https://kolorline.hu/Közös ünnep a magyar kultúra napján

Közös ünnep a magyar kultúra napján

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy színes város, ahol a gyerekek és a felnőttek, a kezdők és a profik mind ugyanazt ünnepelték. Idén Kazincbarcikán a kultúra egyik bázisának, az Egressy Béni Művelődési Központnak a bezárása miatt az Ádám Jenő Tagiskolában emlékeztek a résztvevők arra, hogy 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én e napon tisztázta le Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk, a Himnusz kéziratát.

Ebben az évben méltó, különleges, mégis meghitt ünnepi műsorral tisztelgett a magyar kultúra előtt Kazincbarcika. Az Ádám Jenő Tagiskola kórusa és a Pollack Mihály Általános Iskola diákjai is a saját nyelvükön fogalmazták meg és mutatták be, mit jelentenek számukra a kulturális értékek. Énekeltek, verseket mondtak, így ünnepelték a magyar kultúra megőrzéséért tevékenykedőket és az abban maradandót alkotók munkásságát. A Pollack Mihály Általános Iskola felkészítő pedagógusa Kölcsey, Petőfi, Reményik Sándor és Tóth Árpád verseket, valamint Cseh Tamás-Bereményi Géza dalokat tanított meg a gyerekeknek. Ahogyan fogalmazott: a mai gyerekek rendkívül fogékonyak a kultúrára.

„Csupán 2 hét állt a diákok rendelkezésére, hogy a műsort betanulják, de szívvel-lélekkel adták elő a produkciót. Hiszem, hogy a gyermek azt tanulja meg, amit elé teszünk, azt szereti meg, amit mi szeretünk. És ha megmutatjuk neki a kultúra veretesebb és értékesebb részeit, akkor azt fogja megszeretni és megtanulni. Nekünk felnőtteknek rendkívül nagy a felelősségünk, hogy a kultúra megmaradjon.”

— mondta Ölveczki László, a Pollack Mihály Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára.A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük hazánkban. Éppen 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Dr. Makkai Orsolya alpolgármester beszédében nemzeti himnuszunk költőjét méltatta, kiemelve, hogy Kölcsey Ferenc gondolatai és írásai mennyire őszinték voltak, és hogy egész életében azt képviselte, amiben ő maga is hitt. Az alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte a kultúrát első számú célpontként elérő válságos helyzetet, ami az Egressy Béni Művelődési Központ bezárásához vezetett, illetve a Mezey István Művészeti Központ nyitvatartása miatti bizonytalanságot, de ide sorolta az Egressy Béni Városi Könyvtár könyvállományát, amelynek állagát csak megfelelő hőmérséklet biztosításával lehet szinten tartani. A szomorú tények természetesen nem vették el a fókuszt a kultúra ünnepéről.

„Hiszem, hogy idén méltón fogjuk ünnepelni többek között a Kolorcity városmárka 10 éves születésnapját. E kezdeményezés 2013-ban indult, és a mai napig színesíti Kazincbarcika kulturális és sportéletét, valamint a családok és a városlakók mindennapjait. Az idei ünnepet úgy kezdtük, hogy megjelent Kazincbarcika formabontó színes könyve, az Úti cél: Kolorcity.”

— közölte Dr. Makkai Orsolya.A kiadvány jelentősége a magyar kultúra napján hatványozott, hiszen nem egyszerű a digitális eszközök világában előrukkolni egy könyvvel, ám a város alpolgármestere mégis nagy szeretettel ajánlotta azt az ünnepség résztvevőinek figyelmébe. 

„A könyv Kazincbarcika történetét, múltját mutatja be, és picit a jövőjét is megpróbálja előrevetíteni. Kiemelt városi szereplők vagy városhoz kötődő emberek egyedi sztorijait, életútját dolgozza fel, és mutatja meg, hogy ki miért szereti Kazincbarcikát, ki miért kötődik a városhoz, és ki hogyan, miként dolgozik azért, hogy Kazincbarcika minél színesebb lehessen, és a városlakók minél büszkébbek lehessenek saját településükre.”

— fogalmazott az alpolgármester.Az ünnepi műsor részeként adták át a Kazincbarcika Város Képviselő-testülete által 2007-ben alapított BarcikArt kitüntető díjat, amelyet 2023-ban Hegedűs János grafikus, festő vehetett át. A díjból évente egy adományozható a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek. 

Hegedűs János a Kolorline-nak arról mesélt, hogy mennyire büszke kiállításaira, különösen a tavalyira, ahol 77 alkotását tekinthette meg a látogatóközönség. Az ünnepség részeként Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színművész előadása zárta az estet. A művész Babits, Petőfi, Pilinszky, Vörösmarty és kortárs versekkel tette igazán méltóvá a magyar kultúra napját 2023-ban Kazincbarcikán.

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk