https://kolorline.hu/Szelektíven gyűjtik mostantól a hulladékot a kazincbarcikai általános iskolákban

Szelektíven gyűjtik mostantól a hulladékot a kazincbarcikai általános iskolákban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika általános iskoláiba összesen 200 szelektív hulladékgyűjtő kerül kihelyezésre. A város zöldítése kiemelt szempont, így az önkormányzat és a Zöld Völgy Nonprofit Kft. közös kezdeményezése a gyerekektől kezdi a szemléletformálást. Az edényeztek mostanra egyre több iskolába eljutottak, így az oktatási intézményekben már napok óta szelektíven gyűlik a szemét.


Megérkeztek a szelektív hulladékgyűjtők a Pollack Mihály Általános Iskolába Kazincbarcikán. A város polgármestere személyesen vitte el az edényeket a Zöld Völgy Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjével. Az első tárolókat az iskola igazgatója vette át jelképesen, hogy aztán azok a tantermekbe kerüljenek. Kövér Benett, az iskola diákja már rutinos a szelektív gyűjtésben. Otthon példásan válogatják a hulladékot.

Mi úgy gyűjtjük otthon szelektíven a hulladékot, hogy legfőbbképpen a pet palackot, utána a műanyag zacskókat, tejes dobozokat, tejfölös dobozokat, meg az újságokat, mert ezeket újra lehet hasznosítani. Ezzel is nagyon sokat teszünk a környezetünkért, hogy egészséges maradjon a bolygónk és ne pusztuljon el a Föld.


A gyerekek számára nem ismeretlen a szelektív gyűjtés, mégis fontos momentum, hogy mostantól az iskolai hétköznapok részévé válik Kazincbarcikán a hulladék megfelelő válogatása.

19 darab hulladékgyűjtő edényzetet hoztunk ki a gyerekek számára. Vagyis minden tanteremben el lesz helyezve egy-egy szelektív hulladékgyűjtő. Ezáltal a gyerekek mindennapjaiba beépül a szelektív hulladékgyűjtés, és megtanulják annak kiemelt szerepét. — közölte Mida Gábor, a Zöld Völgy Nonprofit Kft.  kommunikációs vezetője.

A szelektív hulladékgyűjtés mostantól egy gyakorlati oktatás is lesz a kazincbarcikai általános iskolákban, hiszen hétköznapi tevékenységek során formálódik majd a gyerekek szemlélete. 

Eddig is gyűjtögettünk szelektíven, de az, hogyha a tantermekben ott lesz a gyereknek a választási lehetőség, hogy a kommunális hulladékgyűjtőbe dobja-e a szemetet, vagy a szelektívbe, ez szerintem nagyon fontos. Bízom benne, hogy hazaviszik ezt a példát, ezt a mintát, és felnőttként majd ők is ezt fogják követni. — hangsúlyozta Kondorné Sztojka Ágnes, a Pollack Mihály Általános Iskola igazgatója.


Kazincbarcika polgármestere — egykori általános iskolájában — egy rögtönzött interaktív szemléletformáló beszélgetés során igyekezett a gyerekek érdeklődését felkelteni a téma iránt.

Egy város vezetője és képviselőtestülete számára az, hogy a település minél zöldebb és környezettudatosabb legyen, az a legfontosabb cél. Ezt folyamatosan napirenden kell tartanunk.  Kazincbarcikán egyébként a hulladékszállítás és a hulladékkezelés kiemelt fontossággal bír már hosszú évek óta. — tette hozzá Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

Kazincbarcika összes általános iskolájába kikerülnek a szelektív hulladékgyűjtők. Néhány napon belül mintegy 200 tanteremben és közösségi térben tudják majd a gyerekek és a pedagógusok válogatva gyűjteni a hulladékot.


 

További híreink

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

Internet Fiesta

Dátum: 2023. márc 22. 15:34

Az Egressy Béni Városi Könyvtár is csatlakozik idén az Internet Fiestához március 23. és 30. között. A könyvtár a felnőtt és a gyermekrészlegen is egész héten programok sokaságát sorakoztatja fel, a Kazincbarcikán élőknek mindössze annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra legjobban testhez álló témát.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk