https://kolorline.hu/Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Egyre kevesebben emlékezhetnek személyesen az 1954-es eseményekre. A 69 év alatt voltak mélypontok Kazincbarcika történetében, mint például a mostani globális hullámvölgy. Ez a fiatal város több nehézségen jutott már túl, a rendszerváltás környékén történtek iparvidékként viselték meg Kazincbarcikát. Ám városunk nem a tétlen múltba révedést választotta, hanem találékonyan előrenézett.

— ezt az évforduló kapcsán mondta Katona Csaba történész.



Kazincbarcika több település összeolvadásából jött létre. Történelme városként még csak 69 esztendős, de elődtelepülései több száz éves múltra tekintenek vissza. Arculata és szerepe a Borsodi Vegyipari Vállalattal, a mai BorsodChem Zrt.-vel együtt alakult, formálódott. Voltak és vannak felfelé ívelő időszakai, időről időre pedig küzd, hogy túléljen. Épp, ahogyan a történelem során megannyi település. 

Idén 10 éve, hogy megszületett Kazincbarcika túlélésének egyedi záloga. A Kolorcity nemcsak színt hozott az addig szürke Kazincbarcikára, hanem olyan új tartalommal töltötte meg, amely lehetőséget adott az újjászületésre. És bár újra nehéz napok köszöntöttek a városra, de hinni kell abban, hogy ebből is sikerül majd felállni. 



A születésnap és a Kolorcity kerek évfordulója kapcsán közös összegzésre invitáljuk a városlakókat. A KolorTV Katona Csabával, a stand up stílusáról is híres történésszel indítja el Kazincbarcika témájú, új műsorsorozatát. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa ismerős lehet az itt élők számára: ő vonultatta fel a múlt történéseit az Úti cél: Kolorcity című, nemrég megjelent városkönyvben. A hamarosan induló beszélgetéssorozat Kazincbarcika 69 évének és városi rangja előtti múltjának legizgalmasabb szemelvényeit mutatja be mozgóképes formában. A sorozat a KolorTV-n, a YouTube-on és a Facebookon február 3-án, 18:00 órakor debütál.

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk