodt szívvel kezdeményezte városában a Backyard Ultra bajnokság megrendezését. Gyorsan elnyerte az önkormányzat és Szitka Péter polgármester maradéktalan támogatását. A Kolorcity oldalán már megosztotta saját történetét és gondolatait a futam egyik díszvendégével, a többszörös világbajnoki helyezéseket begyűjtő 58 éves Bogár János ultrafutóval közösen. Itt tudjátok elolvasni.

A Kolorline egy másik neves indulót kérdezett meg a saját üzenetéről és Backyard Ultra sztorijáról: a szintén ünnepelt ultrafutót, extrém sportolót, kétszeres Guinness világrekordert, hatszoros óceánátkelő hajóst, sarkvidék-felfedezőt és Grönlandátszelőt, Rakonczay Gábort.


„Viszonylag korán kezdtem a futást. Gyerekként 9 éven át tájfutottam, 13 évesen már maratont futottam. A középiskolai és egyetemi évek alatt pedig sok kemény teljesítménytúra várt rám. 8 éve kezdtem el ultrázni. Gyorsan érdekelni kezdett, hogy pusztán a hosszabb távokon kívül hova lehet ezt még fokozni. Így teljesítettem a Magyarország átfutást vagy futottam fel a Mont Blancra. 6 napos, 800 kilométeres versenyből egy év alatt 3-at is nyertem. Ekkoriban tört be a köztudatba a Backyard Ultra, a teljesen újszerű, irtózatos mennyiségű újraindulással, óránkénti ritmussal és azzal a kihívással, hogy itt a verseny alatt nem marad bennünk folyamatosan a futómozgás. Kimondottan érdekelt. Két éve készülök rá, hogy kipróbáljam, és pont a kazincbarcikai Non Plus Ultra lesz az első alkalmam.”


 

Gábor szívesen éli meg az első Backyard Ultra versenyét kisebb közösségben, könnyedebb, családias légkörben.


„Megférnek a nagyversenyek mellett az ilyen alkalmak, pont ahogyan az erdei futásaim a Margit-sziget-körökkel. Üzenem azoknak, akinek megfordult a fejében a nevezés, hogyha már agyalnak rajta, akkor menni kell. Minden pozitív dolgot ki kell próbálni, amire hajlandóságot érzünk. A „menjek” vagy „ne menjek” közül a „ne menjekből” még sosem sült ki semmi jó. Itt a kezdőknek nagy eredmény bármennyi kört is teljesíteniük. Olyan ez, mint amikor felismerem az első szigetkörüket futókat, és arra gondolok, hogy ők többet tettek magukért aznap, mint én mondjuk 5 körrel. Ugyanígy, ha valaki csak elindul a kazincbarcikai Backyard Ultrán, az már milliószor többet tett önmagáért, mintha csak a TV-t nézte volna otthon.
A hosszútávfutás nagyon erős önismeretet ad. Kitapogathatóvá teszi a határainkat. Csak a megismerésük után lehet továbbtolni rajtuk. Már gyerekfejjel megtanultam, hogyha többet edzek, többet érek el. Ahogyan kevesebb edzéssel nem lehet többet kihozni magunkból, ugyanúgy lehetetlen több edzéssel kevesebbet elérni. A futás azonban több, mint edzés, bármilyen munkához megerősít, még egy sarkvidéki expedícióhoz is. A futás életforma: önmagunkkal töltött idő, fejszellőztetés, és fizikailag is karban tart. Ez közös bármelyik futásstílusban, és kíváncsian várom, hogyan mutatkozik meg ez a Backyardon, a sorozatos indulások és miniregenerálódások közepette.”


 


Ha Ti is kedvet kaptatok, és elgondolkodtatok az induláson, itt találjátok a gyakorlati játékszabályokat, korlátokat és lehetőségeket, illetve a regisztráció feltételeit.

Itt pedig a regisztrációs linket.

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk