https://kolorline.hu/Felelősséggel tartozunk a kis kedvenceinkért

Felelősséggel tartozunk a kis kedvenceinkért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szilveszter sokaknak nem jelent mást, mint önfeledt szórakozást. Rengeteg helyen hangos dudaszó és zene szól, tűzijátékot, petárdát durrogtatnak, így köszöntik az új évet. Ez az időszak azonban a kutyatartóknál egészen máshogyan hat, ugyanis kedvenceik számára az év utolsó napja egyenlő a rettegéssel. Szomorú, de emiatt évente több ezer kutya szökik el otthonról szilveszter estéjén, és félő, hogy sosem találnak haza.

Két játékos selyemszőrű kölyök pulikutya otthonról tört ki még szilveszter éjjelén, annyira megijedtek a hangos tűzijátékoktól és petárdáktól. Gazdájuk a közösségi médiában kétségbeesetten kérte az állatbarátok segítségét kedvencei megkeresésében. Ez csak egy példa a számtalan közül, ami megkeserítette a kutyatulajdonosok életét. Persze akadnak pozitív történetek is, amikor a gondos gazda tudatosan figyelt arra, hogy háziállatai nyugodtan vészelhessék át a nehéz órákat.

Sajnos a szilveszter a kedvencek szemével rémisztő. Rengeteg kutya szökik el ilyenkor otthonról vagy épp séta közben, mert bepánikol az erőteljes hanghatástól. Egy kazincbarcikai kutyatulajdonos, Rex gazdája szintén felkészítette hűséges ebét még évekkel ezelőtt arra, hogy nyugalommal viselje, amikor hangosan durrannak a tűzijátékok.

Szerintem a gazdáknak ilyenkor jobban kellene vigyázniuk az állatokra, és fel kellene készíteniük kedvencüket a különböző impulzusokra, hangokra, fényjelenségekre. Ennek megvannak a maga trükkjei, amikkel meg lehet előzni azt a kellemetlenséget, hogy valaki elveszíti a szeretett kutyáját vagy macskáját. Úgy vélem, ez a fajta tragédia elsősorban az emberek felelőssége.

— mesélte Kelemen Tibor kutyasétáltatás közben.

A Kazincbarcikáról és környékéről szilveszterkor elkóborolt kutyák a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyére kerülnek. A szervezet néhány évvel ezelőtt Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával kezdte meg munkáját.

Kemény Beáta, a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyének vezetője szerint a háziállatok számára nemcsak a szilveszter éjjel, hanem az azt követő napok is gondot tudnak okozni, hiszen egy-egy kis kedvenc sokkos állapotba is kerülhet, de akár epilepsziás rohamot is kaphat. Így Beáta mindig azt javasolja, hogy aki igazán törődik kedvencével, az inkább tartsa maga mellett, illetve biztonságos helyen.

Szerencsére ebben az évben nem túl sok kutyust kellett mentenünk vagy visszavinnünk a gazdihoz. Csak egy pár kutya volt, de azok chippel voltak ellátva, így vissza is kerültek gazdáikhoz. Egyedül egy husky-jellegű lány kutya került be a telephelyre, ami a szilveszteri durrogtatás miatt szökhetett meg otthonról. Ő egyébkén Sajókazán csavargott.

— nyilatkozta kérdésünkre Kemény Beáta, a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyhelyvezetője.

Aki ráismer a leírás alapján a kutyájára, vagy esetleg kóbor állattal találkozik, értesítse a Borsod Állatvédő Alapítványt a következő elérhetőségek bármelyikén:

Web: www.borsodallatvedo.hu 
Facebook:
Borsod Állatvédő Alapítvány
Tel.: 06-30/528 4076

További híreink

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk