https://kolorline.hu/Közös ünnep a magyar kultúra napján

Közös ünnep a magyar kultúra napján

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy színes város, ahol a gyerekek és a felnőttek, a kezdők és a profik mind ugyanazt ünnepelték. Idén Kazincbarcikán a kultúra egyik bázisának, az Egressy Béni Művelődési Központnak a bezárása miatt az Ádám Jenő Tagiskolában emlékeztek a résztvevők arra, hogy 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én e napon tisztázta le Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk, a Himnusz kéziratát.

Ebben az évben méltó, különleges, mégis meghitt ünnepi műsorral tisztelgett a magyar kultúra előtt Kazincbarcika. Az Ádám Jenő Tagiskola kórusa és a Pollack Mihály Általános Iskola diákjai is a saját nyelvükön fogalmazták meg és mutatták be, mit jelentenek számukra a kulturális értékek. Énekeltek, verseket mondtak, így ünnepelték a magyar kultúra megőrzéséért tevékenykedőket és az abban maradandót alkotók munkásságát. A Pollack Mihály Általános Iskola felkészítő pedagógusa Kölcsey, Petőfi, Reményik Sándor és Tóth Árpád verseket, valamint Cseh Tamás-Bereményi Géza dalokat tanított meg a gyerekeknek. Ahogyan fogalmazott: a mai gyerekek rendkívül fogékonyak a kultúrára.

„Csupán 2 hét állt a diákok rendelkezésére, hogy a műsort betanulják, de szívvel-lélekkel adták elő a produkciót. Hiszem, hogy a gyermek azt tanulja meg, amit elé teszünk, azt szereti meg, amit mi szeretünk. És ha megmutatjuk neki a kultúra veretesebb és értékesebb részeit, akkor azt fogja megszeretni és megtanulni. Nekünk felnőtteknek rendkívül nagy a felelősségünk, hogy a kultúra megmaradjon.”

— mondta Ölveczki László, a Pollack Mihály Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára.A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük hazánkban. Éppen 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Dr. Makkai Orsolya alpolgármester beszédében nemzeti himnuszunk költőjét méltatta, kiemelve, hogy Kölcsey Ferenc gondolatai és írásai mennyire őszinték voltak, és hogy egész életében azt képviselte, amiben ő maga is hitt. Az alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte a kultúrát első számú célpontként elérő válságos helyzetet, ami az Egressy Béni Művelődési Központ bezárásához vezetett, illetve a Mezey István Művészeti Központ nyitvatartása miatti bizonytalanságot, de ide sorolta az Egressy Béni Városi Könyvtár könyvállományát, amelynek állagát csak megfelelő hőmérséklet biztosításával lehet szinten tartani. A szomorú tények természetesen nem vették el a fókuszt a kultúra ünnepéről.

„Hiszem, hogy idén méltón fogjuk ünnepelni többek között a Kolorcity városmárka 10 éves születésnapját. E kezdeményezés 2013-ban indult, és a mai napig színesíti Kazincbarcika kulturális és sportéletét, valamint a családok és a városlakók mindennapjait. Az idei ünnepet úgy kezdtük, hogy megjelent Kazincbarcika formabontó színes könyve, az Úti cél: Kolorcity.”

— közölte Dr. Makkai Orsolya.A kiadvány jelentősége a magyar kultúra napján hatványozott, hiszen nem egyszerű a digitális eszközök világában előrukkolni egy könyvvel, ám a város alpolgármestere mégis nagy szeretettel ajánlotta azt az ünnepség résztvevőinek figyelmébe. 

„A könyv Kazincbarcika történetét, múltját mutatja be, és picit a jövőjét is megpróbálja előrevetíteni. Kiemelt városi szereplők vagy városhoz kötődő emberek egyedi sztorijait, életútját dolgozza fel, és mutatja meg, hogy ki miért szereti Kazincbarcikát, ki miért kötődik a városhoz, és ki hogyan, miként dolgozik azért, hogy Kazincbarcika minél színesebb lehessen, és a városlakók minél büszkébbek lehessenek saját településükre.”

— fogalmazott az alpolgármester.Az ünnepi műsor részeként adták át a Kazincbarcika Város Képviselő-testülete által 2007-ben alapított BarcikArt kitüntető díjat, amelyet 2023-ban Hegedűs János grafikus, festő vehetett át. A díjból évente egy adományozható a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek. 

Hegedűs János a Kolorline-nak arról mesélt, hogy mennyire büszke kiállításaira, különösen a tavalyira, ahol 77 alkotását tekinthette meg a látogatóközönség. Az ünnepség részeként Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színművész előadása zárta az estet. A művész Babits, Petőfi, Pilinszky, Vörösmarty és kortárs versekkel tette igazán méltóvá a magyar kultúra napját 2023-ban Kazincbarcikán.

 

További híreink

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Dátum: 2023. febr 01. 20:25

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk