https://kolorline.hu/2023 rendhagyó, világhírű futóversenyt hoz Kazincbarcikára

2023 rendhagyó, világhírű futóversenyt hoz Kazincbarcikára

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Rögtön februárban egy nemzetközileg is jelentős, extravagáns futóversennyel indul Kazincbarcika 2023-as sportéve. Az amerikai eredetű, újhullámos és formabontó Backyard Ultra futóverseny meghódítja a világot, és most Kazincbarcikára is eljön. A versenyigazgató, Gyöngyösi Róbert és a többek között ultrafutóként is legendás Rakonczay Gábor mutatja be a részleteket.

A Backyard Ultra egy óráskörökre osztott futóverseny, ami az utolsó versenyző pályán maradásáig tart. A legkitartóbb versenyzők akár 24 óránál is hosszabban futnak, körönként 6,7, ám összesítve akár több száz kilométert. A pálya amatőröknek is szabad, bármennyi körre. A Backyard Ultrán kiváló élmény szurkolni, de megmérettetni még inkább az. 2023-ban Kazincbarcika lesz azon kevés magyar városok egyike, amely saját Backyard Ultra bajnokságot tart Non Plus Ultra néven február 3-án, 10:00 órától, a Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokának „karámjából” rajtolva.

A Non Plus Ultra egyúttal a 2024-es Backyard Ultra világbajnokság hivatalos kvalifikációs futama is, a backyardultra.comon is bejegyezve. A verseny kiemelt indulói között köszönthetjük Magyarország széperedményű ultrafutó élő legendáit és a Backyard Ultra magyar válogatott több tagját: többek között Hugyecz Edina, Sárosi Gyula és Keller Sándor mellett kazincbarcikai versenyigazgatónkat, Gyöngyösi Róbertet is. Csapatuk átlaga kiugróan jól sikerült a 2022-es Backyard Ultra csapat világbajnokságon: 45 perc 31 másodperc alatt fejezték be a köröket, és 37 induló nemzet között az előkelő 6. helyen végeztek. Azzal pedig új világrekordot állítottak fel, hogy mind a 15-en legalább 32 kört teljesítettek. 

Róbert a Kolorfutás eseménysorozat profi szervezését látva nyugodt szívvel kezdeményezte városában a Backyard Ultra bajnokság megrendezését. Gyorsan elnyerte az önkormányzat és Szitka Péter polgármester maradéktalan támogatását. A Kolorcity oldalán már megosztotta saját történetét és gondolatait a futam egyik díszvendégével, a többszörös világbajnoki helyezéseket begyűjtő 58 éves Bogár János ultrafutóval közösen. Itt tudjátok elolvasni.

A Kolorline egy másik neves indulót kérdezett meg a saját üzenetéről és Backyard Ultra sztorijáról: a szintén ünnepelt ultrafutót, extrém sportolót, kétszeres Guinness világrekordert, hatszoros óceánátkelő hajóst, sarkvidék-felfedezőt és Grönlandátszelőt, Rakonczay Gábort.


„Viszonylag korán kezdtem a futást. Gyerekként 9 éven át tájfutottam, 13 évesen már maratont futottam. A középiskolai és egyetemi évek alatt pedig sok kemény teljesítménytúra várt rám. 8 éve kezdtem el ultrázni. Gyorsan érdekelni kezdett, hogy pusztán a hosszabb távokon kívül hova lehet ezt még fokozni. Így teljesítettem a Magyarország átfutást vagy futottam fel a Mont Blancra. 6 napos, 800 kilométeres versenyből egy év alatt 3-at is nyertem. Ekkoriban tört be a köztudatba a Backyard Ultra, a teljesen újszerű, irtózatos mennyiségű újraindulással, óránkénti ritmussal és azzal a kihívással, hogy itt a verseny alatt nem marad bennünk folyamatosan a futómozgás. Kimondottan érdekelt. Két éve készülök rá, hogy kipróbáljam, és pont a kazincbarcikai Non Plus Ultra lesz az első alkalmam.”


 

Gábor szívesen éli meg az első Backyard Ultra versenyét kisebb közösségben, könnyedebb, családias légkörben.


„Megférnek a nagyversenyek mellett az ilyen alkalmak, pont ahogyan az erdei futásaim a Margit-sziget-körökkel. Üzenem azoknak, akinek megfordult a fejében a nevezés, hogyha már agyalnak rajta, akkor menni kell. Minden pozitív dolgot ki kell próbálni, amire hajlandóságot érzünk. A „menjek” vagy „ne menjek” közül a „ne menjekből” még sosem sült ki semmi jó. Itt a kezdőknek nagy eredmény bármennyi kört is teljesíteniük. Olyan ez, mint amikor felismerem az első szigetkörüket futókat, és arra gondolok, hogy ők többet tettek magukért aznap, mint én mondjuk 5 körrel. Ugyanígy, ha valaki csak elindul a kazincbarcikai Backyard Ultrán, az már milliószor többet tett önmagáért, mintha csak a TV-t nézte volna otthon.
A hosszútávfutás nagyon erős önismeretet ad. Kitapogathatóvá teszi a határainkat. Csak a megismerésük után lehet továbbtolni rajtuk. Már gyerekfejjel megtanultam, hogyha többet edzek, többet érek el. Ahogyan kevesebb edzéssel nem lehet többet kihozni magunkból, ugyanúgy lehetetlen több edzéssel kevesebbet elérni. A futás azonban több, mint edzés, bármilyen munkához megerősít, még egy sarkvidéki expedícióhoz is. A futás életforma: önmagunkkal töltött idő, fejszellőztetés, és fizikailag is karban tart. Ez közös bármelyik futásstílusban, és kíváncsian várom, hogyan mutatkozik meg ez a Backyardon, a sorozatos indulások és miniregenerálódások közepette.”


 


Ha Ti is kedvet kaptatok, és elgondolkodtatok az induláson, itt találjátok a gyakorlati játékszabályokat, korlátokat és lehetőségeket, illetve a regisztráció feltételeit.

Itt pedig a regisztrációs linket.

További híreink

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

Eltemették a hősi halált halt rendőrt

Dátum: 2023. jan 26. 14:46

A Mátészalkai köztemetőben helyezték végső nyugalomra a 2 hete, szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőrt. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság rendőrautóinak szirénái is megszólaltak ma 13 órakor, így búcsúztak barcikai kollégái Baumann Pétertől.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Összevont Óvodák februári programjai

Kazincbarcikai Összevont Óvodák

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk