https://kolorline.hu/Zajlik a faállomány 2023-as vizsgálata, gallyazása, fiatalítása Kazincbarcikán

Zajlik a faállomány 2023-as vizsgálata, gallyazása, fiatalítása Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata felelős a fák rendszeres, lelkiismeretes „karbantartásáért”. A kritikusnak látszó fákat és a bejelentett eseteket a Barcika Park Nonprofit Kft. szakemberei vizsgálják meg. Kivágják a menthetetlen fákat, levágják a veszélyes ágakat. Ezzel óvják a lakosságot, sőt a közlekedő és parkoló autókat, valamint az épületeket is. A kiöregedett fákat nemcsak egyszerűen pótolják, hanem bővítik is számukat a fiatalítás során a városban.


Megkezdődött a köztéri gallyazás, ami hirtelen kellemetlenként hathat, akár rossz gondolatokat is szülhet, pedig nélkülözhetetlenül hasznos, sőt életmentő lehet. A gallyazás mindnyájunk biztonságát támogatja, legyen valaki gyalogos vagy autóvezető. 

Gallyazással a közterületi biztonságért!

Időszerűvé vált az idei gallyazás a balesetveszély elhárítása, valamint az épületek, a gyalogosok és az ott parkoló autók védelme érdekében. Az önkormányzat folyamatosan ellenőrizteti az utakat, de a lakosság is tehet bejelentést, a népszerű KolorAPP mobilalkalmazáson keresztül.

A túl nagyra nőtt lombkoronák kitakarhatják a forgalmi lámpa fényét, beárnyékolhatják vagy eltakarhatják a közlekedési táblákat, ezzel veszélyesen gátolva a biztonságos közlekedést. 


A kivágott fákat kétszer annyival pótolják Kazincbarcikán

Hrabina János, a Barcika Park Nonprofit Kft. kertészeti részlegének vezetője közölte: ha az érintett fákon aggasztó külsérelmi nyomokat találnak, akkor úgynevezett Fakopp vizsgálattal mérik fel a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét. Csak a menthetetlen fákat vágják ki, például legutóbb a Százszorszép Óvoda udvarának egyik fáját. A szakember szerint a faállomány egyenlege így is biztató.

„Nemcsak vágjuk, hanem pótoljuk is ezeket a fákat, és teljes területeket ifjítunk meg. Szép, fiatal fákat ültetünk a kivágottak helyére. Ezek majd az unokáinknak vagy a fiatalabb szülők gyerekeinek fognak egyszer árnyékot biztosítani. Tavaly 110 fát vágtunk ki és 199-et ültettünk — közölte a kertészeti vezető.”


Örökbefogadó szüleiket várják majd a facsemeték és az új ligetek

Klimon István alpolgármester is kiemelte, hogy a városvezetés elkötelezett a zöldfelületek nagyságának megőrzésében, sőt növelésében.

„Nagyon sok zöldterületünk van, amelyek gondozása sok feladattal is jár. Lassan hét évtizedes városunk fáinak jelentős része már vágásérett. Az ültetésre viszont nagyon szakszerűen figyelünk, miközben megcéloztuk a parkok, sétányok felfrissítését és az erdőtelepítéseket. A város egyes nagyobb beruházói kimondottan a zöldfejlesztés érdekében keresik a lehetőséget, hogy a város különböző pontjain új ligetet ültessenek. Ennek a kezdeményezésünknek remélem lesz olyan foganatja, hogy a városi cégek is örökbefogadnak egy-egy ligetet vagy az egyéni városlakók egy-egy facsemetét, amit onnantól ők gondoznak — vázolta a pozitív lehetőségeket Klimon István.”

Az alpolgármester szerint fontos, hogy otthonosabbá tegyük a városrészek, a lakótelepek közösségi tereit. Ebben Kazincbarcika Város Önkormányzata számít a lakosság aktív közreműködésére, észrevételeire, akár a KolorApp mobilalkalmazásán keresztül is, lehetőleg pontos helymeghatározással.

 

További híreink

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk