https://kolorline.hu/Duplán indult az új év Kazincbarcikán

Duplán indult az új év Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kétszeresen is telt házas koncerttel kezdődött 2023 Kazincbarcikán. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola és a Barcika Art Nonprofit Kft. közös szervezésében, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ és Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával újévi koncertnek adott otthont a művészeti iskola aulája. Az intézmény a Harmónia Énekkarral, a Melódia Kamarazenekarral, a növendékekkel, Jancsó Dóra színművész-énekesnővel, valamint Szolnoki Péter zeneszerző-énekessel hozta el a legnépszerűbb operetteket, musicalslágereket és örökzöld dallamokat.

Az előzmények

Az újévi koncert megrendezése immár több évtizedes múltra nyúlik vissza Kazincbarcikán. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola korábbi igazgatója, Várkoly Imre álmodta meg a programot, a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének ötlete alapján. Az első előadásból aztán hagyomány lett, és minden év elején az Egressy Béni Művelődési Központ színházterme telt meg nézőkkel, hogy a résztvevők közösen köszöntsék az új évet a művészeti iskola tanárainak, növendékeinek műsorával.
A koncertsorozat sikere töretlen, ám 3 évvel ezelőtt a COVID-járvány parkolóra kényszerítette a programot, ami most, 2023-ban — remélhetőleg véglegesen — visszaállt az eredeti célkitűzéséhez.


Méltó és megfelelő

Három év kihagyás után az idei koncert helyszíne a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola aulája volt. Többek között ennek okáról is beszélt köszöntőjében Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere.

„Ez az új esztendő picit nehezen indult. Rendhagyó a helyszín, miután az eseménynek eddig otthont adó Egressy Béni Művelődési Központot az energiaárak robbanása miatt be kellett zárni. Bízunk abban, hogy a 2024-es újévi koncert ismét az Egressy színháztermében kerülhet megrendezésre, amely reményeink szerint egy felújításon is átesik addig.”

— fogalmazott Klimon István. Az alpolgármester szerint, ha vidáman kezdődik az év, akkor az vidáman is folytatódik. Így azt kívánta beszédében, hogy legyen ez így az egész esztendőben.



Az év egyik legjelentősebb bemutatkozása

Az újévi koncert nemcsak a növendékek bemutatkozásáról szól, a tanárok is szeretik megmutatni magukat a közönségnek. Ez a program kiváló alkalom arra, hogy a résztvevők ne csak sztárvendégeket, hanem a művészeti iskolát is láthassák egy másfajta arculattal megjelenni. Ezt már Kerek Gábor intézményvezető mondta kérdésünkre.

„Ezeken a koncerteken könnyedebb műfajok jelennek meg:  operettek, musicalrészletek, ünnepi- és örökzöld dallamok. Az idei műsort hagyományos módon állítottuk össze, így megjelent benne énekkarunk, kamarazenekarunk, ifjú énekes tehetségeink, néptáncos és társastáncos növendékeink, valamint két sztárfellépő: Jancsó Dóra és Szolnoki Péter is.”



A jövő reménységei

A próbák idén csak egy héttel később kezdődhettek, ám az kijelenthető, hogy minden tökéletesen sikerült, sőt a közönség is megtalálhatta a produkciók között a számára megfelelőt.

Szert Krisztián Szabolcs általában zongorázik vagy néptáncol a fellépéseken. Azonban a tehetséges növendék ezúttal duóban és trióban énekelt szólót. A fiatal diákot örömmel töltötte el, hogy részese lehetett az előadásnak. 

„Már 2022-ben is készültünk erre a koncertre, de a próbahét volt az, ami kicsit fárasztóra sikerült. Persze meglett a teljes munkának az eredménye, és az este hatalmas élményként maradt meg számomra. Ez a koncert fantasztikus volt!"

— mesélte a műsor után megkönnyebbülve Szert Krisztián Szabolcs.



Az iskola hűséges rajongójaként tért haza

Az est egyik sztárfellépője Jancsó Dóra színművész-énekesnő volt, aki egykori kazincbarcikaiként lépett fel szülővárosában. A művésznő azt mondta: újévi koncert lévén nem volt kérdés számára, hogy szerepeljenek a repertoárban operettek és olyan örökzöld dallamok, amelyek a közönség nagy kedvencei.

„Olyan dalokat válogattunk, amiket ismerhet a közönség is. Ugyanis az a tapasztalatom, hogy az emberek szeretik, amikor a felcsendülő dal valami emléket idéz fel.”

— fogalmazott Jancsó Dóra. A színművész azt mondja, számára mindig különleges élmény Kazincbarcikára látogatni, mert szülővárosa jelenti az otthont, itt él családja, valamint itt laknak hozzátartozói és barátai is.

„De rajongója vagyok a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolának is. Ennek oka, hogy én magam is tanítok fiatalokat, így sok itt dolgozó tanár kollégával ismerjük egymást. Nagyra becsülöm munkájukat, hiszen csodálatos dolgot visznek véghez. Úgy vélem: mindegy, hogy a gyermekből később művész lesz-e vagy sem, mert pusztán az, amit a pedagógusok itt adnak nekik, az pótolhatatlan. Annyival többek lesznek általa, több lesz az életük és a személyiségük is.”

— zárta gondolatait a művésznő.



Megérdemelt vastaps

Az újévi koncert sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy gyakorlatilag egymás után kétszer is sikerült megtöltenie a nézőteret a közönségnek, így a műsort kétszer is előadták az este során a fellépők. Mindkét alkalommal vastapssal jutalmazták a produkciókat a művészekkel közösen ünneplő kazincbarcikaiak.

 

További híreink

A mentőket ünnepelték Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 10. 15:06

Magyarországon a mentők „születésnapja” május 10., mivel 1887-ben ezen a napon kezdte meg működését a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület. A jeles nap alkalmából Kazincbarcikán is elismerésben részesültek az életmentésben élenjáró mentők.

Tour de Hongrie — ismét megmutatta magát Kazincbarcika

Dátum: 2024. máj 09. 17:21

A Tour de Hongrie kerékpáros verseny második szakaszának befutója Kazincbarcika volt. A napot a brit Mark Cavendish nyerte, magára öltve a sárga trikót.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 22:33

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk