https://kolorline.hu/Elkezdődött az influenzajárvány

Elkezdődött az influenzajárvány

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Influenzajárvány tombol Magyarországon! Az országos tiszti főorvos szerint a számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest. Ez azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése.

Vitaminokkal az influenza ellen

Ahogyan az országban, úgy Kazincbarcikán is megnövekedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Van, aki tudatosan készül erre az időszakra, és gyümölcsökkel tölti fel vitaminháztartását, de olyan is, aki a gyógyszerek helyett inkább a megelőzésre esküszik.

Az orvosok szerint az influenza az idősebb korosztályra és a gyermekekre van a legnagyobb veszéllyel, de a fiatal felnőttek is nagy számban betegednek meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ statisztikája alapján január első hetében a betegek 21,1%-a 14 évnél fiatalabb gyermek, 33,5%-a 15-34 év közötti fiatal felnőtt volt, 30,5%-uk a 35-59 évesek, 14,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Dr. Perjési Zsolt kazincbarcikai háziorvos szerint a legfontosabb a betegség elleni védekezés, amit táplálkozással, rendszeres mozgással, a szervezet megerősítésével, illetve az oltás felvételével lehet leginkább támogatni.

„Még mindig nem késő az oltások felvétele. Nálunk van rendelkezésre álló készlet még, úgy vélem, hogy a többi kollégánál is van — elvileg jó nagy adagot kaptunk ősszel. Körülbelül 14 nap a védettség kialakulása, az influenzajárvány pedig akár március második feléig is tarthat.”

— mondta a Kolorline kérdésére Dr. Perjési Zsolt háziorvos.

Márciusig biztosan velünk lesz a járvány

A háziorvos úgy látja, hogy az influenzajárvány márciusig még súlyosbodhat, hiszen emellett jelen van egy RSV-nek nevezett vírus, illetve a COVID, így akár kevert fertőzések is kialakulhatnak. Ezek ellen nagy segítséget nyújthat az oltás, ám vannak szabályok, amiket be kell tartani.

„A lázas betegség mindenképpen kizáró ok, óvatosságból, ha komolyabb légúti tünetek vannak láz nélkül, akkor is azt szoktuk mondani, hogy várjunk vele.”

— fogalmazott Dr. Perjési Zsolt.

Aki veszélyeztetett, inkább oltasson

Az influenza elleni oltás felvételéhez előregisztráció szükséges, amit az adott rendelő telefonszámán lehet megtenni. A kockázati csoportba tartozók védőoltása térítésmentes. A 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegséggel élők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők ingyenesen vehetik fel az oltást.

 

További híreink

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Dátum: 2023. febr 01. 20:25

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk