https://kolorline.hu/Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Egyre kevesebben emlékezhetnek személyesen az 1954-es eseményekre. A 69 év alatt voltak mélypontok Kazincbarcika történetében, mint például a mostani globális hullámvölgy. Ez a fiatal város több nehézségen jutott már túl, a rendszerváltás környékén történtek iparvidékként viselték meg Kazincbarcikát. Ám városunk nem a tétlen múltba révedést választotta, hanem találékonyan előrenézett.

— ezt az évforduló kapcsán mondta Katona Csaba történész.Kazincbarcika több település összeolvadásából jött létre. Történelme városként még csak 69 esztendős, de elődtelepülései több száz éves múltra tekintenek vissza. Arculata és szerepe a Borsodi Vegyipari Vállalattal, a mai BorsodChem Zrt.-vel együtt alakult, formálódott. Voltak és vannak felfelé ívelő időszakai, időről időre pedig küzd, hogy túléljen. Épp, ahogyan a történelem során megannyi település. 

Idén 10 éve, hogy megszületett Kazincbarcika túlélésének egyedi záloga. A Kolorcity nemcsak színt hozott az addig szürke Kazincbarcikára, hanem olyan új tartalommal töltötte meg, amely lehetőséget adott az újjászületésre. És bár újra nehéz napok köszöntöttek a városra, de hinni kell abban, hogy ebből is sikerül majd felállni. A születésnap és a Kolorcity kerek évfordulója kapcsán közös összegzésre invitáljuk a városlakókat. A KolorTV Katona Csabával, a stand up stílusáról is híres történésszel indítja el Kazincbarcika témájú, új műsorsorozatát. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa ismerős lehet az itt élők számára: ő vonultatta fel a múlt történéseit az Úti cél: Kolorcity című, nemrég megjelent városkönyvben. A hamarosan induló beszélgetéssorozat Kazincbarcika 69 évének és városi rangja előtti múltjának legizgalmasabb szemelvényeit mutatja be mozgóképes formában. A sorozat a KolorTV-n, a YouTube-on és a Facebookon február 3-án, 18:00 órakor debütál.

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk