https://kolorline.hu/Elkezdődött az influenzajárvány

Elkezdődött az influenzajárvány

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Influenzajárvány tombol Magyarországon! Az országos tiszti főorvos szerint a számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest. Ez azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése.

Vitaminokkal az influenza ellen

Ahogyan az országban, úgy Kazincbarcikán is megnövekedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Van, aki tudatosan készül erre az időszakra, és gyümölcsökkel tölti fel vitaminháztartását, de olyan is, aki a gyógyszerek helyett inkább a megelőzésre esküszik.

Az orvosok szerint az influenza az idősebb korosztályra és a gyermekekre van a legnagyobb veszéllyel, de a fiatal felnőttek is nagy számban betegednek meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ statisztikája alapján január első hetében a betegek 21,1%-a 14 évnél fiatalabb gyermek, 33,5%-a 15-34 év közötti fiatal felnőtt volt, 30,5%-uk a 35-59 évesek, 14,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Dr. Perjési Zsolt kazincbarcikai háziorvos szerint a legfontosabb a betegség elleni védekezés, amit táplálkozással, rendszeres mozgással, a szervezet megerősítésével, illetve az oltás felvételével lehet leginkább támogatni.

„Még mindig nem késő az oltások felvétele. Nálunk van rendelkezésre álló készlet még, úgy vélem, hogy a többi kollégánál is van — elvileg jó nagy adagot kaptunk ősszel. Körülbelül 14 nap a védettség kialakulása, az influenzajárvány pedig akár március második feléig is tarthat.”

— mondta a Kolorline kérdésére Dr. Perjési Zsolt háziorvos.

Márciusig biztosan velünk lesz a járvány

A háziorvos úgy látja, hogy az influenzajárvány márciusig még súlyosbodhat, hiszen emellett jelen van egy RSV-nek nevezett vírus, illetve a COVID, így akár kevert fertőzések is kialakulhatnak. Ezek ellen nagy segítséget nyújthat az oltás, ám vannak szabályok, amiket be kell tartani.

„A lázas betegség mindenképpen kizáró ok, óvatosságból, ha komolyabb légúti tünetek vannak láz nélkül, akkor is azt szoktuk mondani, hogy várjunk vele.”

— fogalmazott Dr. Perjési Zsolt.

Aki veszélyeztetett, inkább oltasson

Az influenza elleni oltás felvételéhez előregisztráció szükséges, amit az adott rendelő telefonszámán lehet megtenni. A kockázati csoportba tartozók védőoltása térítésmentes. A 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegséggel élők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők ingyenesen vehetik fel az oltást.

 

További híreink

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

Kolorcountry a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 06. 15:00

Négy agglomerációs település is csatlakozott az idei Kolorfesztiválhoz. Sajóivánkán színházi előadás, az aggteleki Baradla-barlangban életműkoncert, Bánhorvátiban kamarazenei koncert, Szuhakállóban pedig könnyűzenei koncert várja az érdeklődőket.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk